logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NETIASPOT - NETIASPOT ZMIANA NAZWY I HASŁA UŻYTKOWNIKA

irson78 05 Gru 2013 19:17 20340 17
REKLAMA
  • #1 13028744
    irson78
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Pożyczyłem netiaspot od znajomego by sprawdzić jak to działa.
    Problem jest w tym że jak wpisuje swoją nazwe i hasło użytkownika to nie może się połączyć z netem. Dodam że też mam neta z Netii. Czy ktoś wie czemu nie chce się połączyć z internetem i jak to rozwiązać?
    Wersja oprogramowania netiaspotu to 5.4.8.2.95
  • REKLAMA
  • #2 13028935
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Mówisz o dostępie ADSL czy ETTH?
  • #3 13028970
    irson78
    Poziom 11  
    Tak, chodzi o ADSL.
  • #4 13029044
    jimasek
    Wpisujesz w konfiguracji WAN DSL? Linia synchronizuje się? Daj obrazek ze statusu NetiaSpota.
  • REKLAMA
  • #5 13029347
    irson78
    Poziom 11  
    Tak,wpisuje w konfiguracji WAN DSL.
    A linia nie chce się zsynchronizować. NETIASPOT - NETIASPOT ZMIANA NAZWY I HASŁA UŻYTKOWNIKA NETIASPOT - NETIASPOT ZMIANA NAZWY I HASŁA UŻYTKOWNIKA

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam że na nazwie i haśle znajomego działa bez problemu.
  • #6 13029514
    jimasek
    To są obrazki z konfiguracji u ciebie w mieszkaniu?
  • #7 13029719
    irson78
    Poziom 11  
    Tak. Z moim hasłem i nazwą użytkownika.
  • #8 13030464
    jimasek
    Czyli wszystko masz w porządku. Synchronizacja jest, adres dostałeś powinno działać.
  • REKLAMA
  • #9 13033367
    irson78
    Poziom 11  
    Nie do końca mam neta.
    Jak widać próbuje się zsynchronizować,
    ale jak już się połączy to dane użytkownika
    są nie moje a znajomego.
    Wygląda to tak jakby netiaspot miał użytkownika
    przypisanego na stałe i nie można tego zmienić.
    Nie wiem co bym robił to i tak danych znajomego nie usunę.
  • #10 13051652
    kazek31
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Mistrzu Netia miała zmienić w oprogramowaniu ustawienia żeby zapobiec sprzedaży urządzeń i tak masz rację będzie ci się działo tak jak piszesz bo każde urządzenie jest przypisane po mac adresie do konkretnego użytkownika (abonenta) tak że jak kupiłeś swoje ustrojstwo na alegro to masz pecha :) Urządzanie jest w pełni sprawne ale dla ciebie jest bezużyteczne mało tego to operatorzy z Neti mają jeszcze wgląd w twój komputer przez konto Super-administratora tak że powodzenia . Można taaki mac adres zmienić i podmienić hasło na kącie superadmina ale to już inna bajka :D
  • #11 13060997
    ajvens
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    kazek31 napisał:
    Mistrzu Netia miała zmienić w oprogramowaniu ustawienia żeby zapobiec sprzedaży urządzeń i tak masz rację będzie ci się działo tak jak piszesz bo każde urządzenie jest przypisane po mac adresie do konkretnego użytkownika (abonenta) tak że jak kupiłeś swoje ustrojstwo na alegro to masz pecha :) Urządzanie jest w pełni sprawne ale dla ciebie jest bezużyteczne mało tego to operatorzy z Neti mają jeszcze wgląd w twój komputer przez konto Super-administratora tak że powodzenia . Można taaki mac adres zmienić i podmienić hasło na kącie superadmina ale to już inna bajka :D

Nie trzeba zmienić tego przez super admina wystarczy w zadaniach zmienić PPPactivationTask i zamrozić obecny.
  • REKLAMA
  • #12 13267398
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Problem występuje również u mnie, otóż rok temu kupiłem na allegro Netiaspot, pochodził sobie do wczoraj aż zauważyłem że są jakieś problemy z internetem. Zrywało połączenie co 2 minuty a internet po połączeniu chodził niecałe 15 sekund.

Zresetowałem netiaspot przyciskiem, ale wcześniej odłączyłem kabel telefoniczny od modemu. Po uruchomieniu netiaspot i zalogowaniu się login i hasło do internetu (miejsce było puste). Netiaspot nie udostępniał żadnej sieci wifi mimo iż przed restartem działała sieć którą sam stworzyłem, czyli na pewno ustawienia zostały zresetowane do fabrycznych. Chciałem sprawdzić co się stanie jak podłącze kabel telefoniczny :D o dziwo netiaspot sam pobrał Login i Hasło potrzebne do uwierzytelnienia internetu. W miejscu Login istnieje nazwa poprzedniego użytkownika czyli np. Jkkdfief(_at_)net24.web.com czy coś takiego xD a mój login jest zupełnie inny. Mimo iż loguje się ponownie na router i zmieniam ręcznie login i hasło nic to nie daje. Ustawienia są pobierane z serwera neti i są już trwale przypisane do tego modemu. Ciekawe jak działa drugiej osobie internet z tym samym loginem i hasłem ? Też jej zrywa połączenie co 2 minuty? Bo raz mnie podłączy, później u tamtej osoby niema internetu i tamten modem się łączy i tak na zmianę łączymy się na tym samym loginie ?

Czy da się to ominąć ? Co jeszcze netia może zrobić z znaszym modemem? Może ma również wgląd do naszej sieci lokalnej i może sprawdzać co mamy na komputerze ?
  • #13 13267494
    ajvens
    Poziom 16  
    Po pierwsze jaki masz numer softu? znajdziesz go na pierwszej stronie na samym dole, po drugie tak będzie Ci wymuszałe login i hasło poprzedniego posiadacza spota bo tak skonstruowany jest system i soft NS, chyba że podmienisz go na całkowicie inny ale nikt nie zagwarantuje Ci stabilnego działania.
    mariusz689 napisał:
    Co jeszcze netia może zrobić z znaszym modemem?
    drobny szczegół to nie jest Twoja własność tylko netii bo osoba od której to odkupiłeś nie miała prawa własności, Netia tylko dzierżawi sprzęt :P wiec tak ma prawo, dostęp kończy się do zalogowania na spocie czyli tak widzi co jest aktualnie podłączone,

Pozdrawiam i życzę wiecej tak udanych pomysłów.
  • #14 13397789
    korntakt
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Niekoniecznie jest własnością Netii ja sam jestem właścicielem takiego ustrojstwa, które pozostało mi razem z niezbyt pochlebnymi wspomnieniami po tej firmie.
  • #15 13397896
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    korntakt napisał:
    Niekoniecznie jest własnością Netii ja sam jestem właścicielem takiego ustrojstwa, które pozostało mi razem z niezbyt pochlebnymi wspomnieniami po tej firmie.

Nie masz racji, netia spot jest własnością netii dzierżawioną na okres umowy - nie zwracasz płacisz karę 300zł i stajesz się "właścicielem" kradzionego sprzętu :)
  • #16 13398051
    ajvens
    Poziom 16  
    seb235 napisał:
    Nie masz racji, netia spot jest własnością netii dzierżawioną na okres umowy - nie zwracasz płacisz karę 300zł i stajesz się "właścicielem" kradzionego sprzętu

Tu też nie do końca ponieważ jeśli dostałeś netiaspota wzamian za Asmaxa to spot jest Twój i nie musisz go oddawać
  • #17 13398067
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    ajvens napisał:
    Tu też nie do końca ponieważ jeśli dostałeś netiaspota wzamian za Asmaxa to spot jest Twój i nie musisz go oddawać

Pokaż mi taki zapis w regulaminie? :)
  • #18 13398316
    ajvens
    Poziom 16  
    seb235 Asmax jako router został sprzedany klientom, Netia obecnie nie posiada Asmaxów wiec jeśli takowy jest jeszcze na gwarancji to Netia MUSI go wymienić i też tak robi daje klientom inny router i obecnie jest to netiaspot, sytuacja ma miejsce od około 5-6 miesięcy nie pamiętam dokładnie.

Czym się różni taki NS od tego który jest w dzierżawie? jedną zasadniczą kwestią nie konfiguruje się!

Nie jest dodany do zdalnego zarządzania Netii wiec nie pobiera sam loginu i hasła, trzeba go konfigurować ręcznie.

Nie ma takiego zapisu w regulaminie ani świadczenia usług , ani w regulaminie promocji.
    Bo musiało by to być zmieniane za każdym razem kiedy skończą się jakieś routery a każda zmiana regulaminu daje możliwość wypowiedzenia umowy klientom.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem się z internetem za pomocą urządzenia NetiaSpot, które pożyczył od znajomego. Mimo poprawnego wprowadzenia nazwy użytkownika i hasła, linia ADSL nie synchronizuje się, a urządzenie wydaje się być przypisane do konta poprzedniego właściciela. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że NetiaSpot jest przypisany do konkretnego użytkownika na podstawie adresu MAC, co uniemożliwia zmianę danych logowania. Wskazano również, że urządzenie może być zdalnie zarządzane przez Netię, co ogranicza jego funkcjonalność dla nowych użytkowników. Użytkownicy sugerują różne metody obejścia problemu, w tym zmiany w konfiguracji PPPactivationTask.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA