logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Castel Garden 102TC Vanguard 16 KM - Silnik gaśnie i piszczy, co sprawdzić?

rrobo1 18 Lip 2013 11:44 7785 8
REKLAMA
  • #1 12534696
    rrobo1
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Posiadam traktorek kosiarkę Castel Garden 102 TC z silnikiem Vanguard 2 cylindry 16 KM, z pompą olejową do koszenia na pochyłościach.
    Niezależnie od tego czy silnik rozgrzany czy nie gaśnie silnik i piszczy, po przekręceniu kluczykiem odpala i trochę pojedzie i znów gaśnie piszcząc.
    Pomysły mi się skończyły i proszę o jakieś wskazówki co ta elektronika mi chce powiedzieć. Olej jest, filtr powietrza dobry, paliwo dochodzi bo po zgaszeniu odpala normalnie tylko jak dodam więcej gazu i szybciej chcę jechać to szybciej gaśnie. A czasem udaje mi się nawet dłuższy czas jechać i kosić.

Proszę o pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12534928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12538136
    rrobo1
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź,
    Wyłączniki i kable układu bezpieczeństwa są na tej płytce pod maską tak?
    Proszę o więcej szczegółów jakie wyłączniki i kable jakich zabezpieczeń.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #4 12538334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12595515
    rekkarol
    Poziom 1  
    Poza wymienionymi wyżej przyczynami problem może leżeć w regulatorze napięcia silnika. Spotkałem się z podobnym przypadkiem i traktorek przestał gasnąć gdy zostały włączone światła (większy pobór prądu). Objawy były identyczne tak jak w twoim przypadku. Traktorek także był ten sam tylko że z zwykłym silnikiem 1-cylindrowym Briggsa.
  • REKLAMA
  • #6 12595969
    rrobo1
    Poziom 11  
    Wszystkie włączniki sprawdziłem i chyba jest coś nie tak z regulatorem napięcia, który jest zalany żywicą. Po rozłączeniu czerwonego kabelka nie gaśnie, a nawet po koszeniu jak już akumulatorek jest trochę wyładowany podłącze kabelek to też nie gaśnie bo chyba ładuje.
    Czyli problem chyba z regulatorem, wtedy chyba daje za duże napięcie i gaśnie.

Pozdrawiam i dziękuje za odzew
  • #7 12597486
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Parę dni temu był opisywany podobny problem z kosiarką- traktorkiem. Silnik odpalał popracował trochę i gasł. Uszkodzony był elektrozawór od paliwa tzn. silnik dostawał paliwo ale za mało. Po wymianie na zwykły kranik problem zniknął. Czyli weź butelkę, wężyk podłącz się bezpośrednio do gaźnika z pominięciem wszystkich filtrów, zaworów itp. i sprawdź czy to nie to. Sprawdź jeszcze czy przypadkiem odpowietrzenie z zbiorniku paliwa się nie zatkało ( miałem taki przypadek w Simsonie ).
  • #8 12598140
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12831147
    rrobo1
    Poziom 11  
    Witam wszystkich zainteresowanych.
    Nie usunąłem usterki na stałe bo nie miałem jak się zająć tematem,
    po prostu rozczepiałem na czas koszenia czerwony przewód od regulatora napięcia który jest zalany w żywicy. Zaś po koszeniu łączyłem na nowo by się naładował akumulator.
    Przed przyszłym sezonem wymienię regulator bądź wstawię coś dodatkowego stabilizującego napięcie bo z tego powodu gaśnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z traktorkiem kosiarką Castel Garden 102 TC, wyposażonym w silnik Vanguard 16 KM, który gaśnie i piszczy podczas pracy. Po sprawdzeniu oleju, filtra powietrza i dostarczania paliwa, użytkownik podejrzewa usterkę w układzie elektrycznym. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie wyłączników bezpieczeństwa, kabli, regulatora napięcia oraz elektrozaworu paliwa. Wskazano, że problem może być związany z uszkodzeniem regulatora napięcia, co prowadzi do gaśnięcia silnika przy zwiększonym obciążeniu. Użytkownik planuje wymianę regulatora przed kolejnym sezonem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA