logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa łączniki schodowe i krzyżowy między nimi, a żarówka nie świeci ?

patrykq 30 Wrz 2013 20:05 19305 15
  • #1 12795001
    patrykq
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witajcie, robię sobie w pomieszczeniu oświetlenie, które miałoby być załączane z trzech miejsc. Wszystko niby ładnie pięknie bo dałem dwa łączniki schodowe i jeden krzyżowy.
    Do pierwszego schodowego z rozdzielni podłączam przewód L.
    2. PE i N idą sobie osobno do lampy.
    3. Od tego pierwszego łącznika dwie żyły do krzyżowego i od niego wychodzą kolejne dwie.
    4. Wpadają do schodowego i jedną żyłą już do lampy.

Zasada niby prosta jak budowa cepa ale gdzieś robię błąd ponieważ np. przełączanie dwóch schodowych - działa, albo przełączanie jednego schodowego i krzyżowego - działa. Ale na trzy - nie działa.

Proszę was o podpowiedź na co zwrócić uwagę przy wpinaniu żył w łącznik bo chyba coś tutaj mylę.
    Trzymam się poniższego schematu, widok przełączników, stojąc przodem do nich :

• #2 12795070
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    patrykq napisał:
    Schemat schematem, ale jakimi przełącznikami (dokładne modele) dysponujesz?

Wszytko można sprawdzić zwykłą probówka, więc kolejno sprawdzaj gdzie gubi fazę.
  • #3 12795075
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Proponuję ci abyś zrobił w następujący sposób - w miejscu wyłącznika krzyżowego przewodu od wyłączników schodowych połącz ze sobą za pomocą kostki i gdy wyłączniki schodowe będą działały poprawnie wówczas montuj wyłącznik krzyżowy i dalej powinno wszystko działać poprawnie.
  • #4 12795081
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Posprawdzaj omomierzem łączniki czy prawidłowo przełączają.
  • #5 12795141
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    patrykq napisał:
    przełączanie dwóch schodowych - działa, albo przełączanie jednego schodowego i krzyżowego - działa. Ale na trzy - nie działa.

A spróbuj na krzyż przewody tak jak na poprawionym rysunku poniżej.
    Jeżeli nie zadziała to na stronie producenta trzeba znaleźć jak są przełączane styki w krzyżowym i schodowym, często jest tak że oznaczenia na obudowie mogą zmylić co do działania i należy samemu sprawdzić.
    Załączniki:
    • Dwa łączniki schodowe i krzyżowy między nimi, a żarówka nie świeci ? 7802310600_1380564098.jpg (135.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 12795472
    patrykq
    Poziom 11  
    dzięki za rady, jutro się z tym pomęczę. Nazwy producenta nie pamiętam, jakieś z Cast...my za 10 zł.

Na samych schodowych działało. Pierwszy Schodowy maja oznaczenie jedynie cyfrowe, czyli 1,2 (ślepy), 3, 4 drugi brak oznaczeń. Szczerze mówiąc zgłupiałem przez te przełączniki.
  • #8 12795555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12795638
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    patrykq napisał:
    Witajcie,

schemat jak schemat ale czy Ty łączysz to co narysowałeś ?
  • #10 12795692
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    patrykq napisał:
    Zasada niby prosta jak budowa cepa ale gdzieś robię błąd ponieważ np. przełączanie dwóch schodowych - działa, albo przełączanie jednego schodowego i krzyżowego - działa. Ale na trzy - nie działa.

Wygląda, że rąbnąłeś się w krzyżowym, chociaż schemat masz dobry. "Obróć" krzyżowego o 90 stopni. Nie jest tak, że w jednej pozycji krzyżowego masz permanentną ciemność?
  • #11 12795726
    patrykq
    Poziom 11  
    Albo ja się gdzieś pomyliłem przez nieuwagę albo te przełączniki jakieś takie ... - choć wątpię. Jutro sobie to na spokojnie sprawdzę. Filozofii tu nie ma.

Dziwi mnie to, że jeśli przełączę tym ostatnim schodowym to nic nie świeci. Natomiast Jeśli na nim jest przejście to pozostałe dwa działają poprawnie. Heheh
  • #12 12795743
    retrofood
    Ocena: 4785
    Jeszcze nie świeci? Pozostawiam czas do północy.
  • #13 12795749
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    To oznacza, że tylko w tym schodowym się pomyliłeś.
  • #14 12795798
    patrykq
    Poziom 11  
    Hehe, też się z tego śmieję.

W zasadzie nie idzie inaczej podłączyć ale jak widać wszystko się może zdarzyć. Na schodowym to wyraźnie widać przecież gdzie jest wejście a gdzie odejście.

Żeby była jasność - w tej chwili tego nie sprawdzam, tylko tak sobie siedzę i w teorii rozmyślam ;)

Może inaczej. Jak idziecie z żyłami ? Zakładam, że stoję przodem do łącznika i widzę w prawym dolnym rogu to cudowne oznaczenie jego rodzaju.
    1) L wchodzi wiadomo jak - w samodzielnym złączu.
    2)Dalej np. odchodzimy Czarnym (po lewej stronie) i Brązowym (po prawej).
    3) Wchodzę do krzyżowego i wpinam je od dołu (czarny po lewej i brąz po prawej).
    4) Wychodzę tak samo i wchodzę do schodowego znowu czarny po lewo i brąz po prawo.

Świeci czy nie świeci ? Może gdzieś przeplot zrobić ?
  • #15 12795970
    retrofood
    Ocena: 4785
    patrykq napisał:
    Zakładam, że stoję przodem do łącznika i widzę w prawym dolnym rogu to cudowne oznaczenie jego rodzaju.
    1) L wchodzi wiadomo jak - w samodzielnym złączu.

Na rysunku i owszem, a w realu? Mogę Ci podać z 5 serii producenckich, kiedy jest to ta trzecia prawda.
    I albo są na sprzęcie wyraźne oznaczenia producenta, albo sprawdzam miernikiem.
    A tak naprawdę, to zawsze sprawdzam.
  • #16 12797351
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Ja też sprawdzam miernikiem bo już się natknąłem na złe oznaczenia. A tak poza tym to masz tylko dwanaście kombinacji przepięć aby to sprawdzić. Szybciej by mi to zajęło niż pisanie postu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z instalacją oświetlenia, które ma być sterowane z trzech miejsc za pomocą dwóch łączników schodowych i jednego krzyżowego. Mimo poprawnego działania przy przełączaniu dwóch łączników, przy użyciu wszystkich trzech nie świeci żarówka. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, użycie miernika do weryfikacji poprawności działania łączników oraz zwrócenie uwagi na oznaczenia na obudowach łączników, które mogą być mylące. Proponują również, aby najpierw sprawdzić działanie łączników schodowych przed podłączeniem łącznika krzyżowego. Użytkownik wspomina, że łączniki pochodzą z Castoramy i mają jedynie cyfrowe oznaczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA