logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Syrius 1600.3115 - Brak zasilania 5V płytki sterującej ssaniem

Jaroo767 10 Maj 2015 13:20 1005 1
REKLAMA
  • #1 14682965
    Jaroo767
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Pisze ponieważ mam problem z płytką główna z odkurzacza.

W szybkim skrócie, silnik działa bez zarzutu, triak regulujący moc ok, po prostu główna płytka nie wysyła zasilania 5V (poprzez skrajne piny taśmy 6 żyłowej) do płytki regulacji mocy zasysania. Zmierzyłem napięcie na mikro kontrolerze Udd Uss i wynosi 0,8V. Coś jest nie tak na głównej płytce. Dwie diody Zenera 5,6V sprawdzone sprawne, rezystory tez, diody prostownicze 1N4004 także. Ta dioda wlutowana recznie została przeze mnie, działa i łaczy. Biały przekaźnik jest na napięcie 5V wiec on raczej nic nie nabroił.

Który element podejrzewasz za przyczynę braku napięcia 5V? Mogą być to te duże kondensatory na napiecie zmienne? Jakie elementy wymienic? Pozdrawiam.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 14684121
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Zasilanie ze zwijacza wychodzi na 100% ? Sprawdź żarówką :)

Sprawdź czy masz napięcie 5V po odłączeniu małej płytki, możesz też podłączyć 5V z zewnętrznego zasilacza do płytki z diodami i sprawdzić czy działa. Wykluczysz w ten sposób jej uszkodzenie. Sprawdź też taśmę połączeniową.

Jeżeli wina nie będzie leżeć po stronie płytki z diodami, to jak powiedziałeś może być uszkodzony duży kondensator, który wchodzi w skład zasilacza na płytce głównej.
    Elektrolitów też nie zaszkodzi sprawdzić, bo mogą namieszać :)
REKLAMA