logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krótkofalówka do 130 zł z dobrym zasięgiem w Wojkowicach

tomcionek15 27 Lis 2013 16:50 1560 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 13000152
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 653
    Wpisz w google PMR lub LPD - możesz legalnie to wykorzystywać i może zmieścisz się w budżecie. Inne rozwiązanie to tylko znaki dymne.

poczytaj np tu
    http://www.aval.com.pl/aval,radiotelefony_lpd_i_pmr,93,2,12.html

Regulamin pkt 3.1.11.
    Regulamin pkt 3.1.17.

Pasmo LPD z emisją F3E już od dłuższego czasu nie istnieje. :!:
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #3 13000410
    tomcionek15
    Poziom 10  
    Z teoori to wiem.

Mnie chodzi o to ( sorki, że źle wytłumaczyłem ) "żebyście" powiedizeli, czy Wojkowice można zaliczyć do Miasta, czy bardziej tak pomiędzy miastem a wsią, i czy zakup przypuścmy jakieś krótkofalówki za ok 80 zł w mojej miejscowości to dobry wybór oraz czy jakość dźwięku będzie choćby dostatecznie dobra. (?)
  • REKLAMA
  • #4 13000680
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    Ja jak patrzę na to z góry, to mam wrażenie, ze korzystając z takich właśnie tanich radiotelefonów z pasma PMR446, łączności nie będzie wcale, chyba, ze oboje będziecie stać na dachach budynków na baczność i te budynki będą dodatkowo dość wysokie.
    Wieś to 3 budynki na krzyż, a tu po drodze widać osiedle z wielkiej płyty, kamienice oraz domy jednorodzinne, zdecydowanie radio ręczne będzie "widziało" ten teren jako miasto.

Jeśli chcesz na tym dystansie uzyskać łączność radiową na dobrym poziomie, to raczej pasmo CB lub navcomm 157MHz z zewnętrznymi antenami wchodzi w rachubę. O tanich "krótkofalówkach" raczej zapomnij.

PS. nie znajduję jednoznacznego zakazu korzystania radii z licencją navcomm z antenami zewnętrznymi, więc chyba to jest dozwolone, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

regulamin http://www.navcomm.eu/download/Regulamin.pdf
  • REKLAMA
  • #6 13008352
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    Zgadza się, zabawki radiowe przy których da się zrobić przyzwoitą łączność, nie należą do tanich.
    Bardziej budżetową opcją może być zakup niemieckich FM-owych radii CB, dorobienie jakiejś anteny we własnym zakresie no i oczywiście zasilacza.
    Przyznasz chyba, że mając 80zł na stację i wykonanie jej przy użyciu wyżej wymienionych, to i łączność by była i jeszcze na browarka by wystarczyło.
    Wszystko zależy od umiejętności technicznych autora tematu.
  • #7 13010288
    tomcionek15
    Poziom 10  
    Należę do OSP i tam oczywiście mamy własne radiostacje, jakieś motorolle ( z około 20 lat mają ) Coś tam kiedyś mówili, że sprzedawali po 50 zł jak huta upadła xd

Zasięg miały około 10 km, ponieważ syngał docierał do dyspozytora i właśnie o takie "krótkofalówki" mi chodzi :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje krótkofalówki do 130 zł z dobrym zasięgiem w Wojkowicach. W odpowiedziach sugerowane są radiotelefony PMR446 oraz LPD jako legalne opcje w budżecie. Wskazano, że tanie radiotelefony mogą mieć ograniczony zasięg, a dla lepszej łączności zaleca się rozważenie pasma CB lub navcomm 157MHz z zewnętrznymi antenami, co jednak przekracza budżet użytkownika. Użytkownik podkreśla, że ma doświadczenie z radiostacjami w OSP, które miały zasięg do 10 km. Wskazano również, że jakość dźwięku w tańszych modelach może być niewystarczająca.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA