logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto 1.1 55 - centralka sterująca gaz/benzyna- opis

lukasnr1 03 Sie 2013 19:51 4482 6
REKLAMA
  • #1 12591375
    lukasnr1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!

Wiem, że temat banalny i pewnie może się gdzieś powtórzyć ale przeczytałem kilka wątków i odpowiedzi się różnią od siebie więc postanowiłem założyć własny

Proszę o opinie odnośnie centralki sterującej lub dla mnie przełącznika między pracą na gazie a na benzynie.

Kupiłem dzisiaj auto na dojazdy do pracy... Fiat Punto I (55), 99 rok, silnik 1.1.
    Auto posiada instalacje gazową LOVATO.
    Przełącznik posiada 3 pozycje: I, o, II
    Na osłonie plastikowej silnika jest napisane fuel injektion więc chyba to znaczy że jest to auto z wtryskiem
    Jeśli chodzi o mechanike jestem kompletne zero więc proszę się nie irytować moimi wpisami.
    Na przełączniku nie jest widoczny żaden symbol, numer nic takiego.
    Pytanie moje dotyczy tego w jakiej pozycji powinien być ustawiony przełącznik i co konkretne pozycje oznaczają. Czy jest jakaś dowolność podczas montaży przez gazownika czy powinno to być jednakowo.
    Dodam że jadąc z miejsca zakupu do domu około 150 km, przełączałem przełącznik w różne pozycje. na postoju i podczas jazdy. Przy przełączaniu samochód nie gasł na żadnej z pozycji więc jedna z wersji znalezionych w jakimś temacie, że zero to dopalanie pozostałości paliwa to chyba odpada bo po jakimś czasie auto by zgasło.

Dodatkowo interesuje mnie co oznaczają diody na przełączniku. Na jednej z pozycji Zielona z czerwonymi pod spodem, na kolejnej pomarańczowa, na innej czerwona.
    Śmiem podejrzewać, że zielona to gaz, pomarańczowa to odpalanie na benzynie przejście na gaz automatyczne, czerwona to benzyna ale nigdy nie miałem auta z gazem więc nie wiem :)

Proszę o pomoc i poradę co warto wymienić w instalacji po zakupie auta ( olej i filtry wiadomo ale czy jest coś jeszcze? ) z góry dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 12591401
    ztom_36
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Czerwona to rzeczywiście praca na benzynie a zielona gaz.
    pozycja O powinna oznaczać wyłączenie gazu i przejście na paliwo.
  • REKLAMA
  • #3 12591413
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1549
    Wymień :olej filtry ,pasek rozrządu.
  • REKLAMA
  • #4 12591443
    ztom_36
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    tu masz link do instrukcji montażu instalacji gazowej lovato nie wiem czy dokładnie ten model ale zasada na pewno jest taka sama dla tego producenta.

www.landi.pl/download/instrukcja%20smart.pdf‎
  • REKLAMA
  • #5 12591573
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Według mnie pozycja "0" dotyczy instalacji z silnikami gaźnikowymi, bo w tej pozycji wyłączone jest paliwo i następuje wypalenie benzyny z komory pływakowej, a to dlatego by silnik po przełączeniu nie dostawał dwóch paliw. Jeżeli silnik jest na wtrysku, więc na komory pływakowej z której trzeba wypalić benzynę przed przejściem na gaz, więc ta opcja jest niepotrzebna i prawdopodobnie podłączona będzie pod pozycję I lub II - dlatego silnik na niej nie gaśnie. Trzeba tylko sprawdzić na jakim paliwie silnik wtedy chodzi.
  • #6 12591675
    lukasnr1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dziękuje za opinie... A odnośnie:
    gimak napisał:
    Trzeba tylko sprawdzić na jakim paliwie silnik wtedy chodzi.

Jak można to sprawdzić ?

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście zadaje pytania na forum bo dzisiaj jest sobota, więc dzisiaj i jutro żadnego warsztatu nie odwiedzę.

W poniedziałek podjade do mechanika, ale ja już jestem bardzo ciekawy :)
  • Pomocny post
    #7 12591924
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6408
    lukasnr1 napisał:
    Jak można to sprawdzić ?
    Najłatwiej chyba zdjąć osłonę korpusu wtrysku (ten czarny plastik - mocowany 2 nakrętkami) i popatrzyć czy leci z wtryskiwacza paliwo...

Przełącznik to zapewne STAG-2W:
    Fiat Punto 1.1 55 - centralka sterująca gaz/benzyna- opis

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o działanie centralki sterującej gaz/benzyna w Fiacie Punto I (55) z 1999 roku, który ma instalację gazową LOVATO. Przełącznik ma trzy pozycje: I, O, II. Odpowiedzi wskazują, że pozycja "Czerwona" to praca na benzynie, "Zielona" to gaz, a "O" wyłącza gaz. W przypadku silników wtryskowych, pozycja "O" może być zbędna, ponieważ nie ma potrzeby wypalania benzyny z komory pływakowej. Użytkownik planuje sprawdzić, na jakim paliwie pracuje silnik, a także zamierza odwiedzić mechanika w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA