Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres De Longhi Ecam 23450 - nie ubija mleka

brygida1002 26 Dec 2013 16:37 47232 24
    brygida1002
    Level 9  
    Od roku jestem użytkownikiem ekspresu De Longhi Ecam 23450. Od kilku dni ekspres nie ubija mleka, wcześniej się dość długo zastanawiał nim coś ubił.
    Pompa nie zasysa mleka do rurki z pojemnika co w efekcie daje tylko wrzątek wypływający z rurki. Pojemnik na mleko i wszystkie elementy są czyste. Próbowałam innego mleka też bez skutku.

Dyszę z mleka próbowałam ustawiać również w różnej pozycji co nie dało żadnego pozytywnego rezultatu. Ponieważ ekspres ma jeszcze roczną gwarancję zastanawiam się czy serwis? Czy może ktoś miał podobny problem?
    andrzejj_
    Level 12  
    Na mój nos uszkodzony jest zawór z dyszą lub uszczelki na tym zaworze / tam gdzie pojemnik z mlekiem nakładasz na ekspres
    brygida1002
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedz!
    Możliwe że uszkodzona jest uszczelka ponieważ dość ciężko nakłada się ostatnio pojemnik z mlekiem.
    Ekspres jedzie do naprawy ponieważ mam jeszcze gwarancję.
    Dziękuję za pomoc.
    Po naprawie napiszę co było przyczyną.
    andrzejj_
    Level 12  
    Jasne że gwarancyjna naprawa . Ja te uszczelki smaruję co jakiś czas cienko zwykłym kremem kosmetycznym takim do ust . Wtedy uszczelka się nie ,,zawinie,, .
    Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:
    ...dodam że najczęściej jest zapchana dysza która podaje mleko / króciec na który nakłada się pojemnik na mleko / . Można go wyczyścić ale bardzo delikatnie i ostrożnie bo średnica tej dyszy jest delikatna i nie wolno jej powiększać ani odrobinę. Do czyszczenia dyszy trzeba ją wyjąć i dononać tej czynności DELIKATNIE I OSTROŻNIE . W sumie dwie stówy które kasują serwisy za wyczyszczenie , wydmuchanie dyszy sprężarką zaoszczędzimy i mamy ze trzy kilo dobrej kawy ;) .
    Agusss76
    Level 2  
    Od marca 2013r posiadam ten ekspres. Po 7 m-cach trafił do serwisu właśnie z powodu niedziałającego spieniacza do mleka. Serwis wymienił "przyłącze". Po tej naprawie spieniacz działał poprawnie 2 dni, po czym ponownie trafił do serwisu. Tym razem naprawa trwała dłużej i zostały wymienione: adapter,elektromagnes, pokrywka,elektrozawór. Niestety po 3 dniach znów spieniacz odmówił współpracy, raz zasysa mleko, ale nie spienia, innym razem dmucha jedynie gorącym powietrzem. Jestem już bezsilna, jak sprawę załatwić, gdyż sama się "załatwiłam" kupując ekspres do domu, ale f-rę wzięłam na firmę. Użytkowany jest poprawnie, czyszczony wg zaleceń producenta.
    andrzejj_
    Level 12  
    Napisz mi czy korzystasz z funkcji czyszczenia dyszy do spieniania mleka przed wył ekspresu . Mleko stosuj 2% i schłodzone
    Agusss76
    Level 2  
    Gdy zaczęły pojawiać się problemy ze spienianiem mleka zaczęłam testować już najprzeróżniejsze mleka, o różnej zawartości tłuszczu, różnych producentów, niestety nic nie pomagało, mleko zawsze było schłodzone, dysza była czyszczona wg zaleceń, tzn. jeśli były parzone kawy 3 pod rząd, to po tej trzeciej była dysza czyszczona, jeśli tylko jedna kawa, to przed wyłączeniem ekspresu.

Dodano po 4 [minuty]:

Ale z tego co wczytywać zaczęłam się na różnych forach, nie jestem jedynym przypadkiem z wadliwie, bądź wcale nie działającym spieniaczem w tym konkretnym modelu ekspresu, więc coś chyba jest ogólnie nie tak z tymi spieniaczami?!?!?
    brygida1002
    Level 9  
    Witam ponownie !
    Ekspres który nie spieniał mleka juz jest po naprawie!
    Spędził 3 tygodnie w szpitalu :D i została wymieniona dysza pary oraz elektrozawór.Teraz działa poprawnie :!:
    Spienia mleko tak mocno że aż wychodzi z filiżanek a wcześniej tego nie robił .
    Doszłam do wniosku że chyba od początku coś chyba było nie tak!
    Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam
    brygida1002
    Level 9  
    Witam!
    Ponownie sie kłaniam i oznajmiam że ekspres znowu zaczyna szwankować !
    Ponownie problem dotyczy spieniania mleka :!:
    Mleko jest schłodzone dysza czyszczona po każdorazowym zakonczeniu pracy ekspresu wszystko czyszczone jak zawsze jednak przy spienianiu mleka ekspres zaczyna spieniać mleko i jak pasek postępu jest na trzecim polu zaczyna po kilku sekundach strasznie buczeć i już mleko przestaje wypływać, spienianie też nie wygląda poprawnie ponieważ leci małym strumieniem.Pompa pompuje ale jak zaczyna buczeć to też jej nie słychać :!:
    Kilka dni temu wyświetliła się informacja że kawa jest za drobno zmielona i młynek ustawiłam odpowiednio do polecenia w instrukcji obsługi to wtedy zaczęły sie problemy z mlekiem.Sądzę że ekspres nadaje sie ponownie do naprawy po kolejnych 5 miesiącach użytkowania po pierwszej naprawie podobnego problemu z wytwarzaniem mlecznej pianki :cry:
    ciociabasia
    Level 1  
    Witam
    Posiadam ekspres DeLonghi ECAM23.450 . Dostałam używany. wszytko działało ok do momentu gdy go kilka dni temu chciałam właczyć . Zaczał bardzo głośno chodzić i sie zaciął. Na wyswietlaczu pojawił sie napis PRESS ESC+OK – gdy nacisnęłam oba przyciski aparat zaparzający zszedł do pozycji dolnej a na wyswietlaczu pojawił sie napis ZAMONTUJ APARAT ZAPARZAJĄCY. Wyczysciłam cały aparat zaparzający( nawet w środku) i niewiele to pomogło. Gdy go właczam na wyswietlaczu pojawia sie podgrzewanie ale chodzi głośno , trzaska , trze. Juz nie blokuje sie na górze tylko schodzi do poz. dolnej i nadal jest napis ZAMONTUJ APARAT ZAPARZAJĄCY , dodam że gdy wyciągnełam aparat zaparzający i uruchomiłam ekspres to chodził ciszej – tak normalnie . Nie mam juz pomysłów a nie uśmiecha mi sie dac 600 zł( lub wiecej) za serwis i nie chce kupować nowego aparatu zaparzajacego jeśli to nie jest przyczyna. Proszę o jakieś pomysły bo moje sie chwilowo wyczerpały.
    Pozdrawiam
    Basia
    andrzejj_
    Level 12  
    Ten element który spienia mleko to ,,dziubek,, na który nasuwasz pojemnik z mlekiem .

w
    rubbenss
    Level 1  
    Do Andrzej: Rozwiązanie problemu jest jeszcze prostsze, po prostu trzeba wyczyścić rurkę, z której wypływa spienione mleko (a właściwie wypływa trochę wody i para bo mleko już nie może się przecisnąć.) Dysza jest zapchana przez zaschnięte na ściankach mleko. Wystarczy przytrzymać pojemnik na mleko i pociągnąć rurkę do siebie. Włożyć do gorącej wody (oczywiście zdjąć z rurki czerwony oring bo temperatura uszkodzi gumę) Następnie usunąć zanieczyszczenia mechanicznie. Ja użyłem do czyszczenia cienką plastikową opaskę zaciskową - i po problemie. Czyścić należy od strony z której wylatuje mleko. Radzę się przyłożyć i dokładnie to zrobić - mi zajęło to ok. godziny. UWAGA: nic nie rozkręcamy.
    olco
    Level 1  
    Dołączam się do dyskusji na temat problemu ze spienianiem mleka gdyż myślę że przyda się to komuś jeszcze oprócz mnie.
    Ok. miesiąca temu wystąpił u mnie problem ze spienianiem mleka w expresie DELONGHI ECAM 26.455 .
    Czytając wiele wypowiedzi użytkowników expresu postanowiłem odkamienić expres.
    Odkaminiłem go ok. 10x cały program z bardzo mocnym koncentratem ok. 0,5 litra na pojemnik. Po tym okazało się że expres spienia mleko tak 3/4 tego co było jak był dobry. Po jakimś krótkim czasie ok. 1 tydzień i kolejnym odkamienianiu niestety się wszystko zepsuło.
    Wykonałem kilka testów np. czy podaje parę (wynik pozytywny). Wymienione zostały oringi (taniej kupione w Niemczech z przesyłką, niż w Polsce). Próbowałem uszczelnić dodatkowych oringiem pokrętło do spieniania mleka ale efektu końcowego nie uzyskiwałem. Postanowiłem dać expres do serwisu.
    Diagnoza: należy wymienić dwa zawory (zalecane trzy) podam ich numery: 5213218311
    5213218321
    5213218421
    oraz sprzęgło do spieniania mleka nr 7313220841 (Króciec w który jest nabijany pojemnik z mlekiem)
    oraz pojemnik z mlekiem nr 7313223581.
    Koszt naprawy: części ok. 3 x 68 + 60 + 170 + ok. 250 naprawa = ok. 600 zł.
    Skorzystałem jednak z opcji i zapłaciłem tylko za diagnozę 40 zł.
    Następnie zakupiłem części w sklepie internetowym ( za wyjątkiem pojemnika ten mi się najmniej wydawał podejrzany).
    Po otrzymaniu części wymieniłem zawór pierwszy z listy powyżej (znajduje się z przodu expresu po zdjęciu przedniej pokrywy).
    Nie było poprawy. Stwierdziłem że nie będę montował drugie nowego tylko zamontuję stary w swoje stare miejsce a ten którego użyłem w miejsce drugiego z listy (znajduje się z lewej strony jak patrzymy na expres z przodu).
    Super efekt - mleko spieniło się tak jak dawniej.
    Czyli pozostałe nieużywane części oddam do sklepu internetowego.
    Koszt naprawy 68 zł + 10 zł koszty przesyłki + 5 zł przesyłka zwrotna + 40 zł diagnoza + 30 zł odkamieniacz.
    Jak by nie dodawać 153 < 600 zł. Mojego czasu nie liczę bo lubię to robić.
    Jakie wnioski:
    Serwis chciał mnie nakręcić na wymianę dobrych części - czyli chcieli ze mnie zedrzeć.
    Życzę powodzenia w naprawianiu.
    brygida1002
    Level 9  
    Witam po przerwie!
    Założyłam ten temat na górze strony Ecam 23450 i znowu wracam do tej samej usterki z małą zmianą ponieważ ekspres nie ubija mleka i tym razem nie daje też gorącej wody .
    Pompa próbuje coś kombinować ale po kilku sekundach zaczyna buczeć.Po kolejnej próbie zmuszania go do produkcji wody lub spienionego mleka zaczyna wyświetlać komunikaty że zbyt mocno zmielone ziarna lub zamocuj dyszę gorącej wody.Nadmieniam ż ekspres ten był już dwa razy w serwisie z podobnymi usterkami jednak był wtedy na gwarancji , niestety już się skończyła i trzeba ruszyć portfelem.Wcześniej miał wymieniane: dysza pary elektrozawór.
    Mogę w tej chwili już sama w nim pogrzebać ponieważ jest po gwarancji.
    Proszę o jakieś podpowiedzi .
    Z góry dziękuję!:?:
    andrzejj_
    Level 12  
    Brygida napisz co z Twoim ekspresem czy już naprawiony?
    brygida1002
    Level 9  
    Niestety mój ekspres jeszcze zepsuty !
    Wyjeżdżaliśmy na wczasy i zostawiłam naprawę do przyjazdu a przyjechałam dzisiejszej nocy. :!:
  • Helpful post
    andrzejj_
    Level 12  
    Warto dodać do tematu że ważna jest czystość wody . Nasza kranówka nie zawsze jest bez zanieczyszczeń a te już mogą narobić ambarasu . Mój ekspres był napełniany wodą z butli ok 19 l / 12zł / i po 5latach w grzałce nie było kamienia .Ostatnio wymieniałem górną grzałkę w de longhi esam 3500 / general alarm - bezpieczniki termiczne OK - do grzałki podałem 230v i .... zima . Grzałka w sklepie internetowym 253zł , godzina roboty .
    brygida1002
    Level 9  
    Faktycznie ekspres jest napełniany kranówką ponieważ test jakości który robiłam wyszedł że jest bardzo miękka.Powtarzałam że 3 razy w różnych odstępach czasu.
    Dodam że ekspres nie pobiera w ogóle mleka z pojemnika pompę słychać jednakże nawet po wyłączeniu z dyszy pary słychać taki" głęboki oddech" !
    Jakieś sugestie??
  • Helpful post
    andrzejj_
    Level 12  
    Moja sugestia jest taka żeby wlać dobrą wodę najlepiej żródlaną bo od kranówki zakamienisz i zachlorujesz ekspres. W grzałce średnica gdzie przepływa woda to ok
    2mm
    brygida1002
    Level 9  
    Witam po nie co dłuższej przerwie w naprawach !
    Niestety znowu to samo tym razem z pojemnika na mleko przy próbie spieniania mleka ekspres zamiast zasysać mleko wypuszcza bańki do pojemnika od czasu do czasu próbuje coś zasysać do rurki z dyszy wypływa gorąca para a przy zamontowaniu dyszy gorącej wody wszystko jest ok.Próbowałam trzy razy pod rząd odkamienić ale niestety nie daje to skutku .Już mi ręce opadają cały czas to samo !!!
    Podejrzewam że była to jakaś wadliwa produkcja że cały czas psuje się ta sama część.
    Pomocy!
  • Helpful post
    andrzejj_
    Level 12  
    to normalne jest
    powodem może być
    1 za tluste mleko np 3.2 %
    2 rurka ktora zasysa mleko jest wlozona odrotnie lub ,,nie do konca,,
    3 zatkana dysza spieniacza mleka
    brygida1002
    Level 9  
    Po ekspresowej naprawie mój ekspres wrócił <jupi>
    Duże ukłony dla Pana Andrzeja który podjął się naprawy !
    Ekspres został wysłany kurierem a po kilku dniach(łącznie z diagnozą i oczekiwaniem na części ) wrócił do mnie przywieziony osobiście przez Pana Andrzeja
    Koszt naprawy 100 złotych z hakiem została wymieniona tylko dysza spieniacza mleka z wężykami i dwa mikrowyłączniki dyszy!
    Wina tej że usterki najprawdopodobniej pochodzi ze stosowania wody z kranu.
    Ekspres był już kilka razy w naprawie koszty naprawy były dużo wyższe dodatkowo wymieniali zawsze dwa elektrozawory dyszę pary i jeszcze kilka rzeczy nie do odczytania z faktury!
    Zalecenia to stosowanie wody w tzw Galonach i płukanie dyszy po zakończonej pracy ekspresu.
    Te automaty niestety płuczą tylko zaparzacz po każdym włączaniu i wyłączaniu.
    Jeszcze raz Wielkie Dzięki Panu Andrzejowi
    picad
    Level 14  
    Właśnie jestem po naprawie swojego DeLonghi ESAM 5600. Objawy podobne jak wyżej opisywane.
    Spieniał trochę mleko i buczał. Ciepła woda leciała bez problemu.
    Na koniec wyskakiwał błąd zbyt drobno zmielonej kawy.

Wystarczyło przeczyścić elektrozawór do spieniania mleka. Były w nim drobiny kawy przez co zacierał się i buczał. Wymagało to rozebrania go na części pierwsze.
    Elektrozawór jest umieszczony z przodu za wyświetlaczem. Trzeba rozkręcić tylną obudowę, dwie boczne i potem zdjąć wyświetlacz.
    Zawór wygląda identycznie jak na tym zdjęciu:
    https://north.pl/karta/elektrozawor-do-ekspre...-delonghi-esam-5600-ex-1,VT2-B1-CMMF-FS6.html

Koszt naprawy 0 zł (zero).
    Jacko29
    Level 6  
    Witam.Jestem po kilku bojach z Delonghi.Problem,a jakże brak spieniania mleka.Gorąca woda leci bez problemu ale nie spienia,dyszą wylatuje para,a w pojemniku mleko ani drgnie.
    Do wszystkich,którzy od razu chcą wymieniać dysze,elektrozawory...Najpierw sprawdźcie wylewkę gorącej wody,inaczej dyszę pary spieniacza mleka'
    Ale po kolei.Żeby się do niego dostać,należy zdjąć tylną ściankę i lewy bok(patrząc w kierunku frontu ekspresu) Wyjąć wężyk z dolnego elektrozaworu widaćgo dobrze i dostęp jest dobry.A teraz test.Dmuchnąć ustami powietrze do wężyka i zatkać wylot dyszy palcem,gdy dysza jest prawidłowo drożna powinniśmy usłyszeć cichy gwizd,jak z małego gwizdka,jeżeli nie,lub nie ma wogóle przedmuchu należy dyszę wyczyścić!
    Na króćcu dyszy,pomiędzy pierwszą uszczelką,a dwiema pozostałymi od spodu jest otwór wielkości około 2mm.To jest główny winowajca tego,że mleko się nie spienia,pluje wodą,lub wogóle leje się sama woda zamiast mleka!
    Jak czyścić? No tu już jest więcej pracy.Należy dodatkowo zdemontować obudowę pod wyświetlaczem i odkręcić dyszę pary.Należy się zaopatrzyć w kawałek najlepiej miedzianego druciku o średnicy 1mm i wykałaczkę.Prostym drucikiem posługujemy się jak wyciorem Srednica tego drutu pozwala bez uszkodzenia przetkać dyszę z osadów z mleka.Przetykając dyszę zwróćmy uwagę na to co dzieje się w tym otworze pomiędzy uszczelkami,i do tego właśnie potrzebna jest wykałaczka,albo zaostrzona zapałka,bo drut usuwając zanieczyszczenia wypycha je w tą dziurkę,a niejednokrotnie jest ona już całkowicie zatkana osadem z mleka Po wyczyszczeniu ,drucik powinien swobodnie poruszać się w dyszy,a w otworze powinno być widać ten drucik.Otwór powinien również być cały czysty bez osadów i nawarstwień po bokach.Przy prawidłowym wyczyszczeniu ,podczas dmuchania w wężyk powinno być słychać gwizd.Ta dysza to po prostu inżektor,przepływająca para musi zassać tą dziurką mleko ze zbiornika.Polecam również płyn do mycia spieniacza,nie macie pojęcia ile białego osadu wylatuje po czyszczeniu przynajmniej 1 raz w miesiącu .