logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtórnik emiterowy z symetrycznym zasilaniem - ustalanie parametrów

Hmmm... 21 Sie 2013 14:36 1590 2
REKLAMA
  • #1 12651546
    Hmmm...
    Poziom 10  
    Witam,
    staram się zrozumieć zasadę projektowania wtórnika emiterowego z symetrycznym zasilaniem (takiego jak na rysunku). W ramach ćwiczeń próbuję wykonać zadanie polegające na takim doborze parametrów, aby pracował w pasmie akustycznym od 20Hz, był zasilany napięciami +15V i -15V, wartość prądu spoczynkowego emitera równa 5mA, źródło sygnału podłączane przez kondensator.

Wydaje mi się, że kondensator razem z rezystancją, która jest dla niego obciążeniem (R1||R2) będzie tworzył filtr górnoprzepustowy, który powinien przepuszczać od 20Hz. Stąd wartość kondensatora dobrałbym ze wzoru f=1/(2*pi*R*C), gdzie R = R1||R2.

Rezystor R2 powinien być dużo mniejszy od β*R1 (powiedzmy 10 razy).

Wartość rezystora R1 moim zdaniem powinienem dobrać wg. zależności R1= Ue/Ie, gdzie Ie = 5mA (z treści zadania), natomiast Ue (napięcie na emiterze) powinno być takie, żeby otrzymać jak najlepszy zakres, tylko, że w tym przypadku to chyba 0, a to mi kompletnie nie pasuje.

Nie wiem czy moje dotychczasowe rozważania są poprawne oraz nie potrafiłem nigdzie znaleźć rozwiązania mojego problemu. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał mnie "naprowadzić" ;)

Wtórnik emiterowy z symetrycznym zasilaniem - ustalanie parametrów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12651625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12651677
    Hmmm...
    Poziom 10  
    Nie pasowało mi to 0V bo myślałem, że wtedy wartość R1 będzie liczona 0V/5mA, a wtedy wartość tego rezystora byłaby 0Ω i to mi nie pasowało. Po prostu uznałem, że trzeba wziąć tam wartość średnią ;P Teraz już wiem, że nie ;)

Dzięki za pomoc!
REKLAMA