logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać problem przegrzewania silnika w MAN TGA 410?

mar-88 30 Lip 2013 14:05 5499 6
REKLAMA
  • #1 12576575
    mar-88
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z przegrzewającym się silnikiem w MANie TGA 410, próbowałem już różnych sposobów, np. wymiana pompy, wyłączenie retardera i nic, jeśli macie lub mieliście podobny kłopot piszcie o rozwiązaniach. Czekam na odpowiedzi sprawa pilna.
  • REKLAMA
  • #2 12579710
    wi332
    Poziom 1  
    Witam, miałem taki przypadek ale w 510,pomogła wymiana chłodnicy.
  • REKLAMA
  • #3 12580762
    mar-88
    Poziom 2  
    Witaj kolego ja wymieniłem chłodniczkę oleju i też nie pomogło. Wyczyściłem zaworki. Też nic. czy masz może jeszcze jakieś pomysły. Proszę o odpowiedzi lub pomysły rozwiązania tego problemu.

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Sorry, źle sformowałem myśl z poprzednim poście. Przy okazji wymiany chłodniczki była również wymieniona chłodnica.
  • REKLAMA
  • #4 12586975
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Wyciągnij termostaty i próbuj. Jak dalej problem to być może sprzęgło wentylatora zawodzi, pokręć na zgaszonym silniku, powinieneś mieć spory opór.
  • REKLAMA
  • #5 12588919
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Nagrzej go do ponad 90 st i wyłącz silnik.
    Zapal po 5 minutach, i niech ktoś "przypytyje" gazem na 2000obr- ty słuchaj co się dzieje w okolicach wentylatora- ma być huragan, a nie lekki "powiewik"- temperatura powinna spaść gwałtownie na 80st.

Tak zdiagnozujesz problem wetylatora, skoro na pewno wymieniłeś chłodnicę..choć trochę ci nie wierzę. :wink:
  • #6 12593053
    mar-88
    Poziom 2  
    Dodam jeszcze, że visko, chłodnica, pompa wody i termostaty są nowe. Rurki odpowietrzające głowicę też sprawdzone.
  • #7 12600074
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Po drodze oczywiscie sprawdziles intercooler przed chlodnica czy nie ma zapchanych lamelek.
    Jak stwierdzasz ze silnik sie grzeje ? Jakie bledy w EDC ?
    Najlepiej jest porownac odczyty temp wody z EDC oraz intardera . Jak z cisnieniem w samym ukladzie chlodzenia , nie wybija plynu czasami ?
    Z Twojej relacji to wymieniles juz wszystko co odpowiedzialne za chlodzenie silnika ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się silnika w MAN TGA 410, mimo wymiany pompy i wyłączenia retardera. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak wymiana chłodnicy, chłodniczki oleju, sprawdzenie termostatów oraz wentylatora. Wskazówki obejmują również diagnostykę wentylatora poprzez obserwację jego działania po nagrzaniu silnika oraz sprawdzenie intercoolera i ciśnienia w układzie chłodzenia. Użytkownik potwierdza, że wiele komponentów, w tym chłodnica, pompa wody i termostaty, zostały wymienione na nowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA