logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont mieszkania: Wymiana bezpieczników topikowych na esy i ukryte obwody

blargo101 27 Sie 2022 04:01 1239 21
REKLAMA
  • #1 20162813
    blargo101
    Poziom 4  
    Witam właśnie robię remont mieszkania i będą wymieniane bezpieczniki z topikowe na esy. Dzisiaj zauważyłem że bezpieczniki są dwa a na przeciwnej ścianie jest skrzynka pod którą są ukryte obwody. Teraz pytanie czy aby mieć obwody w miejscu obecnych bezpieczników muszę kuc całą instalację? Czy zastosować dwie skrzynki czego raczej jeszcze nie spotkałem. Remont mieszkania: Wymiana bezpieczników topikowych na esy i ukryte obwody Remont mieszkania: Wymiana bezpieczników topikowych na esy i ukryte obwody Remont mieszkania: Wymiana bezpieczników topikowych na esy i ukryte obwody
  • REKLAMA
  • #2 20162815
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Jak remont, to położyć całą instalację od nowa, zgodnie z obecnymi wymogami. Przyłączanie tych aluminiowych staroci do zabezpieczeń automatycznych to pseudoremont. Zrobić prawidłowo od podstaw i będzie można spać spokojnie przez dziesięciolecia.
  • REKLAMA
  • #3 20162818
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 312
    Tak jak poprzednik napisał, instalacja do wymiany, bo aluminiowe przewody, tym bardziej w wiekowej już instalacji to
    ciągłe problemy, aluminium z czasem staje się kruche, do tego dochodzą problemy z wiązana z korozja na zaciska
    a i samo aluminium mniejszą przewodność elektryczną od miedzi.
    Co do nowej skrzynki najlepiej zastosować zgodnie ze współczesnymi standardami indywidualne zabezpieczenia
    poszczególnych obwodów.
  • #4 20162845
    darecki777
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Miałem tą samą instalację w bloku niby wyjścia ze skrzynki przekrojów ok ale w ścianach jak zacząłem kuć znalazł się 2x0.5 do pralki łączony w łazience za plytkami UWAGA lączony linka z alu na skrętkęi w puszce po sardynkach z 1895r. To samo w kuchni jeden obwód gniazda widocznie był przeniesiony o 1m dalej i tutaj bylo łaczenie alu z miedzią na kostki tym razem to drut 2x1,5.
    Jak zaczniesz kuć do wymiany kabli to możesz coś takiego napotkać. To zależy kto tam mieszkał i czy wprowadzał zmainy. Tylko wymiana na nowe bo po malowaniu możesz znowu pruć ściany.
    Założyłem nową skrzynkę z róznicowką i esami po wczesniejszym ustaleniu że to TNC. Wymieniając instalacje na 3żylową miedzianą w lokalu
  • #5 20164091
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3468
    blargo101 napisał:
    Witam właśnie robię remont mieszkania i będą wymieniane bezpieczniki z topikowe na esy. Dzisiaj zauważyłem że bezpieczniki są dwa a na przeciwnej ścianie jest skrzynka pod którą są ukryte obwody. Teraz pytanie czy aby mieć obwody w miejscu obecnych bezpieczników muszę kuc całą instalację? Czy zastosować dwie skrzynki czego raczej jeszcze nie spotkałem
    Jedną tam gdzie są przewody.
    Wymienić WLZ od bepieczników do licznika.
  • REKLAMA
  • #6 20164098
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    CYRUS2 napisał:
    Wymienić WLZ od bepieczników do licznika.

Raczej od.
  • #7 20164099
    blargo101
    Poziom 4  
    Tylko wtedy muszę kuć na klatce a to już wymaga specjalnej zgody spółdzielni mieszkaniowej a z tym zawsze są problemy i odległe terminy, a ja mam czas do 15 września na wyprowadzenie się z poprzedniego mieszkania.
  • #8 20164106
    zbich70
    Poziom 43  
    blargo101 napisał:
    ylko wtedy muszę kuć na klatce a to już wymaga specjalnej zgody spółdzielni mieszkaniowej a z tym zawsze są problemy
    To chcesz doprowadzić instalację do współczesnych standardów czy dalej korzystać z tego truchła?
  • #9 20164472
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Autorze wątku - a co ci przeszkadzają dotychczasowe bezpieczniki jeden topikowy drugi automatyczny typu "L" ? że chcesz je wymienić pod pozorem remontu instalacji elektrycznej. To jak najbardziej aparaty działające /no może trzeba sprawdzić gniazda czy nie wypalone.

Albo nie ruszasz i używasz jak jest - albo trzeba jak już pisali wymienić całą instalację - ale z tym do 15 września to nie nie wierzę że zdążysz, trzeba się wprowadzić i zaplanować na kiedyś remont na spokojnie, ustalić sobie ile i gdzie gniazdka, gdzie włączniki, ilu sekcyjne żyrandole, technologia układania /np w wielkiej płycie inaczej niż w cegle/, wymiana WLZ itp

Pomoże ci w tych planach wcześniejsze przestudiowanie tego forum, jak przeczytasz i przyswoisz parędziesiąt wątków to będziesz wiedział co chcesz :D
  • #10 20173110
    blargo101
    Poziom 4  
    Myślałem to zostawić, ale jednak że kuchnia ma zawsze największe zużycie to czy mogę zastosować dwa dodatkowe obwody do bezpieczników na kuchnię do dwóch gniazdek? Tylko wtedy musiałbym wymienić topiki na esy i nie wiem jak to się ma do aluminium bo na gniazdkach wiem że mogę zastosować pastę do łączenia alu i miedzi ale na bezpiecznikach się nie da tego zrobić.
  • #11 20173119
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    blargo101 napisał:
    Myślałem to zostawić, ale jednak że kuchnia ma zawsze największe zużycie to czy mogę zastosować dwa dodatkowe obwody do bezpieczników na kuchnię do dwóch gniazdek? Tylko wtedy musiałbym wymienić topiki na esy i nie wiem jak to się ma do aluminium bo na gniazdkach wiem że mogę zastosować pastę do łączenia alu i miedzi ale na bezpiecznikach się nie da tego zrobić.

Dalej rzeżba w g...ie - wymiana topików na eski to remont? I po co?
  • #12 20173146
    blargo101
    Poziom 4  
    Jak dodam dodatkowy obwód to inaczej i tak nie ma jak tego zrobić.
  • REKLAMA
  • #13 20179107
    blargo101
    Poziom 4  
    Wymiana najważniejszych dwóch kabli do kuchni na gniazdka na tyle mi czas pozwoli i wtedy wiadomo że nie mam wyjścia tylko eski dać. Wydaje mi się że jest to lepsza opcja niż jeden bezpiecznik 16A na wszystkie gniazdka .
  • #14 20179418
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 938
    To jest żadna opcja.
    blargo101 napisał:
    Wymiana najważniejszych dwóch kabli

A i tak prawdopodobnie będzie wisiało ma rupieciu wlz...
    Za kilka tygodni post pt. ,, nowe kable i brak prądu"....
    Chłopie! nie ruszaj albo wymiana.
  • #15 20179522
    blargo101
    Poziom 4  
    A dlaczego by miało nie być prądu? Wydaje mi się że szybciej wywalać będzie prąd jak kuchenka, zmywarka, lodówka plus inne urządzenia z mieszkania będą podłączone na tym starym kablu i jednym obwodzie. No chyba że się naprawdę mylę.
  • #16 20179547
    mychaj
    Poziom 35  
    A co jest ,, przed tym starym kablem"? Nówka instalacja?
    Chłopie ty szukasz akceptacji swoich pomysłów, a nie fachowej porady.
    To jest instalacja na granicy złomu...rób jak chcesz, ale nie licz na oklaski.
    Fachowa porada : wymiana instalacji.
  • #17 20179679
    blargo101
    Poziom 4  
    Czyli jeśli nie mam tyle czasu aby wymienić całą instalację to pozostaje zostawić jak jest bez żadnych zmian? Bezpieczniki będą na ściance obok bo ta na której są obecnie będzie rozwalona mimo to zostawić topiki?
  • #18 20179712
    zbich70
    Poziom 43  
    Masz napisane w #2:
    750kV napisał:
    Zrobić prawidłowo od podstaw

Tyle w temacie.
    Chyba, że oczekujesz porad jak przypudrować trupa.
  • #19 20179731
    mychaj
    Poziom 35  
    blargo101 napisał:
    Czyli jeśli nie mam tyle czasu

Na świeżym gipsie fajnie widać jak przebiega stara instalacja w alu...łatwiej bruzdować 😀
    blargo101 napisał:
    bo ta na której są obecnie będzie rozwalona mimo to zostawić topiki?

Więc co? Dosztukujesz kable z alu do tych starych?
    Czy będziesz kombinował z przekładkami al/cu by Ci chałupa nie poszła z dymem???
  • #20 20179735
    blargo101
    Poziom 4  
    Nie no kabel będzie skrócony, a nie przedłużany.
  • #22 20179888
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Miałem bardzo podobnie, ale po kupnie mieszkania elektryk założył nową instalację. Fakt był generalny remont a blok z roku 1980 i nie ma co na to żałować ja jestem zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie remontu mieszkania użytkownik planuje wymianę bezpieczników topikowych na automatyczne (esy) oraz ukrycie obwodów. Użytkownicy forum zalecają całkowitą wymianę instalacji elektrycznej, szczególnie w przypadku starych aluminiowych przewodów, które mogą stwarzać problemy z przewodnością i korozją. Wskazują na konieczność dostosowania instalacji do współczesnych standardów, co może wymagać kucia ścian. Użytkownik zastanawia się nad dodaniem dodatkowych obwodów do kuchni, jednak obawy dotyczące łączenia aluminium z miedzią oraz konieczności uzyskania zgody spółdzielni na prace w klatce schodowej są istotnymi kwestiami. Wiele odpowiedzi podkreśla, że lepiej jest wymienić całą instalację, aby uniknąć problemów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA