logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z uruchomieniem - Po uruchomieniu tylko kręcą się wentylatory

bodek98 28 Maj 2019 13:12 549 8
REKLAMA
  • #1 17984781
    bodek98
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam, dzisiaj rano chciałem uruchomić komputer, wyszedłem w tym czasie z pokoju na kilkanaście minut, wracam a monitor czarny i nie reaguje. Spróbowałem zresetować, dalej to samo.. przepinałem kable od monitora, sprawdziłem sprawna kartę graficzną ze starszego komputera, ram tak samo. Podłączyłem sprawny głośnik bios, okazuje się że wgl nie piszczy na mojej płycie (na starym kompie działa) przy odłączonym chociażby RAM.. BIOS zresetowany. W zasadzie po uruchomieniu działają tylko wentylatory. Uwalona płyta główna, czy jakiś inny powód?
    GIGABYTE GA-970A-DS3
    AMD phenom II X4 965
    GF GTX 650 1GB
    8GB RAM DDR3
    TACENS RADIX VI 650 W
    HDD SEAGATE 1TB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17984909
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Witaj. Skoro już BIOS resetowałeś (zworką, czy wyjąłeś baterię?) to spróbuj jeszcze inny zasilacz podstawić. Jeśli to nic nie da to najprawdopodobniej faktycznie płyta główna ma dosyć.
  • REKLAMA
  • #3 17984918
    bodek98
    Poziom 11  
    Wyjąłem baterię na ok 20 min, mam możliwość podpięcia zasilacza ale raczej jest słabszy (będę musiał zobaczyć), boję się żeby za słaby nie był
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17984947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17984970
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Porządny zasilacz 300W starczy dla tej konfiguracji.
    Reset BIOS zrób zworką (wyłącz komputer z sieci elektrycznej, wciśnij włącznik na przednim panelu żeby rozładować kondensatory w zasilaczu, wtedy zewrzyj zworkę - na przykład śrubokrętem - na 15 sekund).

Problem z uruchomieniem - Po uruchomieniu tylko kręcą się wentylatory

Dodano po 5 [minuty]:

Płyta ma również Dual BIOS. Jak CLR CMOS nie pomoże, to warto wystartować z zapasowego BIOSu, być może podstawowy uległ uszkodzeniu.

Może zadziałać jedna z dwóch metod:

Metoda #1:
    1. Wyłącz komputer
    2. Przytrzymaj włącznik, trzymaj go cały czas, komputer się włączy, chwilę później wyłączy, wtedy puść włącznik
    3. Włącz normalnie krótkim wciśnięciem - płyta powinna startować z zapasowego BIOSu.

Metoda #2:
    1. Wyłącz komputer
    2. Przytrzymaj przycisk włącznika oraz reset wciśnięte jednocześnie na 10 sekund
    3. Puść oba przyciski. Płyta powinna startować z zapasowego BIOSu.
  • #6 17985347
    bodek98
    Poziom 11  
    Niestety żadna z metod nie pomogła, tak jak monitor był czarny tak dalej jest, wygląda to jakby prąd szedł przez płytę tylko na wentylatory, ale nie uruchamiał żadnego z podzespołów.
    Tomequ123 napisał:
    Jaki?

Odłącz kartę graficzną i sprawdź, czy z samym procesorem będą jakieś "piki".
    nic nie pomaga, nie pika nawet z samym procesorem :/

Nie próbowałem jeszcze wymienić zasilacza, mam obok 500 W także powinien dać radę

Dodano po 44 [minuty]:

Spróbowałem jeszcze z zasilaczem 500 W ale też nic nie dało :/.. Czyli wina płyty głównej? Gdzieś czytałem podobny problem i gościu wymienił płytę nawet, okazało się że procek był zepsuty..
  • #7 17987556
    bodek98
    Poziom 11  
    Wymieniłem płytę główną na "ga-ma770t-ud3p", akurat miałem taką w tym drugim komputerze (fajnie o tyle, że są bardzo podobne), siedział tam Phenom II X4 945 więc niewiele gorszy. Komputer normalnie się uruchomił. Także albo sama płyta spalona, albo problem z prockiem. Trochę się boję wsadzić mój procesor do drugiej płyty, żeby jej przypadkiem krzywdy nie zrobił... Jeśli miałbym kupić nową płytę główną, to jaką byście polecali pod Phenom II X4 965 (może już troszkę lepszą wrzucić?)?
  • Pomocny post
    #8 17987561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18009347
    bodek98
    Poziom 11  
    Wymiana płyty głównej wraz z procesorem pomogla, przy czym procesor przy okazji, takze niekoniecznie tamten sie zepsul. Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem komputera, gdzie po włączeniu działały jedynie wentylatory, a monitor pozostawał czarny. Przeprowadzono szereg testów, w tym reset BIOS-u, sprawdzenie karty graficznej i pamięci RAM, jednak problem nie ustąpił. Zasugerowano wymianę zasilacza oraz odłączenie karty graficznej w celu sprawdzenia sygnałów BIOS-u. Po wymianie płyty głównej na model GA-MA770T-UD3P komputer uruchomił się poprawnie, co sugeruje, że pierwotna płyta mogła być uszkodzona. Użytkownik rozważał również wymianę procesora, ale ostatecznie wymiana płyty głównej rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA