logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrofon do użytku domowego i studyjnego wybrać?

Pusia1996 10 Paź 2013 17:05 1584 5
REKLAMA
  • #1 12829096
    Pusia1996
    Poziom 2  
    Witam ;)
    Potrzebuje pomocy jeśli chodzi o wybór mikrofony. Będzie mi służył do użytku domowego jak i bardziej studyjnego, czytałam już różne fora ale chyba jeszcze większy mam mętlik w głowie. Mógłby ktoś coś doradzić ? :D
  • REKLAMA
  • #2 12829941
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 437
    Pusia1996 napisał:
    Będzie mi służył do użytku domowego jak i bardziej studyjnego

Wypadałoby doprecyzować konkrety.
    Co mikrofon będzie ściągał: wokal, instrument?
    Czy w przypadku nagrywania wokalu będziesz miała odsłuch przez słuchawki, czy przez głośnik odsłuchowy?
    Czy masz bardziej niski czy bardziej wysoki głos?
    Jakiego typu instrument będzie ściągał mikrofon w przypadku nie używania go do wokalu?
  • REKLAMA
  • #3 12830924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12841581
    Pusia1996
    Poziom 2  
    Mikrofon do wokalu i raczej będzie odsłuch przez słuchawki. Głos wyższy
  • REKLAMA
  • #5 12848117
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Bardzo dobrze (czysto, bez zniekształceń barwy) przenosi dźwięki mikrofon elektretowy - i kosztuje grosze (w Warszawie były chyba nawet po 1zł/sztukę, ale pewnie podrożały). Takie mikrofony są w zestawie ze słuchawkami do Skype'a (ceny od około 10zł w hipermarketach). Tylko uwaga: tania obudowa mikrofonu zwykle ma szczeliny, jak się dmucha w szczelinę, to powstają zakłócenia (układ szczelin działa jak gwizdek) - dlatego odrobinę lepsze mikrofony są pokryte gąbką, a jeszcze lepsze obszyte miękką tkaniną. Można owinąć watą i obwiązać gazą, powinno działać równie dobrze. No i dobrać położenie mikrofonu względem ust - w miarę blisko, ale tak, żeby ne dmuchać prosto na niego, a i nie był całkiem z boku - ustawianie mikrofonu to niełatwa sztuka.
REKLAMA