logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana bezpieczników z topikowych na nadprądowe w domu

84scorpion 01 Gru 2013 16:01 4143 7
  • #1 13013179
    84scorpion
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Moje pytanie jest takie, chciałbym wymienić w mieszkaniu w bloku bezpieczniki topikowe na nadprądowe ale nie wiem jaki by był mniej więcej tego koszt
  • #2 13013211
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    84scorpion napisał:
    chciałbym wymienić w mieszkaniu

Znaczy kolega sam chce to zrobić ?
  • #3 13013360
    84scorpion
    Poziom 9  
    No właśnie chcę kogoś wynająć ale nie wiem jakie mogą być tego koszty, bo sam się nie podejmuje
  • #5 13013503
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    84scorpion napisał:
    kogoś wynająć

Ten ktoś to zapewne elektryk z uprawnieniami więc on ci powie co kupić ,a ty zdecydujesz czy płacę tylko za robotę czy zlecić mu i zakup części(czasami się opłaca ).Po za tym my nie wiemy jaki to rodzaj sieci ,więc nie będziemy znać zakresu prac jaki należy wykonać. I zawsze powtarzamy na tym forum modernizacja instalacji powinna obejmować całość obiektu,wymiana przewodów z Alu na Cu i wszystkie obwody porozbijać na więcej zabezpieczeń z przewodami ochronnymi (3 przewodowa).
  • #6 13013558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13014395
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Zależy od wyposażenie skrzynki, ilość obwodów,(prawdopodobnie pozostanie ta sama skoro to tylko wymiana). Do tego powinny dojść koszty pracy elektryka i pomiary kontrolne, bo instalacja pewnie stara i długo nie sprawdzana.
    Ceny osprzętu i rozdzielnic są różne (od lipy do markowych), jeżeli dochodzi do tego kucie i wpuszczenie tego w ścianę to koszty się powiększą ale estetyka lepsza/

Pozdrawiam
  • #8 18279997
    84scorpion
    Poziom 9  
    Temat stary i dawno rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę bezpieczników topikowych na nadprądowe w swoim mieszkaniu, jednak nie zna kosztów związanych z tą modernizacją. Odpowiedzi wskazują, że koszt zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj instalacji, liczba obwodów oraz ewentualne dodatkowe prace, jak wymiana przewodów aluminiowych na miedziane. Zaleca się skonsultowanie się z elektrykiem, który oceni stan instalacji i pomoże w doborze odpowiednich komponentów. Wskazano również, że modernizacja powinna obejmować całość obiektu dla zapewnienia bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA