logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się

nobeusz 25 Paź 2013 20:14 1788 13
REKLAMA
  • #1 12880505
    nobeusz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!

Przeczytałem kilka podobnych tematów, ale dalej nie jestem pewien co do odczytywania wyników z HDTune.

Jakiś czas temu zauważyłem, że mój dysk działa powoli, przykładowo kopiowanie pliku ważącego 6GB na pendrive trwało ponad pół godziny :| W dodatku był to pojedynczy plik, nie ma mowy i milionie malutkich ...

Zrobiłem testy HDTune'm, oto wyniki:

Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się

Dodam, że laptop już niedługo jest na gwarancji i jeśli dysk jest uszkodzony wolałbym go oddać możliwie szybko...

Z góry dzięki za odpowiedzi! :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12880512
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zrób mu skan z MHDD i pokaż wynik.
  • REKLAMA
  • #3 12880675
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Coś złego się dzieje. Parametr 01 o tym informuje. Wykonaj skan powierzchni w MHDD jak radzi Robert B i daj foto z MHDD po jego zakończeniu.
  • #4 12881063
    nobeusz
    Poziom 9  
    Niestety moje usilne próby podziałania z MHDD się nie powiodły, każda próba kończyła się komunikatem "this drive does not support lba mode or not detected", może jakiś inne propozycje ?
  • #5 12881084
    mati211p
    Ewentualnie HDDScan 3.3, tylko wyłączyć trzeba wszelkie programy działające w tle jak monitor antywirusowy itp, by wynik był dokładny, a także nic nie robić na PC w czasie testu.
  • REKLAMA
  • #6 12881094
    Robert B
    Poziom 43  
    Widać go w MHDD? Pokaż zdjęcie pierwszego ekranu programu.
  • #7 12881214
    nobeusz
    Poziom 9  
    Co do HDDScan - klikam na ikonkę dysku -> surface tests -> wybierałem zarówno Verify jak i Read, konczyło się na dodaniu testu, napisie Executing i tak trwało i trwało... Dobrze postępowałem? Bo nic się nie zmieniało, żadnej informacji, że coś faktycznie się dzieje..

Co do MHDD, oto screeny:
    Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się Lenovo Y570 - Wolne działanie HDD, wyniki testów HDTune, gwarancja kończy się

Pierwszym screenem chciałem pokazać, którą opcję wybieram, mam nadzieję, że dobrze robię.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12881251
    Robert B
    Poziom 43  
    Po prostu nie widzi dysku. Jeżeli masz taką opcję w Biosie, to przestaw kontroler na czas testu w tryb IDE/ATA/Compatible lub podepnij do stacjonarnego.
    Możesz użyć też Victorii:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

nobeusz napisał:
    konczyło się na dodaniu testu, napisie Executing i tak trwało i trwało..

Zawiesił się?
  • #9 12881294
    mati211p
    Robert B napisał:

Zawiesił się?

Nie zawiesił się, tylko jak ktoś robi to pierwszy raz, to się ciężko połapać :).
    nobeusz napisał:
    Co do HDDScan - klikam na ikonkę dysku -> surface tests -> wybierałem zarówno Verify jak i Read, konczyło się na dodaniu testu

Tylko read i jak pojawi się na dole RD-READ dwa razy na niego i wyskakuje okno z trzema zakładkami , ustawiasz na Map i czekasz na koniec, dajesz screen z niej po zakończeniu, lub klikasz report i zapisz jako html kompletna, wklej w załączniku.
  • #10 12881327
    nobeusz
    Poziom 9  
    Nie mam takiej opcji w Biosie, ani nie mam możliwości podpięcia do PC. :(

HDDScan nie to żeby się zawiesił, on po prostu nic nie robił dalej..

Victorii też nie mogę uruchomić, również (chyba) nie widzi dysku:

Chyba go po prostu wyślę na ten serwis i zobaczę co oni na to...
  • #11 12881337
    mati211p
    Kolego przeczytaj co napisałem powyżej jeśli chodzi o HDDScan. Tam trzeba dwa razy myszką na tym najniższym oknie kliknąć, co widnieje napis RD-READ na niego i wtedy wyskakuje okno z 3 kartami ustaw na Map i czekaj na koniec testu , na dole będzie pasek postępu.
  • #12 12881776
    nobeusz
    Poziom 9  
    Pisząc poprzedniego posta nie widziałem Twojego.

Trochę to zajęło, ale proszę:

Te czerwone pola chyba nie są dobrym znakiem.. :|

Btw. Załączniki tu nie przyjmują plików html
  • Pomocny post
    #13 12882159
    mati211p
    nobeusz napisał:
    przykładowo kopiowanie pliku ważącego 6GB na pendrive trwało ponad pół godziny :| W dodatku był to pojedynczy plik, nie ma mowy i milionie malutkich ...

Jeżeli nic nie było robione podczas testu to może mieć 5 sektorów o długim czasie odczytu, mogących przerodzić się z czasem w bad sektory, lecz nie powinno to aż tak uprzykrzać pracy. W czasie kopiowania zużycie CPU ile procent? Może dobrze wykonać skan MBAM(po aktualizacji bazy wirusów) - pełne skanowanie i usunąć zagrożenia.
  • #14 12882408
    nobeusz
    Poziom 9  
    Testy robione na czystym windowsie po formacie wszystkiego, zainstalowane są tylko sterowniki Lenovo i programy do testowania dysku. Sprawcze CPU jak wrócę z pracy..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym działaniem dysku HDD w laptopie Lenovo Y570, co objawia się długim czasem kopiowania plików. Przeprowadził testy za pomocą HDTune, które wskazują na potencjalne uszkodzenie dysku. Użytkownicy sugerują wykonanie skanów za pomocą MHDD oraz HDDScan, jednak użytkownik napotyka trudności z ich uruchomieniem. Wskazówki dotyczące ustawień BIOS oraz możliwości podłączenia dysku do innego komputera również zostały podane. Użytkownik rozważa wysłanie dysku do serwisu, ponieważ testy wykazują niepokojące wyniki, w tym czerwone pola, co może sugerować problemy z sektorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA