W związku z tym,że montuję listwy zębate nałogowo,od parunastu lat -mam własne spostrzeżenia,dotyczące zalet i wad jednych i drugich.
listwy metalowe,spawane w odcinkach 1 metrowych numer 1 na liście,zasady montażu ogólnie znane,zalecam szczelinę do 1 mm przy bramach ciężkich,siła bezwładności przy większej szczelinie i cięższej bramie potrafi wyciąć kawałek zębatki po paru latach pracy,brak wrażliwości na niskie temperatury,łatwość montażu,dla zainteresowanych patent: po zamocowaniu siłownika na podłożu opieramy listwę na zębatce i spawamy tuleje dystansowe do profila bramy z przyłożoną poziomicą na drugim końcu odcinka listwy zębatej,z odpiętym sprzęgłem,przesuwamy bramę do punktu łączenia z następną listwą spawając tuleje na środku i dokręcając śruby kluczem.Listwa zębata powinna mieć uprzednio zamontowane tuleje - śruby w tulejach powinny być skręcone dokładnie na środku owalnych otworów montażowych listwy.
Przy spawaniu listwy przy siłowniku warto korzystać z kartonów w jakich są dostarczane...
Po przetoczeniu bramy i obspawaniu wszystkich tulei,dokręceniu śrub,opuszczamy podniesiony uprzednio silownik o 1 mm,i dokręcamy solidnie podstawę siłownika.Temat przećwiczony z bramami o świetle do 12 metrów,eksploatacja wzmożona,waga bram do 1600 kg,warunki typowo Polskie,temperatura i wilgotność również.Łatwość montażu i regulacji to jeden z największych plusów.Minus za odgłosy przesuwu,jest o wiele głośniejsza od listwy teflonowej.
Listwa teflonowa,sztywna jak na plastik,cichsza,niestety montaż dyskusyjny,elementy łączące listwę z szyną wymuszają konstrukcję bramy,myślę tutaj o dodatkowych elementach wzdłużnych profilach,listwach,płaskownikach użytych do zamocowania listwy zębatej -nie można zamocować jej na szynie bramy,czasami trzeba wylewać dodatkową podstawę ,bo siłownik ma niską regulację-wilgoć spływająca z bramy skutecznie powoduje wystąpienie korozji,krótkie elementy tej listwy powodują mniejszą precyzję regulacji,element metrowy łatwiej się reguluje podparty w zazwyczaj 3 punktach,aniżeli na odległości 1 metra 12 takich punktów.
Uwaga - nadaje się tylko do zastosowań stricte amatorskich,Nie polecam stosować do dużych ośrodków,firm gdzie zazwyczaj przy bramie jest parking lub strefa ruchu pojazdów,WIELOKROTNIE wymieniałem odcinki listwy zębatej teflonowej po najechaniu przez cofający pojazd-również zimą , kiedy jest niska ujemna temperatura teflon powinien być bardziej elastyczny,jednak parę razy po prostu po dotknięciu.....pękała.Demontaż listwy ze względu na ilość mocowań i korozję jest praco i czasochłonny.Nitowanie i późniejsze rozwiercanie listwy zębatej bo ktoś podjechał za blisko...nieefektywne.