logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson Ariva 100E - Brak kanałów na polaryzacji V

konserwator 12 Lis 2013 15:29 3201 6
REKLAMA
  • #1 12943657
    konserwator
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Mam taki przypadek z tunerem jak w temacie. Instalacja sprawna na 100% bo mam jeszcze dwa takie same tunery i one pracują prawidłowo pod tą instalacją.
    Co wcześniej zrobiłem: podmieniłem zasilacz, głowice. Sprawdzone napięcia V - 14.48 V, H- 18.85 V przy podłączonym konwerterze. Podczas przełączania tunerów zauważyłem, że jak odkręcę wtyk F od głowicy ale tylko masę to wszystko śmiga.
    Może mieliście taki przypadek ?
    Za wszelkie sugestie z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 12943789
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Sprawdź inny dekoder w miejscu obecnego oraz ten, który nie działa w innym miejscu.
    Ewentualnie zamień przewody przy konwerterze.
    Wszelakie operacje wykonuj przy wyłączonym zasilaniu.
  • REKLAMA
  • #3 12944318
    konserwator
    Poziom 11  
    Tak jak pisałem wcześniej mam jeszcze dwa takie same tunery (luźne) i wszystkie były sprawdzone na tej samej końcówce anteny i tylko ten jeden ma problem. Jak podłączę antenę prawidłowo to jest brak sygnału na polaryzacji V, jak tylko odkręcę i troszkę wysunę wtyk(odłączę masę) wskakuje dobry sygnał. Problem na pewno tkwi w elektronice tunera, tylko gdzie?
  • REKLAMA
  • #5 12952375
    konserwator
    Poziom 11  
    No tak,racja. Może dlatego,że konwerter to Quad i podpięte są do niego jeszcze dwa tunery i dlatego działa bez masy.Sprawdziłem dla pewności i jest tak jak przypuszczałem, dwa pozostałe włączone, tuner działa bez masy, wyłączone z prądu tuner działa bez masy. Dopiero odłączenie od konwertera dwóch pozostałych zerwało sygnał i jako jeden jest z podłączoną masą, to działa poprawnie. Podczas sprawdzania jeszcze jedna rzecz się ujawniła mianowicie tuner działa sprawnie przez jakieś 30 min. a potem czy masa jest podłączona czy nie, jest brak polaryzacji V
  • #6 12952680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 15792572
    konserwator
    Poziom 11  
    Witam.
    Sprawa nie rozwiązana. Sprzęt nie jest wart dalszej pracy. temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z tunerem Ferguson Ariva 100E, który nie odbiera kanałów na polaryzacji V, mimo że inne tunery działają poprawnie na tej samej instalacji. Po wymianie zasilacza i głowicy oraz sprawdzeniu napięć, zauważono, że odłączenie masy wtyku F poprawia sygnał. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektroniki tunera, ponieważ po około 30 minutach pracy sygnał na polaryzacji V znika, niezależnie od podłączenia masy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie innych dekoderów oraz przewodów, a także potwierdzają, że konwerter Quad może działać bez masy, gdy inne tunery są podłączone. Ostatecznie użytkownik decyduje się zamknąć temat, uznając sprzęt za nieopłacalny do dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA