logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika

13adam13 19 Sie 2013 17:19 50262 21
REKLAMA
  • #1 12644417
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Witam,
    Dzisiaj wymieniłem w pompie łożyska i simeringi, i w końcu wlałem olej bo go tam nie było. Wymieniłem również membrany po obu stronach pompy, oraz oczywiście nowe oringi itp. Pompa chodzi ładnie nie ma luzów, ale od pory remontu nie zasysa oprysku ze zbiornika, nie ma ciśnienia na zegarach, nie działa również mieszadło.
    Zaworków nie wymieniałem, bo wydaje mi się ,że są OK, sprężynki całe
    Na ale dlaczego nie zasysa wody ze zbiornika. :?:
    Czy mogło się coś zapowietrzyć w pompie, czy pompę się odpowietrza.
    Wydaje mi się ,że pompa dobrze złożona, membrany też dokręciłem dobrze.
    Przepona też została wymieniona i powietrznik napompowany, ale nie działa. :D
    Pompa taka jak tutaj:
    Proszę o pomoc najlepiej jak najszybszą, bo zostało jeszcze nie zapryskane pole, bo po zapryskaniu około 3 ha pompa się nagrzała i troszkę się dymiło, więc bałem się więcej pryskać.
    Pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12644561
    Dowódca baterii
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Kolektor pompy założony odwrotnie.
  • #3 12644613
    13adam13
    Poziom 29  
    Witajcie,
    Tak sobie myślę i wymyśliłem ,że mogłem założyć odwrotnie te głowice boczne.
    Czy zaworki na dole pompy, pokrywają się z tymi na górze tzn. że leżą na nich .
    Czy we wszystkich czterech otworach mają być zaworki. teraz mam to rozkręcone to mogę coś posprawdzać. :D
    Dowódca baterii tzn, ,że ta górna część ten ''powietrznik jest odwrotnie''. :?:
    Pomóż jak możesz to bym jeszcze może to zrobił.
    Czyli jak ma być ;

1. Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika

2. Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Po dogłębnym przemyśleniu moim zdaniem prawidłowo złożona pompa jest na 2 rysunku, czy ktoś może to potwierdzić, proszę o pomoc. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12645215
    jpna100
    Poziom 25  
    Ocena: 568
    Zdjęcie nr 2 jest prawidłowo. Żeby pompa pociągnęła Ci wodę do zbiornika lejesz co najmniej 120l wody. Uruchamiasz opryskiwacz i gazujesz. Po paru minutach bd po problemie. Spróbować możesz jeszcze po wlaniu wody do zbiornika odkręcić śruby spustowe wody na pompie. Poczekać aż wypcha powietrze, zakręcić i ogień. :D Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

A dla przypomnienia na membranę dajesz dwa ruchy powietrza- pompką do wozu :P
  • REKLAMA
  • #5 12645281
    13adam13
    Poziom 29  
    O jest mój ulubieniec, to jutro spróbuje skręcić,

Cytat:
    A dla przypomnienia na membramę dajesz dwa ruchy powietrza- pompką do wozu Razz

Ile to atmosfer, moim zdaniem 0.5 wystarczy. Do tej pory nie było wcale powietrza bo wentyl przepuszczał, i powietrze uciekło ale i tak dobrze się pryskało.
    Wody wlałem tak aby zanurzył się smog czyli ze 100 litrów.

Cytat:
    zakręcic i ogień

No jakbym jeszcze parę ha zapryskał tym opryskiwaczem to i ściernisko mogło się zajarać bo z pompy się dymiło, i nie dało się dotknąć. :D
  • #6 12645301
    Adasku
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    Witam te pompy tak mają trzeba rozebrać pompę i posmarować porządnie smarem tłok tą część która popycha membranę jak tłok będzie wracał to przyklei się do membrany i będzie ok.
  • #7 12645329
    13adam13
    Poziom 29  
    Cytat:
    Witam te pompy tak mają trzeba rozebrać pompę i posmarować porządnie smarem tłok tą część która popycha membranę jak tłok będzie wracał to przyklei się do membrany i będzie ok.

WHAT ???
    Możesz jaśniej, o jakim tłoku mówisz o łożysku korbowodowym przecież ono jest w oleju po co go jeszcze smarem smarować.
    Nie rozumiem nic z tego.
    Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika
    Co masz na myśli Adasku :?:
  • REKLAMA
  • #8 12645341
    jpna100
    Poziom 25  
    Też tak miałem, łożysko siadło na wałku i grzało się jak nie wiem co. Zrób tak jak pisze i będzie działac. Pompa zanim zassie może minąc nawet 5 minut na 2000 obrotach. Najważniejsze jest dużo wody w zbiorniku. Nawet na wiosnę wlewam pół zbiornika żeby pompa szybciej zassała. :D

Dodano po 55 [sekundy]:

Nic się nie przyklei. Chyba że na sucho chodzi to może- wątpliwa sprawa :D

Dodano po 1 [minuty]:

A ile to atmosfer na membranę to nie wiem. Zawsze 2 ruchy pompką, nożną ewentualnie tą ręczną. Sprężarka odpada :D
  • #9 12645392
    13adam13
    Poziom 29  
    Mam samoróbkę od kompresora z lodówki to sobie napompuję. :D
    Teraz to ładnie sobie chodzi, olej nie kapie, sprawdzę jeszcze te zaworki czy są dobre.
    Aha jeszcze mam sprawę takę ,że na dole w beczce jest pęknięcie, dosyć spore, kupiłem taki zestaw naprawczy z żywicą utwardzaczem i z takim płócienkiem zakleiłem i niby trzymało, ale do dzisiaj po kropelce, kapie. Nie wiesz czym to spróbować zakleić. Czy może lutownicą zasmażyć, albo zawieść ,żeby mi zaspawali podobno się da. :D
  • #10 12645523
    Adasku
    Poziom 15  
    Witam czy membrany są przykręcane do tego tłoka tak to nazwałem raz z jednej raz z drugiej przesuwa się .
  • #12 12645584
    Adasku
    Poziom 15  
    Jak są przykręcane to nie trzeba smarować .
  • #13 12645603
    Dowódca baterii
    Poziom 16  
    13adam13 napisał:
    Witajcie,
    Tak sobie myślę i wymyśliłem ,że mogłem założyć odwrotnie te głowice boczne.
    Dowódca baterii tzn, ,że ta górna część ten ''powietrznik jest odwrotnie''. :?:

Dokładnie. Kolektor ma dwa krućce jeden ssący drugi tłoczny. Jak nie zapamiętałeś który jest który no to trafiłeś źle. Odwróć kolektor i zamień głowice żeby pasowały zaworki.
    A co do ciśnienia w powietrzniku to powinno wynosić jak się nie mylę 2/3 ciśnienia roboczego. A w praktyce robisz tak ustawiasz ciśnienie jakim pryskasz i pompujesz tyle powietrza aż znikną pulsacje na rozpylaczach.
  • #14 12645867
    jpna100
    Poziom 25  
    Co do klejenia spróbuj klejem dwuskładnikowym- Distal. Powinno trzymac jakiś czas. ;p
  • #15 12646243
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Przecież tego nie da się odwrotnie skręcić - polecam co niektórym przyjrzeć się rozkręconej pompie - było ich kilka modyfikacji. W każdym razie w kolektorze są podcięcia na zaworki i w obydwu korpusach, całość pasuje tylko w jeden sposób.Skoro nie ciągnie ze zbiornika i dymi - brak oleju w mechanizmie, dodatkowo pewnie zdarta doszczętnie tuleja osadzona na mimośrodzie. Ewentualnie totalnie spierniczony montaż, i zaworki zostały w pozycji otwartej zanieczyszczone brudem. Powietrzem w kopułce nie ma się co podniecać, to tylko tłumik pulsacji. Nie pamiętam w tej chwili z instrukcji, ale chyba 0,5atm powinno być.
  • #16 12646603
    Dowódca baterii
    Poziom 16  
    robokop napisał:
    Przecież tego nie da się odwrotnie skręcić - polecam co niektórym przyjrzeć się rozkręconej pompie - było ich kilka modyfikacji. W każdym razie w kolektorze są podcięcia na zaworki i w obydwu korpusach, całość pasuje tylko w jeden sposób.

robokop da się to odwrotnie skręcić i autor tak zrobił.
    Spójż na te dwa rysunki: Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika
    A teraz obracamy kolektor i zamieniamy miejscami głowice, korpus pompy tak jak był. Opryskiwacz Pilmet Termit P60 - Pompa nie zasysa wody ze zbiornika
    Obracając kolektor zamienił miejscami krućce ssący z tłocznym. Pompa pracowała w drugą stronę ssała z rozdzielacza a tłoczyła do zbiornika.
  • #18 12646876
    Dowódca baterii
    Poziom 16  
    robokop napisał:
    Wtedy trafi zawór w zawór. Trzeba by być wybitnym antytalentem żeby tak to złożyć.

No jak zawór w zawór trafi? Tak by było gdyby obrócił kolektor a nie zamienił miejscami głowic - ale wtedy nie wiem czy by to dało się skręcić.Autor poprostu obrócił kolektor razem z głowicami zmieniając kierunek przepływu. Albo nie zrozumiałeś drugiego rysunku albo nie wiem co?
    Może tak:
    wyobraź sobie że korpus pompy stoi w miejscu a kolektor z głowicami obrócono o 180 stopni. Walek napędu pompy został na miejscu od strony ciągnika a krućce kolektora zmieniły się miejscami. Przewód ze zbiornika trafił na kruciec tłoczny a przewód z rozdzielacza na ssący.
  • #19 12646903
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    No to jak jest obrócona część napędowa - wtedy pompa faktycznie nie zassie wylotem.
  • #20 12647245
    13adam13
    Poziom 29  
    Tak więc problem leżał w nie źle skręconą pompą, ale w opryskiwaczu było za mało wody, nie wiedziałem ,że aby pompa zassała wodę musi jej być dużo więcej dolałem około 20 litrów i bez problemu ciśnienie dobiło do 3 atmosfer.
    Pierwszym razem pompę złożyłem dobrze, ale było mało wody, potem poradziliście mi ,że kolektor jest odwrotnie przekręciłem tak żeby zawór trafiał na zawór, ale mi to nie pasowało , dzisiaj z rana skręciłem tak jak było ale pompa nie zassała wody.
    Nigdy bym na to nie wpadł ,że kiedy nie ma wody w pompie potrzebne jest dużo więcej wody w beczce. :D :D :D
    Kolektora nie można przekręcić bo przecież są inne większe gwinty z przodu i z tyłu, tak więc dało się tylko przekręcić głowice boczne. :D

Więc podsumowują pierwszym razem było dobrze skręcone, jpna100
    dzięki za radę ,żeby wlać więcej wody do zbiornika .

Cytat:
    Wtedy trafi zawór w zawór. Trzeba by być wybitnym antytalentem żeby tak to złożyć.

Kazał Ci się ktoś wypowiadać, jak masz pisać takie durnoty o mnie to nie pisz wcale, jak widzisz ekspertem od maszyn rolniczych nie jestem, ale remont pompy jakoś sam zrobiłem.

Najważniejsze ,że jest OK, i wszystko działa jak należy a zbiornik zamierzam kupić nowy jeżeli znajdę, tylko możecie powiedzieć czy trzeba wiercić samemu otwory czy one już są. :?:

Pozdrawiam. :spoko:
  • #21 12647439
    jpna100
    Poziom 25  
    robokop napisał:
    Ja to bym tak odebrał 13adam13----> regulamin 3.1.7. Rozpowszechnianie treści o obraźliwym charakterze, bądź naruszających obowiązujące standardy etyczne.

Dobrze że działa temat możesz zamknąc :

Moderowany przez robokop:

Zbędna uwaga - 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z opryskiwaczem Pilmet Termit P60, który po wymianie łożysk, simeringów i membran nie zasysał wody ze zbiornika. Po wymianie części i dodaniu oleju, pompa nie generowała ciśnienia, a mieszadło nie działało. Użytkownicy zasugerowali, że problem mógł wynikać z odwrotnego założenia kolektora pompy oraz zbyt małej ilości wody w zbiorniku. Po dodaniu większej ilości wody, ciśnienie wzrosło do 3 atmosfer, co rozwiązało problem. Użytkownik potwierdził, że kolektor nie mógł być źle złożony, ponieważ ma różne gwinty, a jedynie głowice mogły być zamienione miejscami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA