logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BootSector Write! przy instalacji Windows 98 na starym PC - co robić?

Safer 29 Mar 2005 16:54 1329 6
REKLAMA
  • #1 1358656
    Safer
    Poziom 11  
    Chcę zainstalować na starym kompie Windows 98, zrobiłem dysk startowy, sformatowałem, i przystąpiłem do instalacji... przy przygotowaniach wyskakuje mi:

BootSector Write!
    VIRUS: Continue?(y/n)

ale komputer już na nic więcej nie reaguje i koniec zabawy... co ja mam z tym zrobić??

Parametry kompa: 166MHz CPU, 128MB RAM, 4,3GB HDD...

Jeśli jest problem z dyskietką startową, to czy mogę zrobić z win2000 (da sie?) a potem zainstalować 98??

Scandisk nie może wykonać badania powierzchni dysku, ponieważ jest za mało pamięci do tej czynności...

POMOCY!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1358687
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Wylacz w biosie skaner antyvirusowy o ile taki w biosie masz :-)
  • REKLAMA
  • #3 1359606
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Wylacz w biosie skaner antyvirusowy

Jak nie umiesz zrobić powyższego, to naciśnij y
    Jest to biosowe ostrzeżenie iż wystąpiła próba nadpisania sektora rozruchowego, a skoro instalujesz windę, to komunikat taki jest normalny
  • REKLAMA
  • #4 1359705
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    => childmaker - przecież pisze, że komputer już na nic więcej nie reaguje i koniec zabawy...

Spróbuj zgodnie z radą Kolobos-a - w BIOS-ie masz antyvirus protection albo coś w tym stylu...

Ja gdy czasami (z innych przyczyn) miewałem problemy z postawieniem OS na danym komputerze robiłem tak:
    Wyciągałem dysk z komputera (tego z którym był problem) i instalacje OS przeprowadzałem na innym (nawet znacznie różniącym się parametrami). Sztuczka polega na tym, że trzeba pilnować i przy próbie pierwszego ponownego uruchomienia komputera - wyłączyć go. Nie można pozwolić na reboot bo w tym momencie są skopiowane pliki i wogóle i instalator przystępuje do konfigurowania OS pod dany komputer. Wtedy wkładasz HDD do docelowego kompa (tam gdzie był pierwotnie) i uruchamiasz go. System zainstaluje się i wszystko jest ok;)
  • #5 1360481
    Anaakin2004
    Poziom 13  
    Mozesz równiez sprubowac Linuxa. Dla twojej konfiguracji komputera pasuje RedHat dowolna wersja. Przy instalacji on poprawi ci Boot sector I puzniej wszystko bedzie w porządku. Wybierz minimalną instalacje.
  • REKLAMA
  • #6 1372379
    wooki4000
    Poziom 11  
    -> Anaakin2004

bootsector jest OK. to jest komunikat Biosu iż wystąpiła próba nadpisania sektora rozruchowego. wystarczy nacisnąć Yes lub wyłączyć tą funkcję w Biosie.

btw. skoro Safer ma z tym problem to wątpliwe jest polecanie mu instalacji RedHat'a.
  • #7 1372445
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    wooki4000 napisał:
    -> Anaakin2004

bootsector jest OK. to jest komunikat Biosu iż wystąpiła próba nadpisania sektora rozruchowego. wystarczy nacisnąć Yes lub wyłączyć tą funkcję w Biosie.

btw. skoro Safer ma z tym problem to wątpliwe jest polecanie mu instalacji RedHat'a.

jak i cała ta gadanina niewiadomo komu potrzebna - kolobos jednym zdaniem wyjaśnił tą kwestię-prostą jak drut
    temat do zamknięcia ,było o tym kilka razy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji Windows 98 na starym komputerze pojawia się komunikat BIOS-u „BootSector Write! VIRUS: Continue?(y/n)”, który oznacza próbę nadpisania sektora rozruchowego. Problemem jest brak reakcji komputera po tym komunikacie. Rozwiązaniem jest wyłączenie w BIOS-ie funkcji ochrony antywirusowej (Antivirus Protection), która blokuje modyfikację boot sektora. Alternatywnie można potwierdzić kontynuację naciskając „y”, jeśli komputer na to reaguje. W przypadku braku reakcji zaleca się wyjęcie dysku twardego i przeprowadzenie instalacji systemu na innym komputerze, a następnie ponowne włożenie dysku do docelowego PC przed pierwszym restartem. Próba użycia dyskietki startowej z Windows 2000 nie jest konieczna. Scandisk nie może wykonać badania powierzchni dysku z powodu niewystarczającej pamięci RAM, co jest typowe dla konfiguracji z 128MB RAM. Propozycja instalacji Linuxa (np. RedHat) jest mniej adekwatna dla użytkownika mającego problemy z podstawową instalacją Windows 98.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA