logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer ASPIRE ONE 722 - jaki Linux do normalnego użytkowania?

adamos1812 08 Sty 2014 20:49 4695 22
REKLAMA
  • #1 13154291
    adamos1812
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam,
    Moje pytanie brzmi: Jakiego Linuxa polecacie do zainstalowania na Netbooku Acer ASPIRE ONE 722 (2x1Ghz, 4Gb DDR3)

Chodzi mi o to, żeby był łatwy w instalacji i praktycznie żeby nie wymagał jakiejkolwiek nauki. Widziałem u kolegi ładnego Linuxa i miał bodajże Open Suse. Nie mam czasu ani chęci na naukę komend i tego typu rzeczy. Chcę przede wszystkim aby był szybki, potrzebuję go do oglądania filmów, słuchania muzyki i przeglądania stron WWW. Nie musi być najnowszy -po prostu Szybkość i łatwość obsługi. I jakie środowisko graficzne ? Chciałbym aby był jak najbardziej zbliżony do Windowsa.

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13154561
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Linuks - jaki by nie był - mobilizuje do nauki. Zainstaluj np. Ubuntu, na początek dostaniesz te ikonki do klikania, ale z czasem pytania o bardziej złożone operacje same się nasuną. Możesz na próbę odpalić Ubuntu Live, bez potrzeby instalacji, wtedy widzisz jak to wygląda, przynajmniej z grubsza.
  • #3 13155970
    adamos1812
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Mam problem takiego typu, że podczas instalacji Xubuntu jak i Open Suse sciągnąłem po dwie rózne wersje żawsze instalacja się zawiesza w którymś momencie. Co może być tego przyczyną ? Instaluję z pendriva (używałem 2 róznych i to samo) I używałem 2 programów do stworzenia bootowalnego Pendriva (Usbootin i LiLi USB Creator) Za każdym razem to samo. Powoli się poddaje tak jakby coś z kompem nie tak było ? Ale co ? Na codzień mam na nim Win7 i działa bez zarzutów. Pomoże ktoś ? Oststanio instalacja zawiesiła się na sprawdzaniu systemy plików. I tak całą noc.
  • #4 13156028
    tomekf
    Poziom 11  
    Ubuntu jest OK. Ostatnio używam i lubie OpenSuse z KDE. Z łatwiejszych jeszcze kiedyś miałem Mandriva. Pozdrawiam.
  • #5 13156061
    adamos1812
    Poziom 13  
    Takie pytanko :) Jesli przełożę dysk do normalnego laptopa i zainstaluję Linuxa z DVD to po przełozeniu z powrotem dysku wszystko będzie działało bez problemu ?
  • #6 13156088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13156094
    adamos1812
    Poziom 13  
    Też używałem tego programu. Problem musi leżeć gdzieś po stronie sprzętowej chyba, bądź konfiguracji. Bo za każdym razem wiesza się na jakimś etapie instalacji. Spróbuję zainstalować na zwykłym lapku produkcję Xubuntu i mam nadzieję, że będzie ok. Odezwę się jak się uda bądź nie.
  • #8 13156100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13156163
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    adamos1812 napisał:
    Moje pytanie brzmi: Jakiego Linuxa polecacie do zainstalowania na Netbooku Acer ASPIRE ONE 722 (2x1Ghz, 4Gb DDR3)

Spróbuj wpisać w google linux + nazwa komputera i zobacz jakie są kompatybilne wersje.
    Zobacz te linki :
    http://jakilinux.org/jaki-linux/porownanie/
    http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
    http://linuxiarze.pl/jaki-linux1/
    adamos1812 napisał:
    Chodzi mi o to, żeby był łatwy w instalacji i praktycznie żeby nie wymagał jakiejkolwiek nauki.

Nie ma nic za darmo jednak Linux to idealny wybór dla kogoś kto słabo się zna na komputerach - wiem z własnego doświadczenia. Windows pod tym względem jest o wiele bardziej wymagającym jak również awaryjnym systemem.
    adamos1812 napisał:
    Nie mam czasu ani chęci na naukę komend i tego typu rzeczy.

Nie musisz się uczyć. W moim wypadku wystarczy wpisać na googlu co chcesz zrobić, ctrl+c, ctrl+v i gotowe. Z czasem po kilkukrotnym wpisaniu komendy nauczysz się jej na pamięć.
    adamos1812 napisał:
    I jakie środowisko graficzne ?

Szybkość i łatwość obsługi to LXDE. Gdy coś nie chce działać możesz zmienić środowisko by do niego później wrócić. Nie wiem tylko czemu nigdy mi nie działały instalacje Linuxa z domyślnym środowiskiem lxde. Po prostu normalne Ubuntu, Mint czy co tam chcesz, a potem doinstalowujesz lxde, wylogujesz się i gotowe.
    adamos1812 napisał:
    Chciałbym aby był jak najbardziej zbliżony do Windowsa.

LXDE jest bardzo podobne do Windowsa.
    adamos1812 napisał:
    Mam problem takiego typu, że podczas instalacji Xubuntu jak i Open Suse sciągnąłem po dwie rózne wersje żawsze instalacja się zawiesza w którymś momencie.

Dla mnie to nic nowego. Gdy mam zainstalować Linuxa biorę swoje pudełko-krążek w którym jest ze 20 instalek i jadę po kolei, do skutku. Zazwyczaj zaskakuje Ubuntu albo Mint najnowsza wersja lub któraś ze wcześniejszych. Moja rada, nie próbuj żadnego Lubuntu, Xubuntu bo mi osobiście nigdy jak długo żyję, żadna taka instalka nie działała na żadnym komputerze. Normalne Ubuntu, a potem dodatkowe środowisko.
    adamos1812 napisał:
    Instaluję z pendriva (używałem 2 róznych i to samo) I używałem 2 programów do stworzenia bootowalnego Pendriva (Usbootin i LiLi USB Creator) Za każdym razem to samo.

Pendrivy - jak pkt wyżej. Oczywiście pewnie odezwie się jakiś ekspert że coś źle robię, jednak my amatorzy nie mamy czasu na zgłębianie wiedzy informatycznej, potrzeba nam wypróbowanego rozwiązania. Nagraj instalator na CD/DVD.
    adamos1812 napisał:
    Oststanio instalacja zawiesiła się na sprawdzaniu systemy plików. I tak całą noc.

Standardowa moja procedura przy instalacji to test komputera - dysk i pamięć.
    Ściągnij i nagraj Hirens Boot CD tam masz to wszystko.
    adamos1812 napisał:
    Takie pytanko :) Jesli przełożę dysk do normalnego laptopa i zainstaluję Linuxa z DVD to po przełozeniu z powrotem dysku wszystko będzie działało bez problemu ?

Nie albo z dużymi problemami. Szkoda kolejnych zarwanych nocy.
  • #10 13156192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13156245
    Sparrowhawk
    Poziom 22  
    Ocena: 19

adamos1812
    napisał:
    Mam problem takiego typu, że podczas instalacji Xubuntu jak i Open Suse sciągnąłem po dwie rózne wersje żawsze instalacja się zawiesza w którymś momencie.

W którymś momencie? To znaczy w którym konkretnie?

Co do prostoty i podobieństw z Windows polecam OpenSuse z KDE.
  • REKLAMA
  • #12 13156528
    adamos1812
    Poziom 13  
    Już chyba wiem o co chodzi. Wydaje mi się, ze te systemy automatycznie chcą instalować się na pendrive. Bo za każdym razem pokazuje mi się komunikat, że jest mało miejsca na dysku około 2.8 - 3 Gb a dysk mam przecież 40 Gb włożony. Jak to zmienić, albo w jaki sposób z poziomu pendrive sformatować cały dysk twardy ? Ma ktoś jakis pomysł ? Bo podczas instalacji nigdzie mnie nie pyta i dysk na którym chce zainstalować system.
  • REKLAMA
  • #13 13156550
    0ceanborn
    Poziom 25  
    adamos1812 napisał:
    Bo podczas instalacji nigdzie mnie nie pyta i dysk na którym chce zainstalować system.

Już sobie przypominam, że to przerabiałem. Zapomniałem że masz komputer bez CD. Czy możesz pożyczyć od kogoś dodatkowy napęd CD/DVD
    adamos1812 napisał:
    Ma ktoś jakis pomysł ?

Coś mi się wydaje, że gdybyś miał ten instalator zamiast na pendrive to na twardym dysku, wtedy by zaskoczyło.
  • #14 13156581
    adamos1812
    Poziom 13  
    Niestety nie mam. Jedyna opcja to przełożenie dysku do kompa który posiada napęd. Myślę, że jak bym sformatował dysk to by też poszło, tylko jak to zrobić ? Bo jak zrobię aby Linux się uruchomił z pendriva, to nie mam dostępu do tych partycji co są tam utworzone.

Przychodzi mi tylko do głowy opcja aby przełożyć dysk do innego komputera z napędem optycznym, włozenie płyty z XP np i z poziomu instalatora sformatować dysk i wtedy spróbować. Ale to jest czasochłonne. Myślałem o czymś takim, aby nagrać program na pendrive i sformatować dysk z pendriva, ale nie moge nzaleźć żadnego programu.
  • #15 13156616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13156627
    0ceanborn
    Poziom 25  
    adamos1812 napisał:
    Myślę, że jak bym sformatował dysk to by też poszło

Możesz spróbować ale to najprawdopodobniej nic nie da.
    Jakby Linux (lub instalator) chciał wykryć dysk to by go wykrył choćby nie było tam żadnych partycji.

Może jednak gdzieś jest zagrzebana opcja której szukasz. Tam powinien być wybór partycji i dysku hda, hdb itd
  • #17 13158338
    adamos1812
    Poziom 13  
    Dobra więc zrobiłem tak : Sformatowałem dysk twardy z pendriva programem Gparted. nastepnie umiesciłem dysk w laptopie z napedem i z płyty zainstalowałem sobie Linuxa Xubuntu, następnie przełozyłem dysk twardy z powrotem. Zainstalowałem Skype, kodeki audio wideo i parę innych rzeczy i póki co wszystko działa :) Aż sam się dziwię. Tylko jak na te parametry komputera to myślałem że reakcja na kliknięcie będzie błyskawiczna. A w przypadku kiedy chce otworzyć jakiś folder, bądź przegladarke to niestety muszę chwilę poczekać ok 1 -2 s. Da się jakoś przyspieszyć ? :D:D:D
  • #18 13160767
    wil3
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam tego Acera i z przykrością stwierdzam, że Windows 7 na nim chodzi po prostu szybciej. Reakcje na klikanie są błyskawiczne, a na Ubuntu (testowałem zarówno 32bit jak i 64bit) jest właśnie to co mówisz: 1-2 sekundy opóźnienia. Nie wiadomo, czy się udało kliknąć na coś, tylko trzeba chwilę odczekać. Po prostu procek jest za słaby, albo coś jest skopane w optymalizacji, jakkolwiek dziwnie to brzmi (zazwyczaj Linux na słabszych maszynach chodzi lepiej niż Windows na mocniejszych). Też mam 4GB RAMu, procesor AMD-C60 i zmieniłem dysk na Kingstona V300 SSD, więc raczej sprzęt doinwestowany, a Ubuntu na nim muliło. Sam byłem bardzo zdziwiony.
  • #19 13160829
    0ceanborn
    Poziom 25  
    wil3 napisał:
    Mam tego Acera i z przykrością stwierdzam, że Windows 7 na nim chodzi po prostu szybciej. Reakcje na klikanie są błyskawiczne, a na Ubuntu (testowałem zarówno 32bit jak i 64bit) jest właśnie to co mówisz: 1-2 sekundy opóźnienia.

Dziwne, ja miałem Ubuntu na podobnym komputerze i działa bez zarzutu.
    Jakie używasz środowisko graficzne?
  • #20 13160944
    adamos1812
    Poziom 13  
    Ja mam Xubuntu, więc z tego co mi wiadomo to Xface czy coś takiego :D heh
  • #21 13161067
    wil3
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    @Oceanborn, standardowe środowisko w Ubuntu 12.4, to chyba GNOME. Osobiście sądzę, że to wina procesora, bo RAM i dysk są raczej wydajne. Nie są to jakieś koszmarne lagi, ale jednak dużo wygodniej obsługiwać netbooka na Windowsie. Jestem bardzo niepocieszony z tego powodu, bo na 11 calach kilka obszarów roboczych i aktywne narożniki byłyby nieocenione.
  • #22 13161283
    0ceanborn
    Poziom 25  
    wil3 napisał:
    @Oceanborn, standardowe środowisko w Ubuntu 12.4, to chyba GNOME.

Ja też miewałem zawiasy dopóki nie wgrałem LXDE. To bardzo lekkie środowisko.
  • #23 13161651
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Standardowe środowisko w Ubuntu 12.4 to jednak Unity.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dystrybucji Linuxa do zainstalowania na netbooku Acer ASPIRE ONE 722, preferując system łatwy w instalacji i obsłudze, zbliżony do Windowsa. W odpowiedziach polecane są dystrybucje takie jak Ubuntu, Xubuntu, OpenSUSE oraz Mint, z naciskiem na środowisko graficzne LXDE jako lekkie i podobne do Windowsa. Użytkownik napotkał problemy z instalacją, które mogą być związane z konfiguracją sprzętową lub nośnikiem USB. Po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu Xubuntu, użytkownik zauważył opóźnienia w działaniu systemu, co może być spowodowane słabym procesorem. Wskazówki dotyczące rozwiązywania problemów obejmują użycie UNetbootin do przygotowania pendrive'a oraz dodanie opcji "acpi=off" w linii poleceń kernela.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA