Chciałbym podłączyć drugie źródło światła pod podwójny wyłącznik.Proszę o pomoc, na zdjęciu obecna sytuacja(podłączona tylko "góra" a chciałbym dołączyć kinkiet który też jest w tej puszcze.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamslawekx napisał:Do żyrandola musi być doprowadzony jeszcze jeden przewód fazowy. W puszce wyłącznika zewrzyj ze sobą 2XPE.
szatany napisał:Ok działa, dziękuję. Podepnę jeszcze jeden problem: chcę rozgałęzić (podzielić na 2+1 źródła światła) żyrandol, stan obecny na foto.
Maciek051996 napisał:szatany napisał:Ok działa, dziękuję. Podepnę jeszcze jeden problem: chcę rozgałęzić (podzielić na 2+1 źródła światła) żyrandol, stan obecny na foto.
Nie da się tego zrobić na tym przewodzie co dochodzi do żyrandola.
żeby dało się podzielić żyrandol na 2 obwody potrzebujesz wymienić przewód na 4x1,5 mm^2
bartekfigura napisał:slawekx napisał:Do żyrandola musi być doprowadzony jeszcze jeden przewód fazowy. W puszce wyłącznika zewrzyj ze sobą 2XPE.
Kolego co Ty wypisujesz! Tak nie można robić żyrandol musi mieć doprowadzony przewód 4 żyłowy. Nie można używać przewodu PE jako fazowego. W tym wypadku trzeba wymienić przewód od wyłącznika do żyrandola na 4 żyłowy. Brązowy, szary, niebieski i żółto-zielony.