Nadal się nie rozumiemy w wypowiedziach, ale nie o to w Twoim problemie chodzi.
Nie uraziłeś mnie - spoko.
Ale skoro port audio w tv generuje "światełko", a kabel był sprawdzony, bo:
arab_123 napisał: kabel również jest sprawny (gdy zostały podpięte pod komputer stacjonarny wszystko działało),
a i przy KD wszystko podłączone prawidłowo, to można przyjąć na 99%, że ze strony technicznej jest wszystko ok, więc tym 1% może być tylko to, że coś gdzieś nie zostało włączone/uruchomione gdzieś w menu, jednego lub drugiego urządzenia.
Proszę sprawdzić w menu tv, czy jest to gniazdo SPDiF uruchomione, i tv na to gniazdo wysyła strumień danych (czasami jest tak, że uruchamiając to gniazdo, wyłączamy automatycznie głośniki w tv), proszę też na 100% się upewnić, że i ten port jest uruchomiony w KD.
Warto też coś innego podłączyć pod kabel optyczny wchodzący do KD np. DVD mający ten port, i sprawdzić, czy zadziała.
Współczesne tv coraz częściej wymuszają podanie podłączanego sprzętu pod tv, czyli, że tv musi najpierw wykryć co jest pod dany port podłączone, zaakceptuje to, i dopiero potem pozwala uruchomić odpowiednie funkcje dla tego portu.
arab_123 napisał: a wyśmiewanie zaczął pan
Nie wyśmiewanie, tylko wskazałem w tamtej wypowiedzi, że podane informacje już pozwalają wykluczyć pewne uwarunkowania, zależności, które to wzajemnie już wskazują, co można odrzucić.
arab_123 napisał: Kolega Kocurek to pewnie ten typ człowieka któremu wszystko trzeba tłumaczyć bardzo dokładnie od A do Z i najlepiej jeszcze "książkowo i definicyjnie" gdyż inaczej jest niezrozumiałe.
Sam kolega nie jest bez winy.
arab_123 napisał: I wiem że niejednokrotnie moje tłumaczenia nie są może pisane jakoś tam super ale zawsze uważałem że nie chodzi o to aby pisać kropka po kropce i kroczek po kroczku jak coś tam nie działa bo najważniejsza jest sama istota problemu.
Jeśli oczekujesz precyzyjnej podpowiedzi, to i przedstaw problem w miarę precyzyjnie!.
Ja ze swej strony, wymianę zdań, która nic nie wnosi do tematu, uważam za zamkniętą.
Wróćmy do problemu, kłótnia i docinki nikomu nie pomogą, a wręcz zniechęcą do dalszych wypowiedzi.
Moderatora, userów serdecznie przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.