logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić?

maciejs67 21 Sty 2019 19:55 22065 11
REKLAMA
  • #1 17719215
    maciejs67
    Poziom 2  
    Witam.

Problem pojawił się jesienią,ale czas najwyższy go rozwiązać.
    Otóż po zabiegach opryskiwacz stał nieużywany jakieś 2miesiace. (temp powyżej zera). wszystko sprawne do ostatniej chwili.
    Po podłaczeniu do traktora- brak ciśnienia,pompa nie pobiera wody ze zbiornika.
    przewody szczelne,dla pewnosci wymienione na nowe wszystkie wychodzące z pompy.
    Rozdzielacz wydaje się ok,otwiera zamyka prawidłowo,sprawdzone poza zbiornikiem opryskiwacza,zegar wymieniony na nowy.
    sukcesywnie sprawdzałem dalej przepona(powietrznik) peknięta,wymieniona na nową.
    Sprężyna w jednym z zaworków do wymiany,kupiłem cały nowy,na wszystkich 4 wymienione oringi.
    Po złożeniu nadal nie pobiera wody,widać pęcherze powietrza w przewodach. Zbiornik zalany prawie do pełna,20 min na wysokich obrotach,ale to też nic nie dało. Ciśnienie nabite az do ponad 3,na zegarze kompletna cisza.
    Olej czysty,więc raczej nie jest to wina bocznych membran?

Nie było mi dane wczesniej rozbierać tej pompy,niestety przy demontażu troche sie rozsypały zaworki i nie zrobiłem sobie foto,ale z tego co wychodzi nie da się zamienić ich kolejności bo poprostu nie pasują w gniazda,ale może się mylę.

starałem się w miarę rzetelnie opisać problem.
    Wrzucam kilka zdj.
    Pomóżcie. Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić?
    Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić? Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić? Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić? Opryskiwacz nie działa - pompa nie pobiera wody, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 17719312
    Vroobel1
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    A sprawdziles wąż ssawny w zbiorniku?
  • #3 17719466
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Źle założone zawory. Zamień miejscami zawory górny z dolnym z lewej strony i z prawej strony (chodzi mi o widok na zdjęciu).
  • REKLAMA
  • #4 17719476
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Jeśli wąż ssący jest drożny i nic innego nie blokuje przepływu na ssaniu, to pompa wypełniona powietrzem nie potrafi - zasysając - otworzyć zaworka ssącego. Musisz jakoś wymusić napełnienie jej wodą, np. podając na ssaniu wodę pod niewielkim nadciśnieniem. Może uda ci się uszczelnić zbiornik z wodą i podać z góry powietrze z kompresora, a jeśli nie to na chwilę wodę z kranu bezpośrednio do węża ssącego.
    Jak napisałem - pod niewielkim nadciśnieniem, żeby tylko otwarło zaworek ssący. Później pompa już sama da sobie radę.

PS Kolega wyżej pisze, że nie da się zamienić zaworów. Trudno je źle poskładać, zakładam że to jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #6 17719507
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Niekoniecznie otworzy. Kolega wymieniał sprężyny w zaworach i nowe mogą być za mocne, później już to wszystko chodzi. Membrana pracując na samym powietrzu wytwarza bardzo małe podciśnienie, uważam że niewystarczające w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #7 17719514
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6356
    Grzegorz_madera napisał:
    le założone zawory. Zamień miejscami zawory górny z dolnym z lewej strony i z prawej strony (chodzi mi o widok na zdjęciu)
    Obawiam się, ze to właśnie tak ma być. Wystarczy że którykolwiek zostanie uchylony - zawieszony/pęknięta sprężyna - i pompa nie będzie tłoczyć.
  • #8 17719526
    maciejs67
    Poziom 2  
    wąż sprawdzony - jest ok.
    Jeszcze raz jutro spróbuję zamienić te zaworki miejscami
  • #9 17719716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17722007
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Napisz z której strony pompy masz kruciec ssawny. Czy pompa stuka gdy pracuje? Sparawdzałeś stan łożysk w pompie?
  • #12 18241114
    ciapto
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich. Koledzy potrzebuję pomocy. Rozebrałem pompę, złożyłem ją od nowa na nowych częściach (nowe membrany, uszczelniacze, zaworki itd). Jest teraz problem z przykręceniem kolektora do głowic, otóż jeden zaworek za głęboko wchodzi do głowicy i po nałożeniu kolektora między tym jednym zaworkiem a kolektorem jest szczelina 1-2 mm. Po skręceniu śrub na maxa kolektor trochę "siada" ale i tak jest dużą nieszczelność (cieknie woda bez ciśnienia). Głowica nowa ze sklepu , bo na starej było to samo. Czy na tym jednym zaworku stosuje się jakieś dodatkowe uszczelki, oringi? Proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z opryskiwaczem, który po dwu miesięcznym nieużywaniu nie pobiera wody z zbiornika. Pompa nie generuje ciśnienia, mimo wymiany wszystkich przewodów, zaworów i membran. Użytkownik sprawdził szczelność węża ssawnego oraz rozdzielacza, jednak nadal występują pęcherze powietrza w przewodach. Uczestnicy dyskusji sugerują różne możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w obudowie filtra, źle założone zawory, czy problemy z podciśnieniem. Rekomendują również wymuszenie napełnienia pompy wodą pod niewielkim ciśnieniem oraz sprawdzenie drożności kolektora ssącego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA