logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8051 zasilany z transformatora, sterowanie silnikiem 3f – resetuje się, jak uziemić GND?

Marcin8051 14 Mar 2005 17:10 2208 13
  • #1 1315159
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    mam elektronike na 8051 zasilaną przez trafko i steruje silnikiem 3f przez przekażnik i stycznik. Mam problem bo co pewien czas mi się resetuje mam wothdoga 1232 . Co zrobić czy lepiej zostawić poteciał płytki wiszący czy lepiej gnd dołączyć do przewodu uziemiającego pe? Z jednej strony jak się jakiś ładunek na płytce zgromadzi to bieda bo masa może jeździć a z drógiej jak bedzie masa do pe to boje się że coś przywedruje po tym przewodzie? Co wybrać ? a może połączyć z Pe przez jakiś rezystor i dławik lub coś w tym stylu?
  • #2 1315196
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Miałem podobny problem z układami w środowisku mocno oprzekaźnikowanym i w ostatecznej rozgrywce okazało się, że nie chodzi MU (89S8252) o masy, ale o zwiększenie o rząd pojemności blokującej zasilanie (na 5V). Co ciekawe strona pierwotna stabilizatora nie dawała się w ten sposób poprawić, a wejścia i wyjścia miały optoizolację, więc pytanie za 10 punktów - co zakłócało pracę procesora.

Wg mnie pole elektromagnetyczne, więc to jest nie tylko sprawa ziemi, ale też ekranowania urządzenia i przewodów.
  • #3 1315207
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Jak blisko procek jest tych cewek , a szczególnie cewki stycznika.
  • #4 1315430
    Marcin8051
    Poziom 19  
    przekaźnik załączający 24V~ na stycznik jest 10cm od uP a sam stycznik w oddzielnej puszcze z 1m dalej :). To niejest raczej problem z cewkami bo z odłączonym silnikiem 7kW nic się nie resetuje. Podejżewam zakłócenia przychodzące po kabelku od PTC który jest w uzwojeniach silnika do kontroli teperatury dałem kodesator na wejściu 100nf i rezystory po 100om na wejściu. Problem wygląda tak że w pewnym momecie np po 20 załoczeniach ok zaczyna się resetować i problem jest np przez 5 kolejnych załoczej a potem znowu z 20-50 załączej nic się nie dzieje dlatego podejżewam że to może być coś z jakimś ładunkiem który gdzieś się zgromadził. Reset wystepuje tylku przy załączaniu silnika nie zdażyło mi się to podczas pracy czy gdy silnik niejest załaczony. Co robić z masą do PE czy nie jak myślicie? na procku mam 470uf na 5V + 4x100nf przy karzdym scalaku uP i logicznych.
  • #5 1315974
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    To niech kolega połączy masę elektroniki z uziemieniem i sprawdzi jaki jest efekt. Można dać przez rezystor ale to nie powinno mieć znaczenia.
  • #6 1316788
    amachaj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A czy przypadkiem przekaźniki i sterownik nie są zasilane z tego samego trafa? Jest to najczęstszy błąd.

Można też zadbać, by nie przechodziły jakieś zakłócenia przez pojemność transformatora ( z pierwotnego na wtórne) - najlepiej zastosować dławiki.
    Jeśli to nie pomoże - to zastosować stabilizator impulsowy (np. LM2575 zasilany 40 V - wystarczy jedna dioda schottky'ego, jeden dławik, w sumie ok 12 zł).

Druga sprawa to ekranowana lub metalowa obudowa i oddzielna komora do zasilacza.

Prawda jest taka : w elektronice dziwy się zdarzają ale nie cuda...
  • #7 1316832
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Co do zasilania z tegosamego trafa niemoge się tu z tobą zgodzić bo jeśli to błąd to wszystkie plc z wyjściami przekaźnikowymi są błednie zaprojektowane chyba że nie rozumiem twojej sugesti ?. Zakłócenia raczej nie pochodzą od przekażników bo na sucho bez silnika zrobiłem program testowy i klepałem ponad 400razy i ani razu się nie zawiesiło. Co do dławików na zasilaniu to dałem małe koralikowe.

Co do sprawdzania to jest mały problem bo zawieszanie mi się zdaża tak mniej wiecej co 40 czy 50 załączenie a silnik moge załączać tylko 20 razy na godzine wiec jeden test to z 5 godzin :(.
  • #8 1316918
    amachaj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A diody wsteczne na przekaźnikach? Pisząc o zasilaniu ze wspólnego trafa to miałem na myśli. Wyłączający się przkaźnik potrafi tak skutecznie obniżyć napięcie, że może to spowodować reset innych układów.
    Nadal bym sugerował próby z zasilaczem impulsowym.
    Jeśli układ jest w metalowej obudowie to naprawdę cudów nie ma...

Robiłem swgego czasu falownik do spawarki, 1-faza (ekstremum zakłócen EMI i zasilania). Użyłem zasilacza AT od komputera i metalowej obudowy, dodatkowo układ leżał w "skrzynce" zlutowanej na stałe z kawałków laminatu miedzianego. I nic się nie resetowało...
  • #9 1317225
    nowydag
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zgadzam sie z amachaj. Osobny zasilacz impulsowy do zasilania uP i reszty elektroniki, elementy wykonawcze z innego uzwojenia trafo.

Pozdrawiam
    nowydag
  • #10 1317439
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Dziekuje wszystkim za uwagi w czwartek jade do urządzenia i bede testował jak coś się uda to napisze o sukcesach.
  • #11 1317735
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Ja steruję 10 przekaźnikami 2 stycznikami i 5 elelktrozaworami. Wszystkie cewki są na 24VDC Sterowane są przez tranzystory MOSFET z diodami gaszącymi ale procesory maję swój zasilacz (bojest ich 4 sztuki). Jeszcze nie zauważyeł żeby się który zresetował a napewno ten główny procesor bo wtedy wyłączył by się silnik 15kW, który zasila hydraulikę.
  • #12 1330290
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Witam wszystkich po moich ostatnich testach doszedłem do wniosku że elemętem który się zakłuca jest wothdog :( tc1232 mam na nim 100nf cer + 100uf elektrolit końcówka PErst dałem do jedynki bo i tak nie wykorzystuje funkcji resetu przyciskiem. Jak wyjme wothdoga i zresetuje recznie (drócikiem ) to układ chula bez zawieszania się jak narazie na oscyloskopie sygnał ale nie zmienia się wiec to raczej nie problem zważywszy że czas mam ustawionu na zakres od 0.5s do 2s wiec powinienem taką anomalie na oscyloskopie zauważyć. Niebardzo wiem co zrobić bo dawać resetu z RC niebardzo chce bo jak się procek podwiesi to bedzie bieda. Czy ktoś może ma takie doświadczenia z wothdogami? A może jakiś inny układ resetowania?
  • Pomocny post
    #13 1332937
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Ostatnio musiałem odtworzyć w 10 egzemplarzach układ z '51 sprzed lat ośmiu. W oryginale miałem watch doga własnego pomysłu na liczniku 4060.

Po gruntownej, dwuminutowej analizie stwierdziłem, ze najprościej będzie zastosować normalny układ resetu RC i procesor z wbudowanym watch dogiem - proponuję ATMEL AT89S8252. Migracja na ten procesor jest niemal bezproblemowa, dodatkowo dostajemy ISP i 2 KByte flash eeprom. Oczywiście w układzie reseta duża pojemność i mały rezystor. Oprogramowanie watch doga wymaga drobnych zmian w programie.

Życzę sukcesów.

ps. Dobry lekarz (czy jeszcze tacy są) leczy usuwając nie skutki, ale przyczyny choroby. Dlatego dobrze jest mimo wszystko dopracować od każdej strony sprawy zasilania i ekranowania układu.

znalazłem jeszcze na forum podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic259495.html może się przyda.
  • #14 1982500
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Zrezygnowałem z stosowania wothdoga tc1232 w zamian dałem układ resetowania na cd4541 schemat jest w EP 4/2003 w artykule Pawła Hadama.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy układu opartego na mikrokontrolerze 8051 z watchdogiem TC1232, zasilanego z transformatora i sterującego silnikiem trójfazowym przez przekaźnik i stycznik. Układ resetuje się okresowo podczas załączania silnika, co sugeruje zakłócenia elektromagnetyczne lub gromadzenie się ładunków na masie. Dyskutowano o podłączeniu masy (GND) do przewodu uziemiającego (PE) – niektórzy zalecają połączenie masy z PE, ewentualnie przez rezystor lub dławik, aby uniknąć przemieszczania się zakłóceń. Wskazano na konieczność poprawy filtracji zasilania, zwiększenia pojemności blokujących na 5V, stosowania zasilacza impulsowego (np. LM2575) oraz ekranowania obudowy i przewodów. Zasugerowano oddzielne zasilanie układu logicznego i elementów wykonawczych z różnych uzwojeń transformatora. Problem z watchdogiem TC1232 skłonił do rezygnacji z niego na rzecz układu resetującego CD4541 według schematu z EP 4/2003. Alternatywnie polecono mikrokontroler Atmel AT89S8252 z wbudowanym watchdogiem i ISP, co ułatwia implementację i poprawia stabilność. Podkreślono, że przyczyną resetów mogą być zakłócenia EMI, a nie tylko kwestia uziemienia masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA