Witam Szanowne grono..... mam pytanko związane właśnie z przekaźnikiem bistabilnym a mianowicie czy może on działać w instalacji 1f-zowej 3-przewodowej czy musi być5 żył?????? chodzi mi o zamontowanie przekaźnika w rozdzielni w domku jednorodzinnym i uruchomienie kilku obwodów oświetleniowych znajdujących się na parterze budynku czyli : przedsionek, garaż, kotłownia, korytarz i schody zapalane na dole a gaszone u góry i odwrotnie.... przewody od każdej puszki pod połącznik 3x1,5mm2 dochodzą do skrzynki rozdzielczej(z każdego z tych pomieszczeń) do lamp idą przewody 3x1,5mm2 z puszki pod przyciskiem(nie z rozdzielni) n+n vago, pe+pe vago, l+l przycisk(włącznik) tradycyjne podłączenie ... kable już są pod tynkiem więc za bardzo nie ma możliwości dokładać nowych więc jeszcze raz pytam czy istnieje jakaś możliwość lub dobry pomysł aby nie orać ścian. Jeśli napisałem w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Czekam na podpowiedzi... Pozdrawiam