logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Liteon LTR-52246S - długi czas nagrywania, problem z laserem?

ryba1 12 Mar 2005 22:27 1196 6
REKLAMA
  • #1 1310546
    ryba1
    Poziom 11  
    Witam posiadam nagrywarke Lite-ona LTR-52246S ,problem polega na tym że jak nagrywam plyte z np. prędkośćia 52x to plyta nagrywa sie z 20 minut !! jak nie wiecej , i juz na samym początku ma problem z wypaleniem (laser stara sie wypalać ale udaje sie mu to po jakimś dłuzszym czasie) czyzby był padnięty laser ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1310623
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy to dzieje się równiez przy innych nośnikach? Może laser nie może sobie zbyt prędko poradzić z kalibracją? Może na wszelki wypadek spróbuj wyczyścić napęd (optyke i wydmuchać "farfocle" z mechaniki)?
  • REKLAMA
  • #3 1310667
    ryba1
    Poziom 11  
    Raczej bedzie czysty mialem ja w serwisie i tam czyscili <chyba ze ładowli mnie w konia)ale dalej to samo !! zdaza sie to przy kazdej plytce ,na paczątku plyta obraca sie i staje tak przez jakis czas potem nagrywa ale za wolno !!
  • #4 1310765
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    według mnie problem tkwi w komputerze.. nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości danych do nagrywarki i po opróżnieniu bufora nagrywarka zwalnia aby nie zepsuć płyty...

sprawdź czy masz powłączane UDMA w obsłudze dysków i nagrywarki... wogóle to na jakim systemie pracujesz i na jakim sprzęcie ? ??
  • REKLAMA
  • #5 1310823
    ryba1
    Poziom 11  
    na Xp-eku chcialem zauwazyc ze nagrywarka dzialala sprawnie ,po jakims roku uzywania !! na tym samym sprzecie
  • #6 1310935
    SQ9MLP
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ryba1 napisał:
    na Xp-eku chcialem zauwazyc ze nagrywarka dzialala sprawnie ,po jakims roku uzywania !! na tym samym sprzecie

Sprawdź czy jest właczone DMA dla kanałów IDE w menadżerze urządzeń.
  • REKLAMA
  • #7 1987918
    ryba1
    Poziom 11  
    Okazało sie że to laser :) i kupiłem sobie nową

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz nagrywarki Liteon LTR-52246S zgłasza problem z bardzo długim czasem nagrywania płyt przy prędkości 52x, sięgającym nawet 20 minut, oraz trudnościami z inicjalnym wypaleniem laserem. Wstępne sugestie obejmowały sprawdzenie innych nośników, czyszczenie optyki i mechaniki napędu oraz weryfikację ustawień DMA/UDMA dla kanałów IDE, które mogą wpływać na dostarczanie danych do nagrywarki. Problem występował na tym samym sprzęcie i systemie Windows XP, gdzie wcześniej nagrywarka działała poprawnie. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie lasera, co wymusiło zakup nowego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA