logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Assembler 64bit dla początkujących - szukam poradników i wskazówek

Nowhereboy33 14 Lis 2013 18:22 1230 9
REKLAMA
  • #1 12951751
    Nowhereboy33
    Poziom 10  
    Szukam poradników programowania językiem niskopoziomowym Assembler 64bit. Dla kompletnego nowicjusza, który dopiero wycyzeluje swoją składnię w programowaniu :) Please help me!
  • REKLAMA
  • #2 12951842
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Myślę, że zaczynanie od ASM to złe posunięcie. A jeszcze roztrząsanie na poziomie 64-bitowym... Naprawdę radzę zacząć od czegoś innego. Nie spotkałem się nawet z podręcznikiem, który by opisywał ASM a przeznaczony był dla osób, które w ogóle nie miały styczności z programowaniem.
  • #3 12952161
    Nowhereboy33
    Poziom 10  
    Właśnie ja też nie, a bardzo mi zależy akurat na tym języku. Wiem również, że będę musiał na uniwerku umieć programować w C. Aczkolwiek Assembler z definicji bardziej do mnie przemawia. Naprawdę byłby tak ciężko?
  • REKLAMA
  • #4 12952735
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Znajomość assemblera wymaga dodatkowej wiedzy na temat funkcjonowania procesora. Coś, czym się nie przejmujesz przy językach wysokiego poziomu. Ponadto np pisząc prostą funkcję realizujesz to 3-4 linijkami. Assembler będzie wymagał 10-20 linijek. Po prostu nauka i opanowanie będą znacznie trudniejsze. Co więcej - nie będziesz mieć do końca świadomości, że to "taka funkcja jest". Jeśli zaczniesz naukę od wyższego poziomu, wówczas zupełnie inaczej spojrzysz na kod assemblera.

Mało tego. W wielu językach wysokiego poziomu możesz używać assemblerowych wstawek. A więc możesz stopniowo rozszerzać kod o assemblera, w ten sposób także się go ucząc.

Cóż, jeśli bardzo Ci zależy - poszukaj książki "Jak pisać wirusy" autora jakoś Dudek czy podobnie. Ale niedobrze by było, gdybyś się zniechęcił tylko dlatego, że będzie Ci się wydawać to trudne i żmudne.
  • #5 12953416
    Nowhereboy33
    Poziom 10  
    Art of Assembley Language 2nd?

Jakiej jeszcze alternatywne źródła?

I jakie środowisko do programowania w C, Assembler oraz poradniki?
  • REKLAMA
  • #7 12956686
    przemko07
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Link
    na tym kanale znajduje sie kilkanaście filmików o assemblerze i wszystkim co byś potrzebował. Całość jest tak przygotowana jakbyś miał minimalny kontakt z jakimkolwiek innym językiem.

a co do samego języka, w moim mniemaniu warto go poznać tylko dlatego żeby poznać dokładną architekturę komputerową, później inaczej się patrzy na kod.
  • REKLAMA
  • #8 12956890
    Nowhereboy33
    Poziom 10  
    Dziękuję, spojrzę na podane linki. Gdyby jeszcze coś komu przyszło do głowy to śmiało proszę pisać/
  • #9 12958767
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    arnoldziq napisał:
    Z tym, że o ile mi wiadomo DevC++ od dosyć dawna nie był aktualizowany.
    Jako alternatywę sugeruję Code::Blocks (http://www.codeblocks.org/)
  • #10 12964830
    Nowhereboy33
    Poziom 10  
    Skończyłem z CodeBlocks finał finałów. Czas brać się za naukę!

Plan na teraz to C, a potem się zobaczy.

Dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje poradników do nauki programowania w języku Assembler 64-bit, jednak otrzymuje sugestie, że rozpoczęcie nauki od assemblera może być trudne, zwłaszcza dla nowicjusza. Wskazano, że znajomość assemblera wymaga zrozumienia architektury procesora, co czyni naukę bardziej skomplikowaną w porównaniu do języków wysokiego poziomu. Użytkownik został skierowany do książki "Jak pisać wirusy" oraz do materiałów wideo dostępnych w internecie. Zasugerowano również użycie środowiska programistycznego Code::Blocks jako alternatywy dla DevC++, który nie był aktualizowany od dłuższego czasu. Użytkownik postanowił najpierw nauczyć się języka C, zanim przejdzie do assemblera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA