logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekażnik bistabilny BIS 3 - Bezpieczne sterowanie przekaźnika

przeme 26 Paź 2013 21:21 3114 12
REKLAMA
  • #1 12884236
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Witam mam pytanie czy przekażnik bistabilny Bis 3 w obwodzie sterowania ma na zaciskach potencjał napięcia?Chodzi mi o pdłączenie Bis 3 pod przycisk domofonu aby załączyć ośw.Jak wiadomo unifon jest zasilany przewodem wieloparowym telefonicznym niskonapięciowym czy to jest bezpieczne rozwiązanie ?Czy lepiej zastosować dodatkowy przekażnik do sterowania Bis 3 ?
  • REKLAMA
  • #2 12884616
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    przeme napisał:
    Czy lepiej zastosować dodatkowy przekażnik do sterowania Bis 3 ?

Tak, tylko z użyciem przekaźnika możesz podłączyć... aby odseparować od siebie obwody.

A w jakim celu chcesz tak włączać oświetlenie??
  • #3 12885693
    przeme
    Poziom 20  
    Oświetlenie ma być sterowane z budynku na zewnątrz , parteru z bramy i wygodnie byłoby z domofonu.Początkowo miałem zastosować dwa schodowe wł +krzyżowy ale wygodnie było by otwierając elektrozaczep załączyć oświetlenie z tego miejsca.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Znalazłem jeszcze taki układ co sądzisz sprawdzi się w moim przypadku http://allegro.pl/przekaznik-astabilny-i-bistabilny-230v-w-jednym-i3599878441.html
  • #4 12886241
    BILGO
    Poziom 38  
    A jeśli wcisniesz przez przypadek dwukrotnie przycisk to oświetlenie nie będzie już świecić...
  • REKLAMA
  • #5 12886299
    przeme
    Poziom 20  
    Masz racje to rozwiązanie jest trochę nie dopracowane znalazłem jeszcze coś takiego :http://allegro.pl/przekaznik-bistabilny-din-12v-lub-24v-i3621600952.html To chyba lepiej spełni moje oczekiwania poza tym wszystko mogę zamontować w nowej rozdzielni.
  • REKLAMA
  • #6 12886464
    BILGO
    Poziom 38  
    przeme napisał:
    Masz racje to rozwiązanie jest trochę nie dopracowane znalazłem jeszcze coś takiego

Ogólnie rzecz biorąc sama idea jest bez sensu... mianowicie taka by przyciskiem domofonu sterować jeszcze oświetleniem.
  • REKLAMA
  • #7 12886484
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Przekaźnik wpięty równolegle do zacisków rygla rozwiąże tę kwestię.
    I wcale to nie jest bez sensu.
    Oświetlenie zostanie bowiem uruchomione w momencie otwarcia bramy. Oczywiście pożądana jest obecność w układzie programatora regulującego czas świecenia i przekaźnika zmierzchowego lub innego aparatu "wiedzącego" kiedy jest ciemno a kiedy jasno.
  • #8 12897656
    przeme
    Poziom 20  
    Pomysł z podłączeniem pod rygiel jest całkiem fajny tylko ,że kiedy będą świeciły światła a ktoś zadzwoni ja otworze i lampy zgasną (oczywiście przy zastosowaniu przekażnika bistabilnego).
  • #10 12898304
    przeme
    Poziom 20  
    Bo światło ma być sterowane nie tylko z unifonu ale też z dwóch wył schodowych i jednego krzyżowego.
  • #12 12898603
    BILGO
    Poziom 38  
    Można zastosować AUTOMAT SCHODOWY i ustawić odpowiedni czas świecenia.
    Ewentualnie jak wspomniał kkas12 dołożyć włącznik zmierzchowy.
    Co nie zmienia faktu iż dalej uważam że jest to zła idea sterować oświetleniem z przycisku domofonu bądź elektrozaczepu.
  • #13 12900758
    przeme
    Poziom 20  
    Na pewno istnieją inne sposoby np:odpowiednia konfiguracja przekażników. Ja szukam prostego rozwiązania a zarazem bezpiecznego i taniego.Nie jestem automatykiem dla tego pytam co sądzicie o moim projekcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia przekaźnika bistabilnego BIS 3 do domofonu w celu sterowania oświetleniem. W dyskusji poruszane są kwestie bezpieczeństwa oraz potencjalnych problemów z takim rozwiązaniem, jak przypadkowe wyłączenie oświetlenia przy wielokrotnym naciśnięciu przycisku. Proponowane są alternatywy, takie jak zastosowanie przekaźnika astabilnego lub automatu schodowego z regulacją czasu świecenia. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że pomysł sterowania oświetleniem z domofonu może być niepraktyczny, ale istnieją różne metody konfiguracji przekaźników, które mogą spełnić oczekiwania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA