Witam.
1. Odkurzacz (model podany w tytule) przestał działać. Wyłączył się dwa dni temu podczas odkurzania i nie reaguje po uruchomieniu. Po rozłożeniu na części pierwsze i sprawdziłem poszczególne elementy.
--Silnik działa pod prądem naprzemiennym, nic nie iskrzy itp, szczotki zużyte może w około 30-40%.
--Prąd prawidłowo dopływa do płytki - wykluczyłem uszkodzenie kabla.
--Po włączeniu do sieci do silnika dopływa prąd (czarnym kablem[przechodzącym przez włącznik] oraz niebieskim
2. Płytka o oznaczeniach:1600.3115
3. I teraz ten nieszczęsny regulator...Oznaczenie płytki regulatora: 1600.0090
Wygląda tak:
Regulator nie reaguje na przyciski zwiększenia/zmniejszenia obrotów ani nie zapalają się na nim diody.
4. Podejrzewam uszkodzenie triaka który jest w silniku. Oznaczenia: BTA12-600BW
Zdjęcie:
5. Nigdzie nie ma oznak przysmażonej elektroniki.
6. W jaki sposób mogę sprawdzić czy to wina triaka/płytki/ regulatora multimetrem ?
7. Czy po odpięciu silnika wraz z triakiem powinny zapalić się diody od regulatora obrotów?
(Posiadam miernik Uni-T M890C+, stację lutowniczą, hot air)
Z góry dziękuje za pomoc.
1. Odkurzacz (model podany w tytule) przestał działać. Wyłączył się dwa dni temu podczas odkurzania i nie reaguje po uruchomieniu. Po rozłożeniu na części pierwsze i sprawdziłem poszczególne elementy.
--Silnik działa pod prądem naprzemiennym, nic nie iskrzy itp, szczotki zużyte może w około 30-40%.
--Prąd prawidłowo dopływa do płytki - wykluczyłem uszkodzenie kabla.
--Po włączeniu do sieci do silnika dopływa prąd (czarnym kablem[przechodzącym przez włącznik] oraz niebieskim

2. Płytka o oznaczeniach:1600.3115
3. I teraz ten nieszczęsny regulator...Oznaczenie płytki regulatora: 1600.0090
Wygląda tak:

Regulator nie reaguje na przyciski zwiększenia/zmniejszenia obrotów ani nie zapalają się na nim diody.
4. Podejrzewam uszkodzenie triaka który jest w silniku. Oznaczenia: BTA12-600BW
Zdjęcie:

5. Nigdzie nie ma oznak przysmażonej elektroniki.
6. W jaki sposób mogę sprawdzić czy to wina triaka/płytki/ regulatora multimetrem ?
7. Czy po odpięciu silnika wraz z triakiem powinny zapalić się diody od regulatora obrotów?
(Posiadam miernik Uni-T M890C+, stację lutowniczą, hot air)
Z góry dziękuje za pomoc.