logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik bistabilny eltaco w instalacji 1-fazowej 3-przewodowej - sterowanie oświetleniem w domu

posejdon-40 20 Lut 2023 18:23 837 21
  • #1 20449163
    posejdon-40
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam Szanowne grono..... mam pytanko związane właśnie z przekaźnikiem bistabilnym a mianowicie czy może on działać w instalacji 1f-zowej 3-przewodowej czy musi być5 żył?????? chodzi mi o zamontowanie przekaźnika w rozdzielni w domku jednorodzinnym i uruchomienie kilku obwodów oświetleniowych znajdujących się na parterze budynku czyli : przedsionek, garaż, kotłownia, korytarz i schody zapalane na dole a gaszone u góry i odwrotnie.... przewody od każdej puszki pod połącznik 3x1,5mm2 dochodzą do skrzynki rozdzielczej(z każdego z tych pomieszczeń) do lamp idą przewody 3x1,5mm2 z puszki pod przyciskiem(nie z rozdzielni) n+n vago, pe+pe vago, l+l przycisk(włącznik) tradycyjne podłączenie ... kable już są pod tynkiem więc za bardzo nie ma możliwości dokładać nowych więc jeszcze raz pytam czy istnieje jakaś możliwość lub dobry pomysł aby nie orać ścian. Jeśli napisałem w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Czekam na podpowiedzi... Pozdrawiam
  • #2 20449230
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 655
    posejdon-40 napisał:
    Czekam na podpowiedzi.

Obawiam się, że poczekasz długo gdyż opisałeś problem zupełnie niezrozumiale.

1. Opisz w punktach lub narysuj schemat istaniejącej instalacji ( jakie kable, skąd dokąd, gdzie puszki i rozdzielnia, gdzie lampy)
    2. Opisz funkcjonalny stan obecny tych obwodów.
    3. Opisz jakie chcesz wprowadzić zmiany funkcjonalne.

W sprawie przekaźnika podaj jego model i jaką miałby wg Ciebie spełniać rolę w tym systemie.
  • #3 20449327
    posejdon-40
    Poziom 12  
    1.obwody oświetlenia wykonane są z kabla 3x1,5mm2
    2.rozdzielnia elektryczna znajduje się we wiatrołapie do której dochodzą obwody oświetleniowe 3x1,5mm2 z przedsionka, z garażu, z kotłowni, z korytarza i włącznika przed schodami którymi ma być podane napięcie na połącznik tradycyjny a jak się uda to dzwonkowy przez przekaźnik bistabilny
    3.puszki umieszczone są w miejscach gdzie jest połącznik na wysokości 1,1m puszek pomiędzy lampą a połącznikiem niema z puszki do lampy idzie bezpośrednio kabel3x1,5mm2 obwody przygotowywane do uruchomienia jeszcze nie funkcjonują
    4.zmiany to: zastosowanie PB i ułatwienie sobie życia wchodząc do przedsionka zapalić światło i zapalić w garażu w garażu wyłączyć przedsionek a włączyć kotłownię wychodząc z kotłowni zgasić garaż wchodząc na schody zapalić a będąc u góry zgasić i odwrotnie u góry zapalić a na dole zgasić ...... Myślę że teraz trochę jaśniej opisane .........
  • #4 20449611
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    posejdon-40 napisał:
    Myślę że teraz trochę jaśniej opisane
    Może niekoniecznie jaśniej, ale skoro cała instalacja została rozprowadzona przewodami 3-żyłowymi, to poszczególne oprawy (lub grupy opraw) zostały przewidziane do sterowania lokalnego z jednego punktu, a nie z wielu łączników przy pomocy układu schodowo-krzyżowego lub bistabilnego.
    Może jednak narysuj jak rozprowadzona jest ta instalacja.
  • #5 20449749
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 655
    posejdon-40 napisał:
    .puszki umieszczone są w miejscach gdzie jest połącznik na wysokości 1,1m puszek pomiędzy lampą a połącznikiem niema z puszki do lampy idzie bezpośrednio kabel3x1,5mm2 obwody przygotowywane do uruchomienia jeszcze nie funkcjonują

Jak rozumiem w każdym pomieszczeniu jest jedna puszka skupiająca trzyżyłowe przewody z rozdzielni i z lampy.
    Jeżeli więc połączysz w puszkach ze sobą przewody neutralne rozdzielnia-lampa oraz przewody fazowe rozdzielnia lampa to będziesz mógł załączać światło w tym pomieszczeniu z poziomu rozdzielni.
    Pozostanie Ci jeden przewód z każdej puszki do wykorzystania w rozdzielni jako sterujący.

posejdon-40 napisał:
    wchodząc do przedsionka zapalić światło i zapalić w garażu w garażu wyłączyć przedsionek a włączyć kotłownię wychodząc z kotłowni zgasić garaż wchodząc na schody zapalić a będąc u góry zgasić i odwrotnie u góry zapalić a na dole zgasić

No a kiedy zgasić kotłownię?
    To - wbrew pozorom - dość złożony algorytm działania więc na przekaźnikach bistabilnych nie dasz rady tego rozwiązać.
    Bez problemu poradzi sobie z tym przekaźnik programowalny np. EASY firmy EATON lub LOGO Siemensa.

Radziłbym jednak przemyśleć założenia bo jak skutków użycia przycisków nie będziesz perfekcyjnie pamiętał to na przykład wracając na bani po imprezie wcale Ci to życia nie ułatwi.

Moderowany przez Łukasz-O:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #6 20449774
    zbich70
    Poziom 43  
    Rysiek2 napisał:
    Pozostanie Ci jeden przewód z każdej puszki do wykorzystania w rozdzielni jako sterujący.
    Przepraszam, ale która to żyła będzie w przewodzie 3-żyłowym? Fazowy i neutralny zostały już wykorzystane, więc pozostaje... ochronny?
  • #7 20450170
    posejdon-40
    Poziom 12  
    nie nie instalacja jest poprowadzona standardowo pod połączniki w każdym pomieszczeniu tyle że w garażu podwójny (prawa i lewa strona) i nie myślałem wcześniej o takim sterowaniu to Synek pomyślał o wygodzie a ja trochę przekaźników nawiozłem z zagranicy... no i stąd się zrodził pomysł zastosowania PB ale nie ogarniam.....stąd mój post..... jeśli chodzi o schematy to nie bardzo mi idzie rysowanie.... wybaczcie

Dodano po 12 [minuty]:

@Rysiek2 teoretycznie tak ale jak podam napięcie z nadprądowego przewodem fazowym do połącznika dzwonkowego z niego faza na lampę a neutralny w puszce pod połącznikiem zwagowany to fakt pozostaje ochronny wolny ale jak to wszystko połączyć ponieważ na połącznik trzeba podać potencjał oraz na zacisk 2 PB A2 oczywiście zero(neutralny) powrót z połącznika na A1 PB no i z zacisku nr1 PB sterowanie na lampę i tu się zaczyna problem bo w ten sposób brakuje jeszcze jednego przewodu(moim skromnym) zdaniem jeśli dobrze rozkminiam.... co do tematu programowalnych przekaźników to już jest za wysoka półka technologiczna jak na mój zasób wiedzy wię nie bardzo chciałbym się w to pchać...
  • Pomocny post
    #8 20450295
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    posejdon-40 napisał:
    fakt pozostaje ochronny wolny

Żaden wolny nie zostaje, żyła ochronna ma być doprowadzona do lampy.
    Jedyny sposób jaki tu widzę to zastosowanie dopuszkowych sterowników radiowych.
    Coś w formie tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3946743.html#20373795
  • #9 20451063
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @krzysiek7 Witam wszystko ładnie pięknie i zgodnie ze sztuką ale skoro Syn kupił chinskie lampy ledowe to przepraszam gdzie mam podłączyć ochronny?????? więc stwierdzenie ,, że wolny'' kolejna sprawa przekaźniki dopuszkowe nie wchodzą w grę choć też o tym myślałem ale to doś duże obciążenie dla Syna dlatego pisałem że nawiozłem część aparatów z zagranicy więc Pana post nic nie pomaga...... Dzięki
  • #10 20451089
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2027
    posejdon-40 napisał:
    skoro Syn kupił chinskie lampy ledowe to przepraszam gdzie mam podłączyć ochronny??????
    Nawet jeżeli w tej chwili nie będzie ochronny podłączony do tych chińskich lamp to za jakiś czas zmienisz chiński "szajs" na coś innego a tam już potrzebny będzie ochronny. I co w takiej sytuacji? Prucie ścian albo rezygnacja z nowych lamp. Przewód ma być pociągnięty do punktu, niezależnie czy w danej chwili jest potrzebny czy nie.
  • #11 20451133
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @ta_tar owszem ale to czy ma być czy nie nie jest tematem posta więc Pańska odpowiedź mija się z tematem....... a poza tym to tylko ja lub sam Synek będzie wrowadzał kolejne zmiany ja tylko pytam czy jest możliwość czy nie.....i tyle w temacie
  • Pomocny post
    #12 20451234
    zbich70
    Poziom 43  
    posejdon-40 napisał:
    a poza tym to tylko ja lub sam Synek będzie wrowadzał kolejne zmiany
    Nie kolego, taka spartolona instalacja może przetrwać pokolenia. Razem z synem zastawiacie pułapkę na swoje wnuki i prawnuki. Ciekawe czy na łożu śmierci będziesz pamiętał by powiedzieć: "Wnusiu, tylko uważaj na te lampy w garażu i kotłowni, bo są źle podłączone i mogą... ykchm...ykchm... :evil:
    posejdon-40 napisał:
    tylko pytam czy jest możliwość czy nie.....i tyle w temacie
    Tak jak to sobie wyobrażasz - nie ma możliwości.
    Możliwość podana jest w #8 i tyle w temacie.
  • #13 20451248
    ta_tar
    Poziom 41  
    posejdon-40 napisał:
    to czy ma być czy nie nie jest tematem posta więc
    Pośrednio jest, gdyż ktoś proponuje wykorzystać ten przewód do czegoś innego niż tylko i wyłącznie do ochrony.
  • #14 20451914
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @zbich70 @ta_tar @krzysiek7 @Rysiek2 w takim razie Panowie poddaje się i trzeba będzie dostosować się do Waszych porad po konsultacji z Synem..... ale mam jeszcze jedno pytanie: na piętro do puszki od połącznika i do puszki przy schodach na parterze również dochodzą z rozdzielni przewody 3x1,5mm2 to może chociaż tutaj da się uruchomić PB aby móc włączyć światło na schody i u góry zgasić i odwrotnie u góry zapalić a na dole zgasić..... to byłoby chociaż jedno obejście kosztów ja rozumiem że przy budowie domu to 6 szt. przekaźników dopuszkowych i zachowując przy tym zasady bezpieczeństwa oraz ochrony to nie wielki koszt ale może jednak ten jeden przypadek się uda ........???????????? zasada taka sama jak w poprzednim poście do puszki od połącznika dochodzi 3x1,5mm2 oraz z puszki do lampy również 3x1,5mm2...... jak się synek zdecyduje na te dopuszkowe to się pewnie znowu odezwę, ale teraz bardziej bym naciskał na próbę rozwiązania tematu ze schodami.....Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 20452884
    ta_tar
    Poziom 41  
    Spróbuj chociaż trochę zrozumieć ten temat tutaj:Link
  • #16 20453203
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @ta_tar patrząc na ten schemacik i czytając tekst wychodzi na prostą sprawę pod warunkiem równolegle połączonych łączników co niestety nie jest zrobione u Synka
  • #17 20453237
    ta_tar
    Poziom 41  
    posejdon-40 napisał:
    @tatar1 patrząc na ten schemacik i czytając tekst wychodzi na prostą sprawę pod warunkiem równolegle połączonych łączników co niestety nie jest zrobione u Synka
    I właśnie tutaj jest "pies pogrzebany".
  • #18 20453314
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @ta_tar czyli żeby to zadziałało musielibyśmy pociągnąć dwie żyły pomiędzy włącznikami znaczy ,,pruć'' ściany........????? a już prawie było tak kolorowo...hehhehehe
  • #19 20453335
    ta_tar
    Poziom 41  
    posejdon-40 napisał:
    @tatar1 czyli żeby to zadziałało musielibyśmy pociągnąć dwie żyły pomiędzy włącznikami znaczy ,,pruć'' ściany........????? a już prawie było tak kolorowo...hehhehehe

Jeżeli byś chciał to zrobić to w najprostszy sposób można to tak wytłumaczyć:
    Od przycisków połączonych równolegle idą dwa przewody do rozdzielnicy (do przekaźnika) i nim sterują na załącz/wyłącz.

Z rozdzielnicy do lamp/lampy idą kolejne dwa przewody z tym że one już idą z wyjęcia z przekaźnika. On po prostu podaje zasilanie na lampy a nie bezpośrednio włączniki/wyłączniki zamontowane na ścianie.
  • #20 20453358
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @ta_tar jeszcze jedna myśl skoro do rozdzielni idzie jeden kabel 3żyłowy z łącznika na schodach u góry i jeden z włącznika przed schodami na dole to może można podać jednym fazę na PB dopuszkowy a z drugim podać 0(neutralny) na lampę i sprzęgnąć je równolegle te dwa włączniki???????? czysto teoretycznie pytam żeby nie było że wymyślam ale prawda jest taka że chcemy się uchronić przed kuciem.....
  • #21 20453379
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nie wolno robić jakiś "pająków". Instalacja musi być przejrzysta i zrozumiała dla każdego, kto będzie zmuszony coś zrobić lub naprawić.
    Coś takiego jest niedopuszczalne ze względu bezpieczeństwa użytkowników i innych osób.
    Sorry ale nic nie da się wymyśleć innego.

posejdon-40 napisał:
    skoro do rozdzielni idzie jeden kabel 3żyłowy z łącznika na schodach u góry i jeden z włącznika przed schodami na dole to może można podać jednym fazę na PB dopuszkowy a z drugim podać 0(neutralny) na lampę i sprzęgnąć je równolegle te dwa włączniki????????

Narysuj to bo to jest ciekawa myśl ale nie do zrealizowania (ja ją nie rozumiem).
    posejdon-40 napisał:
    czysto teoretycznie pytam żeby nie było że wymyślam
    No niestety ale wymyślasz.
  • #22 20454970
    posejdon-40
    Poziom 12  
    @ta_tar Witam ponownie dzisiaj próbowałem wszelkie kombinacje ale niestety albo stety nie przyniosły żądanego efektu..... więc jak na tą chwilę to skłaniam się za wykonaniem chociaż sprzęgnięcia tych schodowych jednak z pruciem ścian i położeniem dwóch żył do równoległego połączenia i zastosowania PB dopuszkowego...... Tatar Dzięki.........

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania przekaźnika bistabilnego Eltaco w instalacji oświetleniowej 1-fazowej 3-przewodowej w domu jednorodzinnym. Użytkownik pyta, czy możliwe jest użycie przekaźnika w tej konfiguracji, aby umożliwić zdalne sterowanie oświetleniem w różnych pomieszczeniach. Odpowiedzi wskazują na ograniczenia wynikające z użycia przewodów 3-żyłowych, co utrudnia realizację zamierzonych funkcji. Uczestnicy sugerują, że do prawidłowego działania przekaźnika potrzebne byłyby dodatkowe przewody, co wiązałoby się z koniecznością kucia ścian. Proponowane są alternatywy, takie jak zastosowanie programowalnych przekaźników, np. EASY firmy EATON lub LOGO Siemensa, oraz dopuszkowych sterowników radiowych. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia przekaźnika do istniejącej instalacji, jednak napotyka trudności związane z brakiem odpowiednich przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA