logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentna lodówka wasze pomysły sugestie.

eegr 16 Gru 2013 20:14 2922 13
REKLAMA
  • #1 13068427
    eegr
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Po lekturze
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2478288-0.html
    oraz innych projektów postanowiłem zaprojektować identyczny system ogólnie razem z bratem nanieśliśmy ponad 132 własnych poprawek, dodatków modyfikacji.

Teraz czas przyszedł na lodówkę :D
    Jak zrobić by lodówka rozpoznała dany produkt.
    Wiem że można to wykonać za pomocą kodów kreskowych.
    Jednak jak na inteligentny dom to za dużo zachodu może wy macie jakiś pomysły/ sugestie.

Drugi problem co w sytuacji gdy dana osoba nie odłoży produkt do lodówki jak uniknąć sytuacji błędnego alarmu ze strony "inteligentnej lodówki" o braku towaru.
  • REKLAMA
  • #2 13069250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13070641
    eegr
    Poziom 11  
    Kody kreskowe nie spełnią swojej funkcji w przypadku takich produktów jak owoce , warzywa, kiełbasy, szynki itd bo te produkty nie wyciąga się w całości a jedynie część typu 3 czy 4 plasterki czy 2 czy 3 kiście winogron.
    Druga niedogodność to skanowanie produktów zarówno przed wyjęciem jak i po .
    Myślałem o podzieleniu lodówki na określone sekcje jednak wymagało by to od domowników utrzymywania dyscypliny a nie na tym ma polegać inteligentny dom.
  • #4 13070991
    hubert2546
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Możesz jakieś naklejki RFID zrobić i czytnik w futrynie drzwi lodówki.
  • #5 13072476
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Chyba na aktualnym poziomie techniki, zrobienie tego tak aby pomagało a nie utrudniało jest nie możliwe. Inteligenty dom ma ułatwiać a nie dodawać roboty. Chciało by się wam odkładać zawsze każdy produkt na konkretne miejsce? Skanować kody przy wyciąganiu i chowaniu? Albo naklejać tagi RFID na każdy kupiony produkt i wpisywać wartość do nich? Już praktyczniejszy jest notesik na magnes na lodówce i pisać co się kończy ;D
  • #6 13072713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13073666
    joon
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Pomysł fajny- ale wg mnie oderwany z kosmosu. No bo co jak dzisiaj nie mam ochoty na flaczki a lodówka namiętnie będzie przypominała mi o ich kupnie?
  • #8 13075299
    eegr
    Poziom 11  
    joon napisał:
    No bo co jak dzisiaj nie mam ochoty na flaczki a lodówka namiętnie będzie przypominała mi o ich kupnie?

To można rozwiązać odpowiednim algorytmem, preferencje kulinarne osobnika, przypomni raz, za jakiś czas znowu.

Oczywiście nigdy system nie będzie 100% inteligentny bo niemożliwe jest czytanie komuś w myślach:) ale zdecydowanie ułatwi domownikom życie i taka była idea naszego projektu.
  • #9 13078166
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Już jest taka lodówka. Wypuścił ją niedawno jeden ze znanych producentów AGD.
    Lodówka sprawdza kamerą, jakich produktów zużywa się najwięcej i gdy jest ich za mało, wysyłana smartfona listę zakupów.
    "Kochanie, tu twoja lodówka. Jak będziesz wracać to kup... masło, jajka, piwo i alkaprim...".
    :)
  • #10 13078867
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Trochę nie rozumiem waszego podejścia. Raspberry Pi to ogromny kombajn z wielką mocą obliczeniową. Najwygodniejsze będzie umieszczenie przynajmniej dwóch kamer w lodówce, tak, że jedna będzie patrzeć z góry a druga z boku. Będziemy mogli ocenić rozmiar, kolor, kształt, może nawet tekst. Są do tego gotowe biblioteki a nawet programy. Z programów jakie znam jest to RoboRealm a biblioteka to OpenCV. Raspberry Pi to nie jest ubogi 8 bit'owiec na którym musimy się ograniczać do kodów paskowych, RFID itp ;)
  • #11 13079960
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Niedługo będą niektórzy na smartfonach, obliczać długość kawałka papieru do grubszej potrzeby, ;)
    Żeby lodówka musiała już mówić, co trzeba kupić...
    A potem zdziwienie czemu ludzie w koło tacy głupi... ;)
    Pamięta za nich smartfon, za nich liczy, za nich planuje, za nich pisze i czyta, za nich decyduje.
    Nie czujecie się ciut zbędni przez to? ;)
  • #12 13080290
    szymon122
    Poziom 38  
    Mi również pomysł inteligentnej lodówki wydaje mi się lekko dziwny ale z drugiej strony inteligentny dom jest bardzo ciekawy. Kamera to chyba najwygodniejsze rozwiązanie. Nie musimy wprowadzać co kupiliśmy tylko po prostu wkładamy przedmioty do lodówki. Trudność napisania programu jest wielka ale za to wygoda również :)
  • REKLAMA
  • #13 13081533
    eegr
    Poziom 11  
    Założenie projektu było takie:jak najbardziej zautomatyzować a ze dom brata stoi w surowym stanie to też możliwości eksperymentowania / testowania systemu niesamowite.

To też się tak zastanawialiśmy co by tu jeszcze dorzucić i padło na lodówkę, no bo co jeszcze można dodać ?

Pomysł / sugestia @szymon122 będzie najlepszym rozwiązaniem.

Madrik napisał:

Nie czujecie się ciut zbędni przez to? ;)

Na co dzień i tak każdy z Nas ma tysiące obowiązków i nie sposób spamiętać wszystkiego no przynajmniej tak jest ze mną , ale kto wie może się starzeje :)
    Druga kwestia to wygoda wszystko podane na tacy, gotowe, oszczędność bo nie trzeba latać do sklepu po kilka razy.
    Pełna kontrola, nad pomieszczeniem w czasie rzeczywistym ..
    Mając kontrole nad lodówką możemy wyznaczyć sobie ...

To jest tylko przykład bo tak jak pisałem projekt jest duży a jestem tylko ja i brat.
  • #14 13081821
    szymon122
    Poziom 38  
    Teraz musisz się pobawić w obsługę programu lub ewentualne pisanie programu. Jeśli ten dom jest w stanie surowym to lodówka to trochę szkoda czasu, łatwiej się zająć obsługą ogrzewania, świateł, wykrywania ruchu (w końcu system musi wiedzieć gdzie jesteśmy) bo to jest podstawa inteligentnego domu, rzeczy typu lodówka można sobie zostawić na koniec bo bez tego reszta systemu może działać. Mimo wszystko życzę powodzenia i liczę na ewentualne work-logi ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono pomysły na stworzenie inteligentnej lodówki, która mogłaby rozpoznawać produkty. Uczestnicy sugerowali różne metody, takie jak wykorzystanie kodów kreskowych, wag, inteligentnych półek oraz technologii RFID. Zwrócono uwagę na trudności związane z rozpoznawaniem produktów, które są częściowo konsumowane, jak owoce czy wędliny. Proponowano również zastosowanie kamer do monitorowania zawartości lodówki oraz algorytmów do zarządzania preferencjami kulinarnymi użytkowników. Wspomniano o istniejących rozwiązaniach na rynku, które już implementują podobne funkcje. Uczestnicy podkreślali, że inteligentny dom powinien ułatwiać życie, a nie wprowadzać dodatkowe obowiązki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA