logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz napięcia zmiennego - rola rezystora R4 i kondensatorów C1, C2, C3

niko18 31 Sie 2013 10:08 1428 8
REKLAMA
  • #1 12687324
    niko18
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,
    W związku z tym, że nauka elektroniki w technikum na chwile obecną składa się tylko i wyłącznie na dosyć męczącą teorię bardzo zależałoby mi na tym, żeby ktoś w miare cierpliwości wytłumaczył mi budowe schematu (od strony praktycznej) którego schemat wstawiam poniżej.

Wzmacniacz napięcia zmiennego - rola rezystora R4 i kondensatorów C1, C2, C3

Jest to wzmacniacz napięcia zmiennego.

Generalnie chodzi mi o zrozumienie dlaczego rezystor R4 znajduje sie w tym miejscu w ktorym sie znajduje, jakie jest jego zadanie.
    Takie same pytania nurtują mnie odnośnie elementów C1, C2, C3, RL i R3...
    Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi połączyć teorie i wzory, które non stop chłone z czystą praktyką (czego niestety w tej chwili na lekcjach nie ma.. ;( )
  • REKLAMA
  • #2 12687342
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Ten układ nie będzie działał. Baza tranzystora jest zwarta do masy. A oznacza, że tranzystor jest zatkany.
    O tranzystorach w przystępny sposób możesz poczytać tu
    http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13 (Tranzystory dla początkujących)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1095415.html#5523230
  • REKLAMA
  • #3 12687378
    lukash90
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Układ działa jak najbardziej, klasyczny układ wzmacniacza ze wspólną bazą, dziwny ale się stosuje czasami, ma niską impedancję wejściową. Elementy po kolei:
    C1 odfiltrowuje składową stałą z sygnału wejściowego
    C2 odfiltrowuje składową stałą sygnału wyjściowego
    C3 filtruje napięcie zasilania, przy zasilaniu z baterii jest w sumie mało potrzebny
    R3 ustala wzmocnienie, gdyby go nie było to byłby tzw wtórnik, czyli wzmocnienie równe 1
    R4 bardzo ważny w tym układzie, na nim odkłada się spadek napięcia wywołany sygnałem wejściowym, dlatego mimo "zatkanej bazy" jak to kolega wyżej zauważył tranzystor może przewodzić gdy napięcie BE wyniesie conajmniej te 0.7V
    RL to rezystancja obciążenia, na którym odkłada się napięcie wyjściowe
    Rg rezystancja wewnętrzna źródła sygnału wejściowego, wiadomo że idealnych źródeł napięciowych nie ma i zawsze jakaś rezystancja jest
  • REKLAMA
  • #4 12687385
    jony
    Specjalista elektronik
    lukash90 napisał:
    Układ działa jak najbardziej

Taa na pewno z bazą z wartą do masy. A świnie latają .
  • #5 12687387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 12687397
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Cytat:
    Strona czysto praktyczna obwodu

Myslałem, że chcesz zapytać, czym myć płytkę, czy cuś.
    Cytat:
    (...) żeby ktoś w miare cierpliwości wytłumaczył mi budowe schematu (od strony praktycznej) którego schemat wstawiam.

Zanim wyjaśnisz, o co właściwie biega, weź chłopie pierwszy lepszy symulator obwodów, poćwicz na nim różne warianty połączeń, różne wartości elementów, różne usterki.
    I nie lamentuj, nie narzekaj na brak praktyki.
    Kiedyś trzeba było obwody budować, zasilać, kręcić potencjometrami, obserwować działanie na miernikach, rysować charakterystyki na papierze milimetrowym...
    Dzisiaj wystarczy poklikać.
    A i tego się nieraz nie chce.
    Cytat:
    Generalnie chodzi mi o zrozumienie dlaczego rezystor R4 znajduje sie w tym miejscu w ktorym sie znajduje, jakie jest jego zadanie.

Ładuje i rozładowuje C1.
    Prądem, którego przepływ wytwarza na R4 spadek napięcia, polaryzujący, w ujemnych półokresach napięcia wejściowego, złącze B-E tranzystora w kierunku przewodzenia.
    Ponadto: dopasowuje impedancyjnie obciążenie do źródła i stanowi element ujemnego sprzężenia zwrotnego.
    Edit:
    Kurcze, ale się temat "podjął" - w dziedzinie szybkości pisania wysiadam - pass. :)
    Jony, dlaczego nie ma działać?
    Poza dealerem, kwestia słownika - co znaczy "działać"?
  • #7 12687399
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    E tam gdzie zwarty do masy :-) przecież baza działą jak antena.
  • #8 12687415
    jony
    Specjalista elektronik
    trymer01 napisał:

No, chyba że tu chodzi o klasę C (nadajnik) :D

A o tym nie pomyślałem. Rzeczywiście ujemne napięcie da radę to zrobić.

Dodano po 4 [minuty]:

fotonn napisał:

Jony, dlaczego nie ma działać?

Nie pomyślałem o klasie C. Pomyślałem tylko o klasie A.
  • #9 12687877
    niko18
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Pieknie dziekuje za wszystkie odpowiedzi i rozjasnienie jak to wszystko wyglada w praktyce, zwlaszcza lukash90 ;]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wzmacniacza napięcia zmiennego, ze szczególnym uwzględnieniem roli rezystora R4 oraz kondensatorów C1, C2 i C3. Użytkownicy wyjaśnili, że R4 jest kluczowy, ponieważ na nim odkłada się spadek napięcia, co pozwala tranzystorowi przewodzić przy odpowiednim napięciu B-E. C1 filtruje składową stałą sygnału wejściowego, C2 składową stałą sygnału wyjściowego, a C3 stabilizuje napięcie zasilania. R3 ustala wzmocnienie, a RL to rezystancja obciążenia. Dyskusja zawierała również uwagi na temat działania tranzystora w różnych klasach, w tym klasy C, oraz znaczenia praktycznego doświadczenia w elektronice.
REKLAMA