logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przedwzmacniacza na e88cc: Audioton Preamp nr 3 czy Preamp WK?

Bielak_solid 12 Mar 2005 17:05 11447 12
  • #1 1309637
    Bielak_solid
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Znalazłem stronke z przedwzmacniaczami
    1) http://audioton.republika.pl/preamp-nr3.html
    2) http://audioton.republika.pl/preamp-wk.html
    Mam zamiar zrobić jeden z nich ale nie wiem który będzie lepiej chodził. Czy ktoś może robił taki układ? Który wg. was lepiej będzie przetwarzał dźwięk? Zastanawiam się jakie najmniejsze trafo mógłbym zastosować.Mam 9w ale chyba będzie się mocno grzało. Co wy na to? Ewentualnie przewine większe 50w

Może bys oddzielał wypunktowanie od linków ? Tremolo (poprawiłem
  • #2 1309647
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    polecam oba preampy
    ja zrobilem ten pierwszy,rezultaty wysmienite
    zero problemow z dzialaniem ,montazem pitd a jestem poczatkujacy
    zrobilem tez bufor z malymi modyfikacjami -bajka
    polecam
    jesli moge cos zasugerowac to polecam lampe sovteka 6922,lub e88cc siemensa-wyborne brzmienia.pozdrawiam
  • #3 1309717
    Bielak_solid
    Poziom 14  
    to znaczy zrobiłeś preamp nr 1 czy 3(chodzi o numery preampów na stronie audiotonu)? Ja jestem w posiadaniu 2 nowych e88cc. A te małe trafo wyrobi jak sądzisz? Powinno wyrobić ale boje się że się zagotuje
  • #5 1311377
    Bielak_solid
    Poziom 14  
    Stary dzięki ale to są przedwzmacniacze przystosowane do gitar a ja szukam czegoś do słuchania zwykłej muzyki
  • #7 1312070
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Bielak, masz głowe na karku ? sądze, że tak. Więc w czym problem z przystosowaniem układu pod swoje potrzeby ?. Dajesz te lampy które masz, zmieniasz punkt pracy i voila. Co z tego, że gitarowy ? przeszkadza Ci to ?. Nie patrz na układ regulacji barwy dźwięku. Jak chcesz normalny preamp z tego mieć, to potencjometr Volume dajesz przed pierwszą lampą i po sprawie :).

Vault, każdy lubi co innego, Ty Baxandalla, Ja Fendera :).
  • #8 1319857
    Bielak_solid
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanko:
    Czy zastosować układ opóźnionego załączania? Niestety jak na razie mam znim najwięcej problemów bo nigdzie nie moge znaleźć ciekawego układu nie kożystającego ze zwykłego przekaźnika. Jak złoże wszystko do kupy to wrzuce fotki może ktoś będzie chciał to zobaczyć:-P
  • #9 1320104
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Bielak_solid napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanko:
    Czy zastosować układ opóźnionego załączania?

Do przedwzmacniacza raczej nie ma po co.
    Co innego dla końcówek na EL34 albo 6L6...
  • #10 1320751
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    A jak z małymi pentodami mocy (EcL 86, EL84, EL86, PL841, 6P14P i innych) i triodami średniej mocy (np. 6H6P) można dać układzik do "plate voltage delaying"?

I mała dygresja, dość istotna: Czy lampa która nie ma podanego napięcia anodowego, a żarzy się jej włókno zużywa się wogóle (wydzielanie gazu z rozgrzanych elektrod), czy poprawia się jej stan (gorący getter pochłania gazy resztkowe) ?? W takich warunkach pracują np. lampy głowic UKF w starych radiach (Światowid, Klawesyn, Capella i maaaasa innych...), i lampy stopni wejść mikrofonowych w piecykach, kiedy używamy wejścia o mniejszej czułości.

Co to jest HEADROOM? Łebski pokój? ;) nie gram na gitarce i nie wiem co to jest.
  • #11 1320976
    kajiek
    Poziom 12  
    "Stary dzięki ale to są przedwzmacniacze przystosowane do gitar a ja szukam czegoś do słuchania zwykłej muzyki"

Czesc,
    Korzystajac z moich doswiadczen zapoznaj sie z tym rozwiazaniem.
    Wykonalem ten uklad i jak na Twoje potrzeby wydaje mi sie ,ze to rozwiazanie idealne.Odsluch muzyki z CD idealny, a uniwersalnosc ukladu to
    wzmacniacz sluchawkowy zasilany napieciem 24V DC (400mA).
    Ja skorzystalem z gotowej pcb( dwustronna).
    Mam nadzieje ,ze informacje te beda pomocne w rozwiazaniu Twojego
    problemu.
    Pozdrowienia,
    K
    Załączniki:
    • ax_hybrid.pdf (611.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1550868
    kajiek
    Poziom 12  
    A tak wyglada w uzyciu praktycznym.
    Przykro mi ,ze pic nie jest dobrej jakosci ,ale zostalo wykonane kamera
    kiepskiej jakosci.
    Załączniki:
    • ID 001.jpg (442.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru przedwzmacniacza lampowego na lampie E88CC spośród dwóch projektów dostępnych na stronie Audioton: Preamp nr 3 oraz Preamp WK. Użytkownicy polecają oba układy, z pozytywnymi opiniami na temat Preamp nr 3, który jest prosty w montażu i daje dobre rezultaty dźwiękowe. Zalecane są lampy Sovtek 6922 lub E88CC Siemens dla uzyskania wysokiej jakości brzmienia. Poruszono kwestię doboru transformatora zasilającego – 9W może się mocno grzać, sugerowane jest użycie większego, np. 50W. Wskazano, że układy gitarowe można adaptować do odsłuchu muzyki, zmieniając punkt pracy lamp i dodając potencjometr głośności przed pierwszą lampą. Dyskutowano także o opóźnionym załączaniu zasilania (soft start), które jest bardziej potrzebne w końcówkach mocy niż w przedwzmacniaczach. Pojawiły się dodatkowe sugestie dotyczące regulacji barwy dźwięku (np. układ Baxandalla) oraz linki do innych projektów przedwzmacniaczy lampowych. Poruszono też zagadnienia techniczne dotyczące zużycia lamp i pojęcia headroom. Jeden z uczestników polecił uniwersalny wzmacniacz słuchawkowy zasilany 24V DC jako alternatywę do odsłuchu muzyki. W dyskusji pojawiły się także linki do stron z projektami i przykładami praktycznego zastosowania przedwzmacniaczy lampowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA