logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat Device missing or unknown device (-24) przy użyciu PonyProg - co robić?

Lestatt 12 Mar 2005 17:48 7644 20
REKLAMA
  • #1 1309755
    Lestatt
    Poziom 2  
    Podczas programowania procesra za ponocą pony proga wyświetla mi się komunikat o treści "Device missing or unknown device (-24)". Schemat programatora mam z tej samej strony co pony prog. Ktoś wie na czym rzecz polega?
  • REKLAMA
  • #2 1309783
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Pamietam jak sie z tym meczylem. Tez mialem podobne komunikaty i wkoncu nawet pomoce elektrodowiczow na nic sie zdaly.

Wkoncu trafilem na to: http://www.elektroda.net/download/pafiledb.php?action=file&id=1094 lub http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    Na stronie autora jest schemat jego wersji programatora, a program posiada mozliwosc definiowania konkretnych pinow LPT na pin ISP, takze chyba ponyproga tez pod to mozna podlaczyc.
    Chodzi mi oczywiscie o AVRy. Nie wiem co tam probujesz zaprogramowac ;)
  • REKLAMA
  • #3 1309825
    Lestatt
    Poziom 2  
    No tak zapomniałem :-) . Jest to ATTiny12.
  • #4 1310056
    PioM
    Poziom 19  
    Je tez obsługuje ;) Sprobuj.
  • #5 1310697
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    uszkodzony uC lub źle podłączony pod programator, lub źle zrobiony programator lub niewłasciwe zasilanie lub jego brak lub źle skonfigurowany ponyprog
  • #6 1311348
    Lestatt
    Poziom 2  
    Elektrooonik napisał:
    uszkodzony uC lub źle podłączony pod programator, lub źle zrobiony programator lub niewłasciwe zasilanie lub jego brak lub źle skonfigurowany ponyprog

Programator jest dobrze podłączony, zasilanie jest +5V. Zostaje, więc uszkodzony uC, źle zrobiony programator(choć sprawdziłem wszystkie łączenia i jest niby wszystko w porządku), albo źle skonfigurowany ponyprog. Wiesz może jak powinien być? Może w tym tkwi błąd.
  • #7 1311590
    GienekS
    Poziom 32  
    Przez jaki port to programujesz ?
  • REKLAMA
  • #8 1311680
    Lestatt
    Poziom 2  
    GienekS napisał:
    Przez jaki port to programujesz ?

LPT1
  • #9 4136682
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    witam, dzisiaj złożyełm stk200, wzięłem nowy procek atmega16, zainstalowałem ponyproga
    intrface setup ustawięłm na: parallel (nie serial), port LPT1, avr isp api, próbowałem też avr isp i/o. Wszystkie pola polarity lines ustawiłem tak jak były odznaczone. Próboałem przycisku "probe", ale zawsze dostawałem komunikat "test failed". Manualnie tj koledzy wyzej naoisali przestawiłem szybkosc transmisji na very slow.

I ciągle dostaje komunikat: "Device missing or unknown device (-24)". Mierzyłem stany logiczne podczas próby dostepu na pinach ISP i dostałęm taki wynik (0=low 1=high N=neutral):
    mosi - 010101010
    miso - 0 (przez caly czas transmisji)
    sck - n10n0n0n0n0n0n0n01n (to chyba prawidłowy takt zegara isp)
    rst - 101 (zero trwało przez cały czas proby dostepu)
    I teraz mam pytanie - czy takie stany są prawidłowe?? Dziwi mnie, że na miso 0 jest przez cały czas proby dostapu. Czy to normalne??
    bo niemam już do tego siły, acha programator jest we wtyczce LPT, a z niego wychodzią 3 ekranowane kabelki stereo. Długosc kabla 70cm.

tomek
  • #11 4944269
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    A ja wam poradzę sprawdzić jeszcze raz i jeszcze raz zasilanie procka i POPRAWNOŚĆ połączeń!
    To działa:)
    Jak na miso nie ma nic znaczy procek z jakiegoś powodu nie odpowiada... brak zasilania? zwarcie?
  • #12 5083805
    ul1211
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja mam podobny problem z Atmegą 8. Czy tętnienia napięcia z zasilacza mogły spowodować zawieszenie się kontrolera i to dlatego nie chce się programować ? Użyłem stabilizatora 7805 i ciągle jest tak samo.
    Czy zasilanie z baterii + stabilizator rozwiązałoby problem ?
  • #13 5083824
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    ul1211 napisał:
    Ja mam podobny problem z Atmegą 8. Czy tętnienia napięcia z zasilacza mogły spowodować zawieszenie się kontrolera i to dlatego nie chce się programować ? Użyłem stabilizatora 7805 i ciągle jest tak samo.
    Czy zasilanie z baterii + stabilizator rozwiązałoby problem ?

Masz kondensatory przy stabilizatorze? Jakiego używasz programatora? Przeglądałeś przyklejone tematy?
  • #14 5084333
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Zaznacz gdzieś w programatorze taki ptaszek aby pracował na API windowsa a nie sprzętowo na porcie.
  • REKLAMA
  • #15 5085753
    ul1211
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Próbowałem z programatorami:
    :arrow: z zestawu AVT 2550
    :arrow: http://electronics-diy.com/avr_programmer.php wygląda na obcięty programator PonyProg na port szeregowy
    Korzystałem z programów: PonyProg, avrdude, uisp.
    Wszędzie nie wykrywa mikrokontrolera, tak samo jest z Atmega16.
    Co do kondensatorów, to podpiąłem 1000 uF i ciągle jest tak samo.
    Może byłoby warto spróbować z programatorem ze strony:
    http://www.elektronika.lt/schematic/theme/67/21/
    lub na port drukarkowy :
    http://www.coolcircuit.com/project/atmel_isp/
  • #16 5086326
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ja bym na Twoim miejscu zajrzał kilka tematów do góry, do topicu programator stk200. Jak dobrze pamiętam, poruszano tam już wiele podobnych problemów.
  • #17 5086385
    GienekS
    Poziom 32  
    A może masz uszkodzony LPT1 ???
  • #19 6994596
    ja_fryta
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam
    podczas programowania atmega162 wypadla mi z podstawki
    teraz jak ja probuje zaprogramowac ponownie mam -24
    czy moglem uszkodzic uC ?

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

dodam kolejene spostrzezenie
    znalazlem druga atmege 162 i to samo
    przy atmega8 nie ma tego problemu
    korzystam z programatora ze strony pony prog
    na koniec zauwazylem ze jezeli dam oddzielne zasilanie (w moim wypadku z usb) to uC mi sie programuje ale i tak nie dziala prawidlowo
    jestem poczatkujacy jezeli chodzi o uC moze powinienem zrobic cos dodatkowego co wyroznia te dwa uC ??
  • #20 8520539
    mmathis
    Poziom 11  
    Witam. Podepnę się pod temat. Jestem początkującym programistą. Złożyłem na płytce prototypowej Si-proga pod rs232( nie wiedząc że tak się nazywa), dodatkowo dołożyłem leda, żeby widzieć działanie programatora. Jako że Bascom nie widział go jako programator ( myśląc że coś źle złożyłem), próbowałem zaprogramować attiny2313 za pomocą dostępnych na liście różnych programatorów ( oczywiście z podłączonym Si-progiem, jedne działały inne nie). dołożyłem również rezonator 12MHz, ale zapomniałem o kondensatorach. Obecnie rezonator jest wyjęty. W końcu dotarłem poprzez szukajkę, że mój programator to si prog i obsługuje go pony prog. Niestety nie mogę zaprogramować chipa. Pojawiają się błędy -24. Gdy ignoruje, postęp jest ale potem dostaję komunikat 'verfiy filed' Gdy zczytuje program pojawia się -24, po zignorowaniu 'read succesfull' i widzi że pamięć ma 2kb, ale w okienkach występują same zera ( a powinny być FF, chyba?)

Więc moje pytanie brzmi:
    1. CZy podciągająć rezonator bez kondensatorów mogłem uszkodzić uC?
    2. Czy próbując zaprogramować różnymi typami programatorów uszkodzić?
    3. Jak mogę sprawdzić bez używania innych programatorów czy uC jest sprawny?

Dodam, że połączenia sprawdzane ze 100 razy, 2 razy rozkładałem i składałem od nowa wg schematu.
  • #21 8520728
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    mmathis -> po pierwsze to spróbowałeś się podłączyć do wykopalisk archeologicznych jeśli chodzi o temat ;)

po drugie to:

1. Nie mogłeś w ten sposób uszkodzić procka
    2. Tak też nie mogłeś uszkodzić - chyba, że źle zrobiłeś połączenia fizyczne i np podałeś jakieś dziwne napięcia na procesor a nie typami programatorów
    3. Musisz mieć jakiś sprawny programator i skoro sam masz takie problemy ze zbudowaniem i uruchomieniem tak prostych programatorów jak SI-Prog czy STK200 - to naprawdę daruj sobie ich budowanie i kup nawet na allegro gotowy, złożony, sprawdzony i uruchomiony programator. Najlepiej od razu jakiś na USB np STK500v2 który dostaniesz już za 30-40zł albo jeśli uprzesz się żeby było taniej i tylko na LPT to proszę bardzo kupisz STK200 za ok już 15zł!!!

Wtedy zamiast się męczyć i tracić cenny czas na zapoznanie się z programowaniem procków - od razu dostaniesz się do procesora i będziesz w końcu mógł pisać pierwsze programy. Tak warto czasem zaczynać - bo zbyt wiele niewiadomych masz w przeciwnym wypadku.

Podsumowanie tematu

✨ Problem komunikatu "Device missing or unknown device (-24)" podczas programowania mikrokontrolerów za pomocą PonyProg jest często związany z błędną konfiguracją programatora, nieprawidłowym podłączeniem, brakiem lub niewłaściwym zasilaniem układu, uszkodzonym mikrokontrolerem lub problemami z portem LPT. Użytkownicy zgłaszali trudności z programowaniem różnych modeli AVR, takich jak ATTiny12, Atmega8, Atmega16, Atmega162, korzystając z programatorów typu SI-Prog, STK200, AVT 2550 oraz własnoręcznie składanych schematów dostępnych na stronach elektrody i innych źródłach. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń, obecności stabilnego zasilania (+5V), kondensatorów filtrujących przy stabilizatorze (np. 100nF), konfiguracji portu LPT (np. LPT1) oraz ustawień PonyProg, w tym wyboru interfejsu (parallel, AVR ISP API) i prędkości transmisji (np. very slow). Wskazano również, że uszkodzony port LPT lub brak odpowiedniej obsługi sterowników (np. giveio.sys) może powodować błędy. W przypadku problemów z samodzielnym budowaniem programatorów rekomendowane jest zakupienie gotowego, sprawdzonego programatora, np. STK500v2 na USB lub STK200 na LPT, co znacznie ułatwia programowanie i eliminuje błędy sprzętowe. Dodatkowo, przy programowaniu rezonatorów kwarcowych należy pamiętać o kondensatorach do stabilizacji pracy. Pomiar stanów logicznych na liniach ISP (MOSI, MISO, SCK, RST) może pomóc w diagnozie, gdzie brak sygnału na MISO wskazuje na brak odpowiedzi mikrokontrolera, często z powodu braku zasilania lub uszkodzenia układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA