logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Man tgx 440 EEV: ogrzewanie działa tylko przy 1000obr/min - co robić?

hehe_2288 26 Gru 2018 13:43 20292 62
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego ogrzewanie w MAN TGX 440 działa dopiero przy ok. 1000 obr./min, a na biegu jałowym szybko robi się chłodne?

Sprawdź zawór nagrzewnicy/bypass oraz samą nagrzewnicę, bo przy takich objawach problem najpewniej leży w obiegu płynu do kabiny [#17677178][#17670806] Jeśli stalowe przewody przy nagrzewnicy są gorące, a z nawiewów mimo to leci chłodne powietrze, nagrzewnica może być wewnętrznie przytkana lub zużyta, nawet jeśli podczas płukania woda przez nią przepływa [#17670806] W TGX zawór jest sterowany silniczkiem; można go obserwować po zmianie ustawienia LO/HI, a bypass da się testowo ominąć [#17674839][#17677178] W tym wątku finalnie uszkodzony okazał się zawór H przy kole — był cały czas otwarty — i po jego wymianie autor uznał to za główną przyczynę [#17677777][#17689801]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17652126
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Ocena: 71
    Witam. Mam problem że słabym ogrzewaniem w manie. Temperatura silnika podczas jazdy dochodzi do połowy, w trakcie jazdy lekko ciepłe powietrze z nawiewu leci, na postoju z odpalonym silnikiem w ciągu paru minut temperatura silnika spada, a jeżeli na postoju na rozgrzanym silniku damy gazu na ok 1000obr/min to leci gorące powietrze. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #2 17652434
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 352
    Sprawdź termostat
  • #3 17652473
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Nagrzewnice płukałem wężem pod ciśnieniem i woda normalnie przelatuje. Wydaje mi się że czysta ponieważ brudu nie było.
  • #4 17652480
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Sprawdź zawór na nagrzewnice pod maską
  • #6 17652515
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Tak o ten zawór mi chodzilo.
  • #7 17652531
    hehe_2288
    Poziom 11  
    A masz jakiś sposób żeby go sprawdzić bez zdejmowania kokpitu?
  • #8 17652550
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Niestety nie mam
  • #9 17652608
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Tylko ten zawór przychodzi do głowy? Termostaty nic do tego nie mają?
  • #10 17652755
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Temperatura silnika caly czas ok. 85 *C

Piszesz że na postoju temperatura silnika spada także sprawdź termostat
  • #11 17652816
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17652856
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    A wentylator chłodnicy nie działa cały czas ?
    Co tam jest ? Wiskoza ?
  • #13 17652923
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Wisko raczej jest dobre, nie słychać bynajmniej żeby chodziło cały czas. Ok jutro sprawdzę ale z tego co pamiętam to po odpaleniu i odkręceniu korka na zimnym silniku płyn chłodniczy po jakimś czasie wylatywal. Termostat jakiej firmy kupić?

Dodano po 3 [minuty]:

@piotr budzowski a co ma do tego głowica kompresora?
  • #14 17652963
    g107r
    Poziom 41  
    A masz jeden, czy dwa termostaty ? W czymś wymieniałem i były dwa, jeden zacięty i otwarty, kupili verneta z tego co pamiętam.
  • #15 17653007
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Many mają dwa termostaty z tego co wiem.

Dodano po 1 [minuty]:

Już ma 700tys także jak dostanie nowe to nic mu nie będzie ale czy to pomoże... Kupiłem ją tydzień temu, chce jeździć sam dla siebie a tu już same niespodzianki a jeszcze w trasę nie wyjechałem

Dodano po 6 [minuty]:

Do termostatu mam dostęp do takich firm jak: febi Bilstein, wahler, behr, vemo, Gates i dt. Który wybrać?
  • #16 17653083
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    A to ma głowica kompresora że jak masz rozszczelnioną to kompresor będzie ci pchał powietrze w układ chłodniczy i zapowietrza ci układ i dlatego może ci nie grzać. Dużo wyrzuca ci tego płynu? Omiń kompresor na próbę i sprawdź tylko nie na długo bo możesz przegrzać.
  • #17 17653703
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Jutro doleje na maxa, odpale i zobaczę co i jak. Dam znać jutro
  • #18 17653959
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17654668
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Termostaty wymienione chociaż oryginalne są dobre. Dodałem płyn i minutę po odpaleniu silnika po odkręceniu korka już delikatnie woda ucieka a po 10 minutach jak odkręciłem korek to już mocno leciało i było słychać jak ciśnienie wypycha płyn chłodniczy

Dodano po 40 [sekundy]:

Czyli uszkodzona glowiczka sprężarki?
  • #20 17654887
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Najprawdobodobnie.
    Najlepiej omiń sprężarkę i wtedy zobacz bo może być jeszcze głowica.
  • #21 17654981
    hehe_2288
    Poziom 11  
    Nie wiem już sam co myśleć, na postoju przy wyższych obrotach daje gorącym powietrzem a przy ok 600 obr schładza się... Na ciepłym, nie gorącym silniku odkręciłem delikatnie korek od wlewu płynu chłodniczego i wyleciało dużo powietrza, pochodził 10min i poluźniłem znów korek i nie było słychać żeby powietrze wyleciało

Dodano po 1 [minuty]:

Byłem na warsztacie to powiedzieli że nie wiedzą i jeden powiedział że stawia na zawór plastikowy który jest koło koła pod fotelem pasażera, wchodzą tam 4 węże
  • #22 17655018
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 454
    Czy aby na pewno wczesniej opisany zawor byl w kokpicie ....hmmm . Przewaznie jest pod "maska" z przodu. Z cisnieniem ..... termodynamika plynow tlumaczy wypychanie plynu po odpaleniu auta i rozgrzewaniu .Jezeli wywala plyn prze odpowietrznik ...dopiero wtedy powinines sie tym zajac.( Takie testy powinno sie robic na kompletnie rozgrzanym silniku , zalewajac zbiornik na max i przy otwartym korku obserwowac ewentualne uchodzenie powietrza i plynu . )
    Wszelkie zapowietrzenie ukladu slychac poprzez halasy "babelkowania" w kokpicie podczas przeplywu powietrzaz plynem przez nagrzewnice lecz tylko przez chwile gdyz plyn jest na tyle gesty ze porywa powietrze z nagrzewnicy ze soba w system ....chyba ze na samej wodzie jedziesz :) .Nawet podczas usterki kompresora i wywalania plynu przez korek z tego powodu ...powinienes miec full ogrzewanie w kabinie ....tak mi sie wydaje .
    Jezeli chodzi o ogrzewanie .... byc moze ze sama nagrzewnica jest "zapchana" , wymienialem takich sporo z tego powodu . ( nie mylic z brakiem przeplywu tylko z brakiem mozliwosci oddawania ciepla ) . Warto pomierzyc temperatury na rurce wejsciowej jak i wyjsciowej z nagrzewnicy , jezeli powrotna jest cieplejsza niz nagrzewnica ...to jest ona do wymiany .
  • #23 17655038
    g107r
    Poziom 41  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2938340.html
    @svavecone nie ma metody na sprawdzenie wszystkich węży ?
    Pod maską, to neutralizowałem ten zawór na lato, bo gorąco, i później na zimę, bo zimno. :(
    Rozpadł mu się jeden z grzybków, ale objawów nie pamiętam, chcieli to go odciąłem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2938340.html#14230156
    bypass czego ?
  • #24 17655214
    hehe_2288
    Poziom 11  
    @svavecone nagrzewnica jest cała w tej samej temperaturze, ten zawór jest w tgx jest za radiem i niema do niego dostępu innego tylko zdjąć kokpit. Po poluzowaniu korka wlewu płynu chłodniczego było słychać jak bąbelki idą i nigdy nie jeździłem i nie będę jeździć na wodzie

Dodano po 1 [minuty]:

@g107r Stawiasz na ten zawór koło koła?

Dodano po 3 [minuty]:

Ten zawór "bypass" co ma za zadanie?
  • #25 17655465
    g107r
    Poziom 41  
    Nie, ale zawór ma 3 węże, przełącza między nimi obieg cieczy.
    Przy zdechłym zaworze, ten "mój" stał z syfem w środku, jeden grzybek już odpadł, w więcej nie wnikałem...
    Przy jakimś tam przelocie w zaworze, pompa wody przy 600obr pcha sobie w niego na luzie, od niechcenia, pcha tyle ile może, a dziurka może być niewielka - nagrzewnica to duży opór dla pompy i płynu, a jest przecież 3 przewód, jeśli jak powyżej też uchylony, to wodzie łatwiej tam płynąć jak przez nagrzewnicę - może płynąć tylko część płynu przez nagrzewnicę, i łatwiej ją schłodzić wentylatorem.
    Wciskasz gaz, 1000obr, przelot ten sam, ale woda szybciej płynie, pod większym ciśnieniem obracającej się szybciej pompy, więcej przepływa jej przez grzejnik i trudniej, lub dłużej potrwa jego schłodzenie. Efekt - leci gorące po dodaniu gazu.
    Bez, już nie.
    I dochodzi jeszcze jakiś bypass, obejście.
    W jednym aucie też kminiliśmy o co chodzi z ogrzewaniem, wszystko dobre, JUŻ wymienione, a ogrzewania nima :(
    Też był "bypass" bajpasujący nagrzewnicę. Niestety temat się urwał, zainteresowany nie zatkał tego bypassa, żeby sprawdzić czy czasem to nie przez niego płynie ciepło zamiast nagrzewnicy.

hehe_2288 napisał:
    nagrzewnica jest cała w tej samej temperaturze,
    80-85C powinno parzyć, jak zrobisz warunki 600obr + wentylator to się schładza ?
    Tak, to za słaby przepływ, może z powodu teorii jak wyżej. Nie, to z nawiewu musi lecieć prawie takie jakie czujesz ręką.

Inaczej, do kabiny wchodzą 3 przewody, jak spada temperatura nawiewu, to jeden musi też robić się chłodniejszy.

hehe_2288 napisał:
    Po poluzowaniu korka wlewu płynu chłodniczego było słychać jak bąbelki idą i nigdy nie jeździłem i nie będę jeździć na wodzie
    Jest powrót wpadający do hmm, zbiorniczka :) powyżej poziomu płynu ? Może ciurkać z góry w taflę płynu, "gotując" się tak jak nalewając wodę do garnka - woda "wrze" i bąbelki powietrza też w niej widać.
    Układ jest ciśnieniowy, tak ? Poziom płynu może się podnosić po odkręceniu korka przy zagrzanym silniku w układzie nadciśnienia, 1-1,5 bar. Odkręcając korek wyrównujesz ciśnienie z atmosferycznym, a to oznacza że nagle podnosi się temperatura płynu, z 85C do ponad 100 i wtedy płyn naprawdę jest w fazie wrzenia. Wypływanie płynu i bąbelki nie muszą być wtedy niczym niezwykłym, to zwykła niebezpieczna fizyka. Słyszałem że w himalajach gotuję wodę przy 80C.
  • #26 17656036
    hehe_2288
    Poziom 11  
    @g107r tak kolego przy np 1000obr/min nagrzewnica jest mega gorąca a np przy 600obr/min ml schładza się. Napisałeś to wręcz idealnie, książkowo ale jaki werdykt? Na co stawiasz? Co myślisz że jest przyczyną?

Dodano po 1 [minuty]:

Ten zawór kosztuje ok 100-150zl także nie są to duże pieniądze
  • #27 17657120
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    Czyli masz zdjęty kokpit i obudowę nagrzewnicy, inaczej nie sprawdzisz nagrzewnicy - piszesz jest mega gorąca- bo jeżeli sprawdzasz przewody to nie jest sprawdzenie.
    Ok,przyjmuję że nagrzewnica cała odkryta i badasz ją po krótkiej jeździe z rozgrzanym silnikiem, wracasz na postoju po chwili ustawiasz temperaturę na max i za kilka sekund może minutę z nawiewow leci zimne -chłodne powietrze.
    Masz do wymiany nagrzewnice - nie ma znaczenia że dwa węże stalowe które idą pod obudową filtra kabinowego są bardzo gorące - twoja nagrzewnica jeat w środku przyblokowana, a to że plukales ja szlaufem jej nie pomoże i to, że wydaje ci się że woda leci z niej bez problemu też - poprostu ma maly przeplyw wewnątrz plus stacjonarnie nagrzewa się cała powierzchnią to aluminium ale gdy tylko zalaczysz wentylator pęd powietrza szybko ją wychladza.
    P.s. po jeździe z temperaturą na połowie w Manie wyrzuci płyn chłodniczy - jak kolega wyżej zaznaczył.
    Jeżeli stoi auto na postoju i dolny wąż jest zimny czyli termostaty zamknięte to i pół godziny woda będzie stała i nic nie wyleje się.
    Metoda sprawdzenia - temperatura robocza plus sprawna pompa wody plus płyn w zbiorniczku na maxa - przewody stalowe gorące, a z nagrzewnicy po załączeniu wentylatora leci po chwili zimne powietrze - chłodniczka do wymiany.
  • #28 17657438
    g107r
    Poziom 41  
    Nic nie obstawiam, zdania mogą być podzielone, jakieś stare dysputy o zaworze http://rfmf.cba.pl/man_f2000_problem_z_ogrzewaniem.php i w sumie to bez znaczenia w tym wypadku... Obie części masz ukryte :(
    Jakby się dało zatkać jeden powrót z zaworu...
    hehe_2288 napisał:
    Ten zawór kosztuje ok 100-150zl także nie są to duże pieniądze
    Także jest rozbieralny, kupisz dobrego chińczyka ?
    Sprawdź jedno, drugie, wymień co trzeba.
  • #29 17657735
    hehe_2288
    Poziom 11  
    U mnie coś "puka" jak zmieniam położenia nawiewu. 100zł netto nowy oryginalny w serwisie Mana

Dodano po 1 [minuty]:

F2000 chyba nie miał klimatroniku i jest inne rozwiązanie
  • #30 17657968
    g107r
    Poziom 41  
    https://www.google.com/search?q=man+tga+35.43...fAhXrp4sKHZoVCf0QsAR6BAgCEAE&biw=1440&bih=664
    Zawór był z przodu pod "maską", dostępny, ogólnie taki sam jak pokazują obrazki
    https://www.google.com/search?q=ZAW%C3%93R+NA...CY+MAN+TGA&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b i dlatego mogłem łatwo go usunąć.
    Miał chyba klimę, ale też nie pamiętam czy to na pewno ten. Kilka ich było...
    hehe_2288 napisał:
    U mnie coś "puka" jak zmieniam położenia nawiewu.
    To już sukces, ale "u mnie" odpadł grzybek zaworu od ośki siłownika, może by i też pukał, gdyby reszta nie stała :)
    Ktoś tam pisał o wżerze, uszkodzonym grzybku.
    Zresztą chyba było też coś z napięciem, ale co tu sprawdzać gdy zawór zepsuty :( w tym momencie miało być ciepło, zima szła...
    Rurka, świeca, i jeździł tak do wiosny gdy trzeba było przekonstruować "połączenie".
    Tak czy owak, żeby coś wiedzieć musisz rozbebeszyć dechę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem w pojeździe MAN TGX 440 EEV, które działa tylko przy obrotach silnika 1000 obr/min. Podczas jazdy temperatura silnika osiąga połowę, a nawiew wydaje jedynie lekko ciepłe powietrze. Na postoju temperatura silnika spada, a przy wyższych obrotach powietrze staje się gorące. Użytkownicy sugerują sprawdzenie termostatu, zaworu nagrzewnicy oraz ewentualnych zatorów w układzie chłodzenia. Po wymianie termostatów i zaworu nagrzewnicy problem nadal występuje, co sugeruje możliwe uszkodzenie głowicy kompresora lub zapowietrzenie układu. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują obserwację temperatury płynu chłodniczego oraz sprawdzenie działania zaworu i nagrzewnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA