logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówna praca silnika w TZ 4K14 - przyczyny i regulacja obrotów

piotreq22EL 05 Sie 2013 16:56 1335 2
REKLAMA
  • #1 12597398
    piotreq22EL
    Poziom 1  
    Mam pytanie do osoby która naprawia tz 4 k14 mianowicie silnik nie pracuje mi równo .Zauważyłem że w tych ciągnikach co mają w okolicy znajomi silniki ładnie pracują a w moim nie chodzi tak,sprawdziłem czy nie zapowietrzony jest filtr, może szlam się osiadł , ale jest dobrze nawet zmieniłem na nowy więc odpowietrzony został, w baku też nigdy nie mam poniżej połowy stanu .To dlaczego kiedy dodam mu gazu delikatnie i pozostawię go tak a i nawet podczas jazdy jest słyszane takie lekkie zwolnienie obrotów i znowu przyspieszy . Od czego to może być i jak to wyregulować ,naprawić.

Koledzy mam ten sam problem co kiedyś opisał kolega którego zacytowałem- poradzi mi ktoś gdzie tkwi przyczyna- czekam na podpowiedz. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19836168
    Pan_Barszczyk
    Poziom 2  
    Co jakiś czas dobrze jest wyczyścić tłumik.
    Silnik dwusuwowy z natury wypluwa sporo oleju, jak się miesza z sądzą to po jakimś czasie robi się z tego niezłe "błoto".
    Ja miałem w swoim mocny problem z zapalaniem i responsywnością silnika, okazało się, że wystarczyło wyczyścić wydech.
    (Nawet jak się wydaje, że nie jest źle to mocno to pomaga)

Ps: jak byś próbował to uważaj bo wyleje się z tłumika sporo oleju.
  • #3 19837895
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, w takich przypadkach zawsze warto tez sprawdzić korek od baku - czy nie jest "mega szczelny", bo jeśli szwankuje w nim odpowietrzenie - może być przytkana "paprochami/rdzą", itp. dziurka odpowietrzenia w korku - to właśnie mogą się dziać takie "cyrki" z obrotami. Na "wolnych" obrotach jeszcze dostateczna ilość powietrza dochodzi nad "lustro paliwa", a przy większych obrotach - zaczyna się robić nad paliwem "podciśnienie" i zakłóca jego dopływ do pompy czy gaźnika i silnik przerywa/szarpie obrotami.
    Pozdrawiam.
REKLAMA