logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vario 814D - Nie odpala, brak komunikacji z komputerami, brak kontr.EDC

kozak-mp3 02 Sie 2013 07:47 3996 3
REKLAMA
  • #1 12586482
    kozak-mp3
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Jak w temacie. Przy próbie diagnozy nie może nawiązać połączenia z FMR (komputerem pod skrzynką bezpieczników) ani z PLD (komputerem na silniku). Po przekręceniu kluczyka rozrusznik raz "stuknie" i tak po 1 sek trzymania kluczyka zaczyna kręcić lecz nie odpala. Po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłonu nie świeci kontrolka EDC, żarówka dobra. Wiązki przepatrzone, złącza na komputerach bez korozji, Czyżby któryś komputer padł?
  • REKLAMA
  • #2 12586600
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    kozak-mp3 napisał:
    Wiązki przepatrzone

Rozetnij peszel wiązki pod przednim zderzakiem i "targaj" kable po kolei - może któryś się urwie. Woda też tam lubi być. Jest tam takie szczególne miejsce, że część kabelków zawraca ostro o 180 stopni - tam też izolacja lubi pękać i gniją kabelki.
  • REKLAMA
  • #3 12587906
    kozak-mp3
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Gerri - dzięki za zainteresowanie, ale to właśnie miejsce w sprawdziłem jako pierwsze. Po kolejnych 6 godzinach spędzonych w tym aucie udało mi się zlokalizować przyczynę usterki. Nie nadmieniłem że wcześniej był to angol do przewożenia inwalidów i na zewnątrz kiedyś miał przycisk do awaryjnego gaszenia pojazdu... Pozostała po nim część instalacji z przekaźnikiem odcinającym zasilanie komputerów (czarny kabel) i właśnie ten przekaźnik narobił całego zamieszania, wystarczyło pstryknąc go palcem by zmieniał swój stan, nawet bez zasilania.
  • #4 12588035
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    Tak - autobusy z tych rejonów mają prawnie wymagany taki przycisk. Często założone jest byle co i byle jak (żeby tylko przejść przegląd) i za chwilę ulega korozji.
REKLAMA