logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Toshiba L300-11m restartuje się przy instalacji systemu

m0nt3riusz 08 Wrz 2013 17:07 3525 11
  • #1 12714218
    m0nt3riusz
    Poziom 9  
    Witam ! Jestem 1 raz na tym forum .
    Mam problem ze swoim lapkiem (Toshiba L300-11m , 2x 1,73 MHz,RAM 2GB,HDD 250 GB ,karta grafiki zintegrowana ). W czasie instalacji systemu restartuje lub zawiesza się laptop (czarny ekran z logo i paskiem uruchamiania).
    Próbowałem go różnymi testami miniXP, HDD tune , Memtest ,Live CD , i jest wszystko ok .
    Wymieniłem radiator i pastę na procesorze i karcie graficznej bo temperatura rosła szybko i restart robiło przy testach .
    Zrobiłem również tak że zainstalowałem system na PC-cie i wrzuciłem dysk z powrotem do laptopa .
    Efektu nie ma a na matrycy pokazał się taki ekran :

Jaka może być usterka ? Może ktoś pomóc.
    Będę wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #2 12714332
    kuba30d
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nie instaluje się systemu na innym komputerze ponieważ na płycie instalacyjnej znajdują sie sterowniki do różnych komponentów i system wykrywa komponenty a następnie instaluje sterowniki potrzebne do uruchomienia. W przypadku umieszczenia dysku w innym komputerze pojawia się niezgodność sterowników z podzespołami takimi jak chipset, grafika, co w efekcie skutkuje informacją o błędzie <blue screen>.

Co do usterki miałem przypadek że po wymianie ładowarki problem ustąpił.

Dodano po 14 [minuty]:

Uszkodzony kondensator filtrujący napięcie zasilające procesor daje podobny objaw.
  • #3 12716946
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Jaki system próbujesz zainstalować, jaki był zainstalowany poprzednio ? W którym momencie instalacji następuje zawieszenie/restart ? Spróbuj w biosie zmienić tryb kontrolera z SATA na AHCI/IDE lub odwrotnie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 12717241
    m0nt3riusz
    Poziom 9  
    Witam !
    Próbowałem z różnymi windowsami od XP do 7 . Poprzednio miałem Vistę .
    Restartuje lub się wiesza w momencie pokazywania logo i wczytywania ( pasek pod logo np. w Viście) .
    Na razie oddałem aby ktoś wymienił ten Nec-Tokin .

PS.
    Próbowałem z innym zasilaczem jest to samo czyli przy nowym zasilaczu dalej się "wiesza" .
  • #5 12717244
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Podstawowe pytanie - czy problem występuje również przy pracy laptopa na baterii?
  • #6 12717268
    m0nt3riusz
    Poziom 9  
    Z baterii nie korzystam bo padła (jakiś czas temu ) , w biosie zmieniałem te ustawienia o których była mowa wyżej . Efektu żadnego .
  • #7 12717277
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Ustawienia w biosie zmienia się przed instalacją systemu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 12717995
    m0nt3riusz
    Poziom 9  
    Rzecz jasna że tak robiłem jak kolega mówi.
    Jest tu tylko pytanie czy to ten kondensator czy coś jeszcze innego mogło paść ?
    Czy trzeba może nawet całą płytę wymienić ??
  • #9 12718214
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    m0nt3riusz napisał:
    Jest tu tylko pytanie czy to ten kondensator czy coś jeszcze innego mogło paść ?

Wymienisz kondensator, to się przekonasz.
  • #10 12718657
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    m0nt3riusz napisał:

Od tego trzeba zacząć.
    Proponuję wymienić na używane tantale.
    Czy Kolega dysponuje odpowiednim sprzętem?
  • #11 12747376
    m0nt3riusz
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc . Wymiana NEC-Tokina pomogła. Ciekawe tylko na jak długo ?!
  • #12 12747471
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    m0nt3riusz napisał:
    Ciekawe tylko na jak długo ?!

Jeśli zastosowałeś tantale to na długo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba L300-11m, który restartuje się lub zawiesza podczas instalacji systemu operacyjnego. Przeprowadzono różne testy, w tym miniXP, HDD tune i Memtest, które nie wykazały usterek. Wymieniono radiator i pastę termoprzewodzącą, ale problem nadal występuje. Użytkownik próbował zainstalować system na innym komputerze, co doprowadziło do błędów związanych z niezgodnością sterowników. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatora NEC-Tokin oraz zmianę ustawień BIOS-u. Po wymianie kondensatora problem został rozwiązany, co sugeruje, że usterka mogła być związana z uszkodzeniem komponentu zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA