logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes Vario 614 - silnik kręci, ale nie odpali bez plaka

Vario614 12 Kwi 2018 06:49 2610 16
REKLAMA
  • #1 17163060
    Vario614
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam, zrobił mi się problem z moim Vario, Silnik kreci, ale nie odpali bez plaka, Przy przekręcaniu kluczyka zaświecają się kontrolki, ale nie slychać charakterystycznego dźwięku w skrzynce z bezpiecznikami. Ktoś wie, co to był za dźwięk i co może być przyczyną?
    Vario 614d, 1998r.
  • REKLAMA
  • #2 17163203
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Vario614 napisał:
    Przy przekręcaniu kluczyka zaswiecają się kontrolki ale nie slychac charakterystycznego dzwięku w skrzynce z bezpiecznikami. Ktoś wie co to był za dzwięk

Wie ten co go słyszał - nie wiem czemu na portalu o to pytasz, bezpieczniki dźwięków nie wydają - ale mogło to być skwierczenie palących się przewodów, natomiast jeśli masz na myśli skrzynkę bezpieczników i przekaźników to przy rozruchu załącza się kilka przekaźników - załączajacy świece żarowe, załączający rozrusznik, załączający inne odbiorniki elektryczne (światła itp).
    Obstawiałbym problem z załączeniem świec żarowych.
  • #3 17163483
    Vario614
    Poziom 6  
    jdubowski napisał:
    Vario614 napisał:
    Przy przekręcaniu kluczyka zaswiecają się kontrolki ale nie slychac charakterystycznego dzwięku w skrzynce z bezpiecznikami. Ktoś wie co to był za dzwięk

Wie ten co go słyszał - nie wiem czemu na portalu o to pytasz, bezpieczniki dźwięków nie wydają - ale mogło to być skwierczenie palących się przewodów, natomiast jeśli masz na myśli skrzynkę bezpieczników i przekaźników to przy rozruchu załącza się kilka przekaźników - załączajacy świece żarowe, załączający rozrusznik, załączający inne odbiorniki elektryczne (światła itp).
    Obstawiałbym problem z załączeniem świec żarowych.

Witaj, i co paliły sie te kable tak przez 4 miesiace odkad go mam? Za każdym razem gdy go przekręcałem kluczyk było słychac taki charakterystyczny dzwięk, przypuszczam że w którymś z przekaźników to było, a teraz tego dzięku nie ma i auto nie pali.
    A to autko nie ma świec żarowych ani płomieniowej.
  • REKLAMA
  • #4 17163993
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Vario614 napisał:
    Za każdym razem gdy go przekręcałem kluczyk było słychac taki charakterystyczny dzwięk, przypuszczam że w którymś z przekaźników to było, a teraz tego dzięku nie ma i auto nie pali.

Przekaźniki sprawdzone?

Vario614 napisał:
    A to autko nie ma świec żarowych ani płomieniowej.

Co do braku świec żarowych - masz pewność?

Problem wystepuje tylko na zimnym silniku czy zawsze?
  • REKLAMA
  • #5 17164723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17164979
    Vario614
    Poziom 6  
    Problem jest czy zimno czy ciepło, dzis go z plaka odpaliłem i na wiekszych obrotach chodzil i jezdzil elegnacko, ale na małych zacza powoli gasnac i zgasł całkiem, nawet z plaka juz nie chciał zapalic, dopiero z zaciagu traktorem zapalił. Zrobie zdjecie silnika i zobaczycie czy sa czy nie ma swiec.
  • Pomocny post
    #7 17165057
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17990727
    mateusz81
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam, jakie jeszcze mogą być przyczyny odpalenia Vario tylko plakiem, a samym rozrusznikiem nie odpali? Czy ciśnienie paliwa po odpaleniu można sprawdzić komputerem?
  • #9 17991244
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Te silniki nie mają odczytu ciśnienia paliwa na wtryskiwaczach.
  • #10 17991298
    Vario614
    Poziom 6  
    A czy kopci z rury jak jest zapalony? Wali na jasno?
  • #11 17991409
    mateusz81
    Poziom 11  
    We wtorek do niego zerknę to napiszę jak kopci. Czy to mogą być objawy zapowietrzania się układu paliwowego?
  • REKLAMA
  • #12 17992050
    Vario614
    Poziom 6  
    Ja miałem też właśnie tak, bez plaka nie zapalił. Kopcil i sie zapowietrzał, przy filtrze jest taki osadnik z siatka, chyba jest to obudowa aluminiowa. Od góry pokrywa która się przykreca przepuszczała powietrze. Objechalem ta pokrywę zwykłym silikonem i problem znikną.
  • #13 18005728
    mateusz81
    Poziom 11  
    Auto stało u pompiarza i stwierdził,że paliwowy jest ok ale nadal nie odpala sam o własnych siłach tylko z plaka...mało tego jak kierowca wracał nim od pompiarza to pod koniec trasy zgasł i musieli go holować...pompiarz mówi,że to coś z elektryką.Co w takim aucie może być z elektryka?
    Możliwe,że ten mechanik nie wie,że jest tam osadnik lub obudowa filtra paliwa,która może przepuszczać..
  • #14 18005849
    Vario614
    Poziom 6  
    mateusz81 napisał:
    Auto stało u pompiarza i stwierdził,że paliwowy jest ok ale nadal nie odpala sam o własnych siłach tylko z plaka...mało tego jak kierowca wracał nim od pompiarza to pod koniec trasy zgasł i musieli go holować...pompiarz mówi,że to coś z elektryką.Co w takim aucie może być z elektryka?
    Możliwe,że ten mechanik nie wie,że jest tam osadnik lub obudowa filtra paliwa,która może przepuszczać..

A czy wie czy nie tego to ja nie wiem. Sam możesz silikonem o jechać pokrywę z tego osadnima z sitkiem. U mnie był jeszcze głupi problem z uszczelka miedziana która przepuszczała do układu powietrze. Przy moim silniku są 2 guziki do palenia i gaszenia auta i ja się tak ratowalem. Plak i guzik i wtedy palił. Usunolem te 2 usterki czyli silikon na tą pokrywie z osadnikiem i wymiana uszczelki miedzianej.
  • #15 18006690
    mateusz81
    Poziom 11  
    Ten osadnik jest blisko filtra paliwa? Uszczelka miedzianą to skąd wymieniłeś?
    NPrzyciski są na silniku,mi kręci stacyjką standardowo.Zastanawiam się czy elektronika może to powodować..
  • #16 18007051
    Vario614
    Poziom 6  
    Witaj, ten osadnik u mnie jest zaraz obok filtra paliwa, to taka mała puszeczka szara.a uszczelka pod wtryskiem puszczała.
  • #17 18104253
    Vario614
    Poziom 6  
    A tu był problem że przez osadnik przy filtrze dochodziło powietrze. i sie zapowietrzał. Zalepiłem silikonem i problem znikną.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Vario 614 z 1998 roku, który kręci silnikiem, ale nie odpala bez użycia plaka. Po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki, jednak nie słychać charakterystycznych dźwięków z przekaźników. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z układem paliwowym, elektryką oraz przekaźnikami. Użytkownik zauważa, że silnik działał po użyciu plaka, ale gasł na niskich obrotach. Wskazano na możliwość zapowietrzania się układu paliwowego oraz problemy z uszczelkami i filtrami. Rekomendowane jest sprawdzenie instalacji elektrycznej oraz ciśnienia paliwa.
REKLAMA