logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 8800 GS - Artefakty i zawieszanie się podczas grania

maesey93 26 Wrz 2013 03:25 1908 7
REKLAMA
  • #1 12778459
    maesey93
    Poziom 9  
    Witam, mój problem polega na rzadkich artefaktach i totalnym zawieszeniu gry (Euro Truck Simulator 2), które się kończy trzema królami i wyłączeniu procesu. Już wcześniej miałem ten problem (Skyrim, Test Drive Unlimited również) dlatego wymieniłem kolejno: RAM, zasilacz, a dziś płytę główną i procesor. Kartę graficzną odkupiłem od kolegi jest używana tak samo jak płyta główna i procesor. Da się coś z tym jeszcze zrobić czy definitywnie gpu pada?

Płyta Główna: Gigabyte GA-M56S-S3
    Procesor: AMD Athlon II X2 250
    Karta Graficzna: Geforce 8800 GS (chłodzenie pasywne i aktywne)
    Zasilacz: Whitenergy 500W
    Pamięć RAM DDR2: 1x HyperX Kingston 2GB, 1x GoodRam (wciśnięte obok siebie)

Zrobiłem test FurMarkiem na możliwie największych ustawieniach i temperatura doszła do 84*C(!) więc postanowiłem zwiększyć obroty wiatraka na grafice do 100%. Test przeszedł pomyślnie do końca i maksymalną temperaturę jaką osiągnęła było 70*C. Odpalam Euro Truck Simulator 2 i maksymalnie może minuta grania poprzez parę artefaktów i zamrożenie gry (ale nie komputera). Jeśli da się coś zrobić to bardzo proszę o rady. Pozdrawiam.

@Edit: Wyciągnąłem jedną kość GoodRam, i jest lepiej gra się zawiesza po ok. 10 minutach gry, bez artefaktów, po prostu zwiecha.
  • REKLAMA
  • #2 12778586
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Przetestuje kolega na jednej kości pamięci memtestem 2x pass (to samo dla drugiej). Zasilacz z czarnej listy, pozostaje sprawdzić kartę na porządnym zasilaczu. Może kolega wrzucić zdjęcie tabliczki znamionowej lub dokładny model?

Dodano po 19 [minuty]:

Przetestuje kolega na jednej kości pamięci memtestem 2x pass (to samo dla drugiej). Zasilacz z czarnej listy, pozostaje sprawdzić kartę na porządnym zasilaczu. Może kolega wrzucić zdjęcie tabliczki znamionowej lub dokładny model?
  • REKLAMA
  • #3 12779168
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    maesey93 napisał:
    wymieniłem kolejno: RAM, zasilacz, a dziś płytę główną i procesor.

OMG, z jakiego zasilacza kolega zmienił na to whitenergy?!?!?

maesey93 napisał:
    Whitenergy 500W

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Zasilacz do utylizacji.

Wklej screena z CrystalDiskInfo.

Wklej screen z gpu-z.
    Zmniejszaj takty core/memory/shader msi afterburnerem dopóki artefakty nie znikną.
  • #4 12779368
    maesey93
    Poziom 9  
    Zasilacz zmieniłem po prostu z innego szrotu tyle, że na taki z większą mocą. Dla pocieszenia(?) powiem, iż sprawdzany był komputer na zasilaczu Chieftec 700W. Działo się to samo, niestety nie mam już możliwości podpięcia tego zasilacza.

Już się zabieram za zniżanie taktów.

@Edit: Zniżenie taktowania spowodowało wydłużenie gry do 15 minut. Potem w procesach "Nie odpowiada"

@EDIT2: Przepraszam was bardzo, ale taktowanie BARDZO pomaga, zapominałem klikać "Apply" przy zmianie ustawień i nie było różnicy w działaniu, a teraz zmniejszyłem takty o połowę i jakoś działa na razie! Wystawię kompa na dłuższe działanie obciążenia i zobaczymy, ale chyba jest w porządku! Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 12779875
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ja nie wiem, czemu gamerzy wchodzą tu z problemami typu zwieszki i artefakty pomijając oczywisty fakt:
    http://www.nvidia.pl/page/geforce_8800.html
    Takty producenta układu:
    550/ 800 / 1375
    Twoje takty:
    576/ 848/ 1458

maesey93 napisał:
    Przepraszam was bardzo, ale taktowanie BARDZO pomaga, zapominałem klikać "Apply"

Cieszymy się, że artefakty i zwieszki zniknęły... nic dziwnego ;)

Dodano po 3 [minuty]:

ps. dysk sprawny ale wymaga sprawdzenia/ wymiany taśmy.
  • REKLAMA
  • #6 12780008
    maesey93
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Ja nie wiem, czemu gamerzy wchodzą tu z problemami typu zwieszki i artefakty pomijając oczywisty fakt:
    http://www.nvidia.pl/page/geforce_8800.html
    Takty producenta układu:
    550/ 800 / 1375
    Twoje takty:
    576/ 848/ 1458

Moja wersja jest od Palita, i właśnie się doczytałem, że fabrycznie producenci ustawiali wyższe taktowania niż jak nvidia zalecała. A kabelek transmisji był wymieniany miesiąc temu. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12780092
    safbot1st
    Poziom 43  
    maesey93 napisał:
    A kabelek transmisji był wymieniany miesiąc temu. :)

Jeśli parametr C7 nie powiększa się to wszystko ok.

maesey93 napisał:
    fabrycznie producenci ustawiali wyższe taktowania niż jak nvidia zalecała.

Podzespoły karty, zasialcza, parametry chłodzenia ulegają z czasem degradacji i nagle niektóre zbyt wysokie taktowania tracą rację bytu.
    Sprawdź więc regulując takty, czy core/mem czy shadery powoduja niestabilność.
    Popraw chłodzenie, zmień pastę - może dzięki temu odzyskasz stabilnośc na taktach Palita. Powodzenia.
  • #8 12780351
    maesey93
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc i informację, będę działać. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z artefaktami i zawieszaniem się gier (Euro Truck Simulator 2, Skyrim, Test Drive Unlimited) na karcie graficznej Geforce 8800 GS. Po wymianie RAM, zasilacza (Whitenergy 500W), płyty głównej (Gigabyte GA-M56S-S3) i procesora (AMD Athlon II X2 250), problem nadal występuje. Użytkownik przeprowadził test FurMark, który wykazał wysoką temperaturę GPU (84°C), ale po zwiększeniu obrotów wentylatora temperatura spadła do 70°C. Zmniejszenie taktowania GPU pomogło wydłużyć czas gry, co sugeruje, że problem może być związany z niestabilnością przy wyższych ustawieniach. Użytkownicy sugerują dalsze testy pamięci RAM, sprawdzenie zasilacza oraz poprawę chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA