logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego internet CDMA Axesstel MV610 nie działa z przedłużonym kablem anteny?

TALIB30 03 Wrz 2013 22:15 2124 11
REKLAMA
  • #1 12699724
    TALIB30
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Kupiłem na próbę internet mobilny CDMA Router CDMA Axesstel MV610 , na antenie wewnętrznej pracuje tragicznie download ok. 400 up 100 , Chcąc poprawić osiągi zainwestowałem w antenę zewnętrzną i testowałem router po podłączeniu z anteną na dworze było ok download ok. 2Mb zadowalająco. Problem mam taki że jak do oryginalnego przewodu dołączyłem swój i przeniosłem router do domu to internetu nie ma wcale dioda "connect" wcale nie świeci . Przewód jest łączony nie złączką tylko skręcony i zaizolowany , w tej chwili jest go ok. 20metrów , co może być przyczyną nie działającego internetu mobilnego???

Ps. Moja antena to Antena Zewnętrzna tuba długość ok. 1,5 metra nie znam jej parametrów , nadaje się w ogóle taka antena do mobilnego ??? Z góry dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12699989
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5734
    Zdajesz sobie sprawę na jakiej częstotliwości działa CDMA od Orange.-450MHz Kupiłeś antenę WiFi na 2400MHz lub YAGI na 2100MHz. To nie ma prawa działać. Na dodatek jeszcze to przedłużenie. Masakra. Ten router jeszcze działa czy to już szmelc. Zrobiłeś wszystko aby go uwalić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 12700238
    TALIB30
    Poziom 10  
    Tak to antena WiFi YAGI , więc muszę kupić coś do 450MHz????
  • #5 12700248
    matek451
    Poziom 43  
    Musisz kupić antenę nie coś do CDMA 450MHz. Kabel odpowiedniej długości ale jak najkrótszy, bez sztukowań.Zakończony wtykiem pasującym do Axesstel MV610 czyli TNC(m).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 12700298
    TALIB30
    Poziom 10  
    Kupiłem Antenę antena
    CDMA o zysku 13 dBi, model ATK 10/400-470 MHz
    - kabel antenowy o długości 10m zakończony wtykiem FME(ż)
    - konektor pasujący do modemów Axesstel MV500, MV510 - do czego on służy???

Czy ta antena będzie w porządku , do nadajnika mam jakieś 6km i ile jaką prędkość jeśli jesteście w stanie to stwierdzić mogę osiągnąć???

PS. Jak coś potrafię sobie to przerobić na złącze TNC(m). tylko czy mogę???
  • REKLAMA
  • #7 12700490
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    TALIB30 napisał:
    Czy ta antena będzie w porządku , do nadajnika mam jakieś 6km i ile jaką prędkość jeśli jesteście w stanie to stwierdzić mogę osiągnąć???

Jest to kabel umożliwiający połączenie routera z końcówką kabla antenowego, im krótszy tym mniejsze straty, jest on też bardziej elastyczny co w niektórych przypadkach zmniejsza ryzyko uszkodzenia modemu lub routera.

Obciążenie nadajnika z którego korzystasz też ma wpływ na szybkość połączenia , więc antena tylko w niewielkim stopniu może pomóc w poprawieniu szybkości ale poprawi stabilność połączenia.

Każde przeróbki to strata na połączeniu antena-router.
  • #8 12700585
    matek451
    Poziom 43  
    Poleciłem ci antenę ze złączem TNC(m) do MV610. Kupiłeś z konektorem do MV510. znowu kombinujesz z przeróbkami. idź oddaj i poproś o taką z TNC(m). Lub kup konektor FME(m)- TNC(m). Konektor z wtykiem FME łączysz do FME(ż) na kablu a wtyk TNC do routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 12700798
    TALIB30
    Poziom 10  
    Ciężko pewnie będzie dostać taki konektor nie mogę go nigdzie kupić , czy jak przetnę przewód na końcówce i zarobie łączony TNC(m) to przewód też nie będzie nigdzie łączony, chodzi mi tylko o wymianę końcówki , a anteny są chyba takie same bo od 400 do 470 MHz. Chodzi mi o to czy w ogóle mogę coś takiego zrobić (dzięki przecięciu przewodu będę mógł go przeprowadzić przez ścianę na zewnątrz )

Zaciskacz na TNC(m) mam. Więc jeśli to dobrze zrobię to straty powinny być minimalne prawda???
  • #10 12701218
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli masz zaciskacz i pojęcie jak to zrobić to rób, byle nie tak jak z poprzednią anteną. Tę przejściówke trudno kupić, choć koszt to ok. 2 zł. Antena oczywiście dobra. Powodzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 12701576
    TALIB30
    Poziom 10  
    Wiem, że nie tak jak ostatnio , to była prowizorka żeby sprawdzić czy działa w ogóle tamta antena (tuba) ale to już mniejsza o nią. Teraz czekam na antenę bo nie byłem pewien czy ta będzie na 100% dobra , dzięki za odpowiedź jak przyjdzie to dam znać gdybym miał jeszcze pytania. 2zł to niewielki wydatek gorzej z dostępnością produktu jak się zacznę bawić w sprzedaż wysyłkową to więcej mnie wyniesie koszt dostawy jak sama przejściówka.
  • #12 12705839
    TALIB30
    Poziom 10  
    Zamontowałem podaną wyżej antenę i przerobiłem końcówkę na TNC(m) jak na razie śmiga elegancko , zobaczę jeszcze jak to będzie działało na dłuższą metę. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił router CDMA Axesstel MV610, który działał słabo z wewnętrzną anteną. Po podłączeniu zewnętrznej anteny, osiągnął lepsze wyniki, ale po przedłużeniu kabla antenowego do 20 metrów, router przestał działać. Uczestnicy dyskusji wskazali, że długość kabla oraz sposób jego połączenia (skręcone złączenie) mogą być przyczyną problemów. Zwrócono uwagę na konieczność użycia anteny dedykowanej do częstotliwości CDMA 450 MHz, a nie anteny WiFi. Użytkownik zdecydował się na zakup anteny CDMA o zysku 13 dBi oraz kabla o długości 10 m z odpowiednim złączem. Po przeróbce końcówki na TNC(m), nowa antena działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA