logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić?

wiknick 27 Lip 2013 17:46 2652 8
REKLAMA
  • #1 12566407
    wiknick
    Poziom 10  
    Marka: FRITZ!Box Fon WLAN 7270 v2
    Model: FRITZ!Box Fon WLAN 7270 v2
    Chassis (płyta lub główne podzespoły):
    Inne (uwagi):

Router Netii PIRELLI DRG A 223G-A,
    Netia, tylko Internet: usługa dostępna -LLU1, (max15Mbit/s), (ADSL2+/ITU G992.5)
    chcę zastąpić przez FRITZ!Box Fon WLAN 7270 v2.
    Nadmieniam, że router Netii synchronizuje się non stop z linią TP bezproblemowo.
    Fritz!box, jeśli ma synchronizację, to tylko przez określony czas. Pomimo najnowszej aktualizacji oprogramowania do FRITZ!OS 5.51 problem powraca. Czy tylko modem we Fritz!Box może być uszkodzony, jeśli Fritz!Box dobrze pracuje w parze z routerem Netii?

:D :| :cry:
  • REKLAMA
  • #2 12566532
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Podaj parametry linii z obu routerów.
  • REKLAMA
  • #4 12568664
    11111olo
    Poziom 42  
    Wygląda że masz dobre parametry linii i 15Mb powinno Ci bez problemu pójść.
    Włącz fritza i pokaż zakładkę STATISTICS ale np. po całej nocy a najlepiej po całej dobie.
  • REKLAMA
  • #5 12573132
    wiknick
    Poziom 10  
    No tak, tylko jak intensywnie korzystam z Internetu ( z łącza ) ??? ...... Fritza używam jako bramki VOIP. I tu spisuje się znakomicie. Chciałbym znać przyczynę zaniku sync jego modemu. Przypuszczam, że przyczyna leży wewnątrz routera Fritz. Aktualnie udało mu się złapać sync na raptem 19sek (tyle sync). Po czym "Power/DSL" LED mruga stale. Nawet nie próbuje się synchronizować. Wtedy nic mi nie pozostaje, tylko użycie go jako drugiego, a routera Netii jako modemu. Zamieszczam zrzuty, może się na coś przydadzą. Zrobiłem je po zresetowaniu Fritza do ustawień fabrycznych. Czyli zresetowałem, odłączyłem od zasilania, ponownie podłączyłem do zasilania, następnie do linii DSL. Fritz próbuje się zsync. Ma sync przez 19sek i na tym koniec. Nawet nie podejmuje próby ("Power/DSL" LED mruga stale) FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić? FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić? FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić? FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić? FRITZ!Box 7270 v2 - niestabilna synchronizacja z linią TP, co robić? .
  • #6 12573399
    11111olo
    Poziom 42  
    Proponuję wymianę kilku kondensatorów przy module DSL.

Link
  • REKLAMA
  • #7 12590681
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    W dzienniku zdarzeń widać przyczynę rozłączeń. Powinien pokazać się numer błędu. Tak jak mówi olo: pozostaw właczony przez noc i pokaż komunikat błędu, który pojawi się po rozłączeniu.

Masz Annex M. Zanim zaczniesz jakiekolwiek lutowanie, zastanów sie 10 razy.
    Jaki masz kabel/przejściówke z fritza?
  • #8 12595506
    wiknick
    Poziom 10  
    Prowadziłem za pomocą poczty elektronicznej rozmowy z support(_at_)avm.de. Zgodnie z 5-letnią gwarancją, mogę wysłać im swój FRITZ! Box. Tymczasem będę musiał żyć bez fritza po prawie 5-u latach jego użytkowania.:cry:
  • #9 14446849
    wiknick
    Poziom 10  
    Oczywiście moja decyzja była trafna. Otrzymałem w ramach gwarancji drugi sprawny fritzbox i problem z brakiem synchronizacji zniknął. Ale co się nauczyłem tego mi nikt nie odbierze. Teraz korzystam z łącza UPC 60Mbs/6Mbs.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niestabilną synchronizacją routera FRITZ!Box Fon WLAN 7270 v2 z linią TP, mimo że router Netii PIRELLI DRG A 223G-A działa bez zarzutu. Po aktualizacji oprogramowania do FRITZ!OS 5.51 problem nadal występuje, a synchronizacja trwa tylko przez krótki czas. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie modemu w FRITZ!Boxie, ponieważ działa on poprawnie w parze z routerem Netii. W odpowiedziach sugerowane są różne działania, w tym sprawdzenie parametrów linii, analiza dziennika zdarzeń oraz wymiana kondensatorów przy module DSL. Użytkownik rozważa również skorzystanie z gwarancji na urządzenie, co ostatecznie prowadzi do wymiany na nowy, eliminując problem z synchronizacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA