logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S2313-10PI i programator - czy mozna uzyc kwarcu na10MHz

Lukasszz 19 Mar 2005 00:20 2828 13
REKLAMA
  • #1 1327735
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam pytanie czy mikrokontroler AT90S2313-10PI można zaprogramować tym układem, lub tym tylko że z kwarcem na 10Mhz?
    A może ktoś ma inny działający schemat wykorzystujący ten kwarc lub bez kwarcu na ten mikrokontroler?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1327791
    Jethro
    Poziom 17  
    90S2313 ma w sobie wbudowane ISP i programuje się go bardzo łatwo. Do zaprogramowania potrzeba 5 przewodów: MISO,MOSI,RST,GND,CLK. Ja używam kitu AVT 3501 i spoko działa z tym 2313, to jest praktycznie to samo co w tym pierwszym linku. Jeśli chcesz podłączyć kwarc 10MHz to możesz to zrobić tylko musisz ustawić też taką samą wartość w bascomie.
  • REKLAMA
  • #3 1329462
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Gdzie dokładnie mam ustawić tą wartość w BASCOMIE?
    Zbudowałem już ten układ niestety BASCOM-AVR niechce wpisać mi programu, znaczy niby wpisuje ale czekam już 30minut a tu nawet procencik sie niewgrał ;/
  • Pomocny post
    #4 1329738
    Jethro
    Poziom 17  
    Skoro tak się u Ciebie dzieje tzn. że układ nie działa tak jak powinien. Nie wiem od czego zacząć. Jeśli wszystko jest dobrze połączone, napięcie zasilania podłączone to trzeba się wziąć za bascoma. Aby ustawić tą wartość częstotliwości 10MHz wejdź do zakładki Options-->Compiler-->Communicaction i zmień na 10MHz. Następnie też w menu options ale już w zakładce Programmer musisz ustawić swój programator. Jeśli masz zwyczajne kilka kabelków i podłączony kwarc to wybierasz opcję Sample Electronics Programmer. Teraz cofnij się do głownego okna i otwórz albo pusty dokument albo jakiś przykładowy plik dla 90S2313. Znajdź ikonę Run Programmer i weź manual program. Pojawi się nowe okno. Teraz aby przetestować czy Twoj układ się komunikuje ustaw w oknie Chip jakiś inny model niż 2313 i odpal opcję Identify Chip. To powinno działać i wykryć Twój układ jako 2313. Jeśli nie działa tzn że nie ma komunikacji między 2313, a kompem. Sprawdź to, a potem będziemy dalej myśleć.
  • #5 1330016
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Ustawiłem wszystko jak nalezy połączenia tez sprawdziłem, ale niestety nadal niewykrywa mikrokontrolera :/
    port LPT w biosie ma ustawiony tryb ECP, i jest sprawny (podłączyłem na chwile skaner i ładnie zeskanował )
  • REKLAMA
  • #7 1330354
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Probowałem już na wszystkie możliwe sposoby jakie tylko mam (BI-DIR , NORMAL, ECP i EPP) również zmieniałem adresy portu lpt, niestety bez skutku wyskakuje taki błąd przy prubie identyfikacji "Invalid floating point operation"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1330511
    Jethro
    Poziom 17  
    A czy to czasem się nie odnosi do jakiegoś pliku? A sprawdzałeś bez pliku? Otwórz nowe puste okno i weź od razu Run Programmer z opcja Manual Program. Nie ważne, że wyskoczy że *.bin not found. Idź dalej i spróbuj odczytać sygnaturę kontrolera (Identify Chip). To musi działać. Ewentualnie jak będę miał troche czasu to zeskanuje Ci lekcję konfiguracji bascoma z EDW i tam jest elegancko napisane tylko, że nie dla naszego programatora. Ja już robiłem to tyle razy, że nie zauważam małych szczegółów, ale na początku zawsze jest trudno.
  • #9 1330536
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Niestety ale ten błąd wyskakuje niezależnie od załadowanego pliku lub jego braku, właśnie w momencie pruby identyfikacji mikrokotrolera.
  • Pomocny post
    #10 1330585
    Jethro
    Poziom 17  
    A może masz zły programator? Może wrzuć tutaj swój schemat to porównam ze swoim. Ewentualnie ja Ci wyślę dziś moje materiały tzn. skan z EDW i opis tego kitu AVT 3501 którym programuję tego 2313 tylko podaj jakiś namiar.
  • #11 1330684
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Schemat tego aktualnie wygląda tak:
    AT90S2313-10PI i programator - czy mozna uzyc kwarcu na10MHz
    braciabrk(_at_)tlen.pl
  • #12 2126407
    Piecuch
    Poziom 11  
    Kurcze, też próbowałem zaprogramować AT2313 i ATTiny2313, po tym, jak nagle kupny programator z firmy BTC przestał nagle działać... Co się właściwie "złego" dla programowania ISP dzieje się po ustawieniu owych tajemniczych lockbitów?
  • #13 2126504
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: Piecuch
    Aby zaprogramować kontroler musi on mieć podłączony sygnał zegarowy. Wyboru źródła zegara dokonujesz ustatwiając FuseBity - jeśli ustawisz źródło inne, niż masz podłączone to mikrokontroler nie ruszy.
    A co do lockbitów (bo nie wiem, czy nie miałeś fusebitów na myśli) to one nie pozwalają na odczyt i weryfikację pamięci. Jeśli chcesz zaprogramować kontroler z ustawionymi lockbitami musisz go najpierw kompletnie skasować.
  • #14 2169287
    Piecuch
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, bardzo mi pomogła. Właściwie to nie miałem pojęcia, że fusebity i lockbity to nie jest jedno i to samo

Podsumowanie tematu

✨ Mikrokontroler AT90S2313-10PI posiada wbudowany interfejs ISP, który umożliwia łatwe programowanie za pomocą 5 przewodów: MISO, MOSI, RST, GND i CLK. Możliwe jest użycie kwarcu o częstotliwości 10 MHz, jednak należy odpowiednio ustawić tę wartość w środowisku BASCOM-AVR, w zakładce Options → Compiler → Communication oraz w Programmer, wybierając właściwy programator (np. Sample Electronics Programmer). Problemy z wykrywaniem mikrokontrolera mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji portu LPT (zalecane próby z trybem SPP zamiast ECP) lub błędów w połączeniach. W przypadku błędu "Invalid floating point operation" podczas próby identyfikacji układu, warto sprawdzić schemat połączeń i programator. Fusebity muszą być ustawione zgodnie z podłączonym źródłem zegara, gdyż niezgodność powoduje brak działania mikrokontrolera. Lockbity uniemożliwiają odczyt i weryfikację pamięci, a do ponownego programowania konieczne jest ich skasowanie. Schematy programatora AVT 3501 są polecane jako sprawdzone rozwiązanie do AT90S2313.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA