logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączniki różnicowo-prądowe - prawidłowe czasy wyłączania

sunlux 09 Lis 2013 10:05 8793 14
  • #1 12931227
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Witam kolegów,

czy mogę prosić o naprowadzenie mnie na konkretne przepisy odnośnie pomiarów bezpieczników różnicowo-prądowych jakie są wytyczne odnośnie granicznych, dozwolonych czasów wyłączania różnych typów tych bezpieczników przy wykonywaniu pomiarów ?

Niestety nawet w kartach katalogowych np. Legranda nie ma podanych informacji jak szybko powinien zadziałać a w opracowaniach elektrycznych jakie udało mi sie znaleźć od wczoraj tez nie ma takiej informacji.
  • Pomocny post
    #2 12931242
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Witam.

Proszę bardzo - przykład :

PS. Znowu mi nawtykają, że tabelkami operuję.

Czytaj Bezela, warto się zapoznać, czytaj o działaniu prądu na organizm ludzki, czytaj o jego skutkach, to zrozumiesz podawane zakresy czasu.
  • Pomocny post
    #3 12931317
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    sunlux napisał:
    jakie są wytyczne odnośnie granicznych, dozwolonych czasów wyłączania

Czas zadziałania min i max zależy od krotności znamionowego prądu różnicowego RCD
    Więcej informacji znajdzie kolega w normie: PN-EN 61008
    Załączniki:
    • Wyłączniki różnicowo-prądowe - prawidłowe czasy wyłączania Czasy_zadzialania_RCD.jpg (16.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 12931374
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Jak kolega zrozumie, skąd się biorą takie, a nie inne wartości, to już pełnia sukcesu :

• Pomocny post
    #5 12934363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 12934527
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Wobec tego proszę mi wytłumaczyć, dlaczego 50 ms, i skąd taka a nie inna wartość ?
    Jakieś badania kolega przeprowadzał może ?
  • Pomocny post
    #7 12935067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12935104
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Wiem, wiem, zestawienia kolega zaczerpnął stąd -

• Pomocny post
    #9 12936258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12936391
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nooo, jeżeli wykres doktora Musiała jest dla Ciebie mętny, to ja już nic na to nie poradzę, kolego Bronek.
  • #11 12943427
    sunlux
    Poziom 20  
    Bardzo dziękuje wszystkim za wypowiedzi, szczególnie za konkretne tabelki i wykresy.

Dla mnie teraz już sprawa jest jasna.
    Dodatkowo pokusiłem się o przeprowadzenie kilku testów na standardowo montowanych różnicówkach 30mA takich firm jak MOELLER, EATON i LEGRAND.
    Przy jednofazowych praktycznie zawsze prąd wyzwalający wynosił 24mA.
    Przy trójfazowych prąd wyzwalania wynosił 15-21mA.

W przypadków czasów wyłączania:
    przy prądzie x1/2 brak wyzwalania
    przy prądzie x1 wynosiły one od 12-31ms
    przy prądzie x2 wynosiły one od 10-29ms
    przy prądzie x5 wynosiły one od 8-37ms
    Wyraźnie ze wzrostem prądu wyzwalania czasy wyłączeń są znacznie krótsze.

Kilka starszych modeli szczególnie firmy LEGRAND i MOLLER miały wszystkie czasy powyżej 200ms a osiągały nawet 300-400ms więc w stosunku do wyżej wymienionych moim zdaniem nadają się do wymiany.

Przy okazji moje pytanie o pomiar napięcia dotykowego U(B), ponieważ niestety mój miernik nie posiada takiego pomiaru choć według literatury ten pomiar nie jest obowiązkowy mimo że występuje na wzorcach protokołów.

Czy bez znajomości rezystancji uziemienia R(E) jest możliwość zmierzenia innym miernikiem lub wyliczenia podczas pomiaru różnicówki prądem 1/2x czyli 50% prądem znamionowym różnicowym czyli np. 15mA dla różnicówek 30mA jakie jest właśnie to napięcie dotykowe U(B) ?
  • #12 12944066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12947035
    sunlux
    Poziom 20  
    [quote="Bronek22"]
    sunlux napisał:
    Czyli sensowne kryterium 50 to msek. tak można przypuszczać.
    sunlux napisał:
    Czy bez znajomości rezystancji uziemienia R(E) jest możliwość zmierzenia innym miernikiem lub wyliczenia podczas pomiaru różnicówki prądem 1/2x czyli 50% prądem znamionowym różnicowym czyli np. 15mA dla różnicówek 30mA jakie jest właśnie to napięcie dotykowe U(B) ?
    Kolego,bląd w rozumowaniu, w sieci TN rezystancja uziomu nie ma wpływu na napięcie dotykowe. Wszystko wisi na PEN czyli na metalicznym połączeniu z trafem.
    W sieci TT napięcie dotykowe zależy od wartości rezystancji uziomu.
    Niestety, RCD to są wolne żarty jeżeli chodzi o technikę zabezpieczeń. Co miesiąc testuj, bo może wysiądzie !

Rozumiem, nie ma dużego doświadczenia.
    Opieram się na razie na własnych pomiarach i opracowaniach sep-owych.
    Nie zmienia to faktu, że w opracowaniach sep-owych jakie znalazłem w sieci nie ma wzmianki to tym iż dla sieci w układzie TN-C-S i TN-S nie wykonuje się pomiaru napięcia dotyku, np. tutaj jest to opisane:

poza tym w stronie SONELa w przypadku miernika MRP-201 też wyraźnie jest opisane, że wykonuje on pomiar napięcia dotyku U(B) i rezystancję przewodu uchronnego R(E) dla wszystkich układów poz TN-C:
    co potwierdziłem u nich przed chwilą telefonicznie.

Podejrzewam, że problem jest tylko z nazewnictwie gdzie w dokumentacji sep-owej R(E) nazywane jest jako rezystancja uziemienia R(E) natomiast w specyfikacji miernika SONEL MRP-201 R(E) jest już zapewne prawidłowo opisane jako rezystancja przewodu uchronnego.

Powrócę jeszcze raz do pytania: czy nie znając R(E) podczas pomiaru np. 15mA prądu wyzwalania można jakoś zmierzyć napięcie dotyku U(B) ?
  • Pomocny post
    #14 12950467
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    sunlux napisał:
    Powrócę jeszcze raz do pytania: czy nie znając R(E) podczas pomiaru np. 15mA prądu wyzwalania można jakoś zmierzyć napięcie dotyku U(B) ?

Tu jest jedna ciekawostka, że prawdziwą rezystancję uziemienia mierzy się wyłącznie miernikiem z podłączoną dodatkową sondą uziomu pomiarowego. Bez tej sondy wykonuje się pomiar całej pętli zwarciowej w układzie TN oczywiście. Czy Re jest za duże czy za małe to i tak wyjdzie z pomiaru napięcia dotykowego.
  • #15 12950667
    sunlux
    Poziom 20  
    .Jack napisał:
    sunlux napisał:

Tu jest jedna ciekawostka, że prawdziwą rezystancję uziemienia mierzy się wyłącznie miernikiem z podłączoną dodatkową sondą uziomu pomiarowego. Bez tej sondy wykonuje się pomiar całej pętli zwarciowej w układzie TN oczywiście. Czy Re jest za duże czy za małe to i tak wyjdzie z pomiaru napięcia dotykowego.

Dziękuje za wypowiedź.

Niestety mój miernik RCD nie posiada funkcji pomiaru napięcia dotyku U(B) i R(E).

Ale czy mimo to mogę jakoś drugim miernikiem podczas wykonywania np. testu RCD na 15mA zmierzyć napięcie dotyku U(B) ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące czasów wyłączania wyłączników różnicowo-prądowych (RCD) oraz ich pomiarów. Użytkownicy wskazali, że czasy zadziałania RCD zależą od krotności znamionowego prądu różnicowego, a normą odniesienia jest PN-EN 61008. Wskazano, że czas wyłączenia nie powinien przekraczać 50 ms, a niektóre modele mogą mieć czasy wyzwalania powyżej 200 ms, co czyni je nieodpowiednimi do użytku. Użytkownicy przeprowadzili testy na RCD różnych producentów, takich jak MOELLER, EATON i LEGRAND, uzyskując różne wyniki czasów wyzwalania w zależności od prądu. Poruszono również temat pomiaru napięcia dotykowego oraz rezystancji przewodu uchronnego, podkreślając, że pomiary te są istotne w kontekście bezpieczeństwa elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA