logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G X16XEL - jak zwiększyć wolne obroty po wymianie krokowca?

krzys_ch69 13 Mar 2005 13:18 12508 9
REKLAMA
  • #1 1311856
    krzys_ch69
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam, pytanie jak w temacie, jestem po wymianie krokowca i czyszczeniu przepustnicy ( mialem problemy z falujacymi wolnymi obrotami), teraz sa stabilne, ale ok 600, mechanik powiedzial pojezdzic 2 dni i sie podniosa, ale to nic nie dalo, wiem ze mozna z techa, ale u mnie sie nie da, bo komputer nie widzi ze samochod jest na biegu jalowym ( dziwne) czy daloby sie na przepustnicy troche linke podciagnac i wtedy obroty powinny wzrosnac, teoretycznie dla ECU bieg jalowy jest do 0,8V napiecia z TPS-u, czli troche moglbym podciagnac, bo mam 0,35V, co o tym sadzicie, silnik X16XEL
    jeszcze jedno..moja sonda lambda sie dziwnie zachowuje. jak samochod zimny to na pczatku pokazuje 0,8V, pozniej zaczyna se zmieniac w zakresie 0,2-0,8V (wszystko na biegu jalowym) a jak silnik sie nagrzeje przestajenapiecie sie zmieniac i spada do 0,27V , podczas jazdy zapala sie check, blad 170 ubga mieszanka, czy sonda jest do wymiany?
    gazownicy zalozyli mi uniwersalna i jak dla mnie ona dzialala, ale przy czyszczeniu przepustnicy "fachowiec" powiedzial, ze sona dziala za wolno i zalozyl stara( stwierdzil ze jest ok), ale jak wyjechalem od niego to zapalil sie check i pzniej objawy jak opisalem wyzej...
  • REKLAMA
  • #2 1311865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1312039
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Elektrit ma racje obroty tylko techem ale czy napewno te obroty są za niskie .Czasami jest tak że były zdejmowane wskazówki w liczniku i ustawione troszke nie tak wtedy wskazania obrotomierza oszukują.Podciąganie linką odpada ECU po włączeniu stacyjki kalibruje ustawienie przepus.(zapamiętuje punkt wyjścia) i jeżeli ECU ma zaprgramowane jakieś obroty to je ustawi na zadaną wartość.Gdyby te obroty różniły się od zadanych (bo np. zacięty jest krokowiec)zapala się kontrolka diagnostyki .Z sondą bywa tak (w instalacjach z gazem)jeżdzi się głównie na gazie i po przełączeniu na benzyne bywają kłopoty z zaubogą mieszanką czasem wystarczy wlać preparat do benzyny czyszczący wtryskiwacze i przegon (oczywiście tylko na benz.).Powinno się poprawić.
  • #4 1312089
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Tak jak koledzy wcześniej pisali obroty można podnieść tylko TECH2 ale po co ?,przeciesz nikt w ECU tych nastawów ci chyba nie zmienił.
    Jak sam napisałęś, że ECU wywala błąd ubogiej mieszanki i wskazania sondy są takie jak podałęś to wszystko jasne nie szukaj dziury w całym tylko wymień sonde lambda ale nie na podrube uniwersalną czyli do niczego tylko na markową do tego silnika opla i wszystko wróci do normy zwłaszcza, że jeździsz na LPG.Inaczej wizyty w warsztacie będą cię w krótkim czasie kosztować więcej niż nowa markowa sonda a problem pozostanie.
  • #5 1312137
    krzys_ch69
    Poziom 11  
    ale w ECU sa zaprogramoane 800 a trzyma pomiedzy 500-600 i tak ecu czyta, a jak napisalem tera jest dziwnie, bo jak sie chce wejsc w zmiane obroto z techa to pojawia sie informacja, ze tryb jalowy nieaktywny i nie daje sie zmienic tych obrotow.. ale jak napisalem juz ma zadane 800

Dodano po 51 [minuty]:

pdciagnalem troche linke, przez co na biegu jalowym przepustnica sie troche bardziej otwarla i obroty wzrosly, sygnal z TPS-a zamiast 0,35V jest teraz 0,48 ..tylko nie wiem czy tak mozna, w sumie po to tam jest zawleczka i karbowany fragment pancerza linki, zeby moc chyba regulowac wstepne otwarcie przepustnicy? no bo ja sie reguluje w samochodach, gdzie nie zmienia sie ich z ECU..???
  • REKLAMA
  • #6 1312496
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Rgulując linką uzyskałeś jagby lekkie dodanie gazu nogą to nie metoda ,karby są po to żeby pancerz się nie cofnoł a przepustnice ustawia zaplombowana śruba zd.Linka musi mieć luz jałowy.Odłącz akumulator odczekaj i sprawdż . ECU nauczy się od nowa pewnych ustawień

Dodano po 4 [minuty]:

Tryb nie aktywny świadczy o ustece.Sprawdz jeszcze czujnk temperatury na sterownik.
  • #7 1312703
    krzys_ch69
    Poziom 11  
    a czy ktos z Was wie jak sprawdzic czujnik temp. tzn. jakie wartosci powinen wskazywac w jakich warunkach?, dla przypomnienia Astra G silnik X16XEL, wiem, ze jest to czujnik typu NTC ale nie znam jego charakterystyki, a tak jeszcze zapytam, silnik krokowy jest po to aby stabilizowac wolne obroty, jak np. wlaczy sie na luzie dmuchawe, ogrzewanie tylnej szyby itp. zeby pod obciazeniem obroty nie spadaly, a u mnie kurcze spadaja to raz, lekko wciaz faluja to 2 ( wiec moze gosc nabral mnie z wymiana krokowca) i jeszcze jedno wydaje mi sie ze silnik ma wyzsze obroty niz pokazuje zegar. mam gaz zalozony i komputer od gazu tez pokazuje o ok100 wyzsze obroty niz zegar, co o tym sadzicie
  • REKLAMA
  • #8 1313005
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Są podane wartości w odp. temperaturach ja tego nie mam.Można porównać z wartością na wskażniku w liczniku.Jestes pierwszym właścicielem autka? Jeżeli nie to licznik mógł być cofany a do tego trzeba zdjąć wskazówki.Po zgaszeniu silnika wskazówka obr.powinna byc dokładnie na kresce zerowej.
  • #9 1313087
    Mariogr
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    wskazania czujnika temp. (ECT), tego z dwoma przewodami:
    20st. - 2950 om
    40st. - 1450 om
    70st. - 500 om
    dane z autodata 2004 dla silnika X16XEL
  • #10 1313161
    krzys_ch69
    Poziom 11  
    dzieki za dane jutro sprawdze, co licznika to wiem, ze byl cofany ( jestem drugim wlascicielem w polsce) ale u mnie cofa sie przez zlacze diagnostyczne z tego co wiem

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Astra G z silnikiem X16XEL po wymianie silnika krokowego i czyszczeniu przepustnicy wolne obroty utrzymują się na poziomie około 600 rpm, mimo że w ECU zaprogramowano 800 rpm. Mechanik zalecił jazdę, ale obroty nie wzrosły. Regulacja wolnych obrotów możliwa jest wyłącznie za pomocą urządzenia diagnostycznego Tech2, jednak w tym przypadku komputer zgłasza, że tryb jałowy jest nieaktywny, co uniemożliwia zmianę nastaw. Próba mechanicznego podciągnięcia linki przepustnicy podniosła napięcie sygnału TPS z 0,35V do 0,48V i zwiększyła obroty, ale jest to metoda niezalecana, gdyż ECU kalibruje pozycję przepustnicy elektronicznie i posiada zaplombowaną śrubę regulacyjną. Wskazano, że luz na linkę jest konieczny, a po odłączeniu akumulatora ECU może nauczyć się ustawień od nowa. Dodatkowo pojawia się problem z sondą lambda – przy zimnym silniku napięcie wynosi około 0,8V, następnie oscyluje między 0,2 a 0,8V, a po rozgrzaniu spada do 0,27V i podczas jazdy zapala się kontrolka błędu 170 (uboga mieszanka). Zaleca się wymianę sondy lambda na oryginalną, markową część dedykowaną do silnika X16XEL, zwłaszcza przy instalacji LPG, gdyż uniwersalne sondy mogą powodować błędy. Podano również wartości rezystancji czujnika temperatury silnika (NTC) dla różnych temperatur, co może pomóc w diagnostyce. Wskazano, że silnik krokowy stabilizuje obroty przy obciążeniach takich jak dmuchawa czy ogrzewanie tylnej szyby, a ich spadek i falowanie może świadczyć o usterce. Wskazówki obrotomierza mogą być nieprecyzyjne, zwłaszcza jeśli licznik był cofany, co jest możliwe w tym aucie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA