logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring naszych instalacji OZE - www.PVmonitor.pl

putas 17 Sty 2014 13:56 342729 2432
  • #691 15062958
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Webbox ma, ale kosztuje tyle co mniejszy inwerter... ;-)
  • #692 15079689
    doopa
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mam pytanie czy LK działa już stabilnie? czy dalej potrafi się wieszać.
    Drugie :) czy do monitoringu zużycia w domu potrzebuję licznik 3 fazowy i LK czy coś jeszcze?
    Czy po podłączeniu PV i zmianie głównego licznika można z niego pobierać jakieś dane? Jeśli tak to jakie?
  • #693 15079806
    Wiktor813
    Poziom 16  
    doopa napisał:
    Mam pytanie czy LK działa już stabilnie? czy dalej potrafi się wieszać.
    Drugie :) czy do monitoringu zużycia w domu potrzebuję licznik 3 fazowy i LK czy coś jeszcze?
    Czy po podłączeniu PV i zmianie głównego licznika można z niego pobierać jakieś dane? Jeśli tak to jakie?

Idziesz na łatwiznę a wystarczy poczytać wszystko jest napisane.
    LK działa stabilnie ma swoje "gorsze dni" ale przy odpowiedniej konfiguracji jest ok. Co do monitoringu zużycia, to jeżeli masz w domu instalację trójfazową to licznik też trójfazowy. Jednym LK monitorujesz produkcję i zużycie wszystko opisane jest na stronie pvmonitor.pl. Jeżeli operator udostępni Ci dane z liczka to tak można z nich korzystać.
  • #694 15079927
    doopa
    Poziom 14  
    Wiktor813 napisał:

Idziesz na łatwiznę a wystarczy poczytać wszystko jest napisane.
    LK działa stabilnie ma swoje "gorsze dni" ale przy odpowiedniej konfiguracji jest ok. Jeżeli operator udostępni Ci dane z liczka to tak można z nich korzystać.

No nie, wszystko przeczytałem ale czy LK stabilny to nie wiedziałem :)
    Druga sprawa co udostępnia licznik ZE też nie doczytałem.
  • #695 15080005
    putas
    LK działa dobrze.
    Czasem coś się wahnie, ale np u mnie jest spoko. Mam 2*LK i śmigają.
    Każda elektronika czasem klęka. Nawet laptop za 5000 czy telewizor za 10.000

A dane z licznika tego dwukierunkowego możesz czytać jak ZE Ci udostępni.
    Ale i tak jak na razie nie są przydatne na naszej stronie. Bo nie masz tam ani produkcji PV, ani zużycia domu.
  • #696 15080036
    PV_Albert
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    putas napisał:
    Ale i tak jak na razie nie są przydatne na naszej stronie. Bo nie masz tam ani produkcji PV, ani zużycia domu.

Jest szczególny przypadek taki jak u mnie:
    Podłączony szeregowo za licznikiem ZE własny licznik dwukierunkowy (Pozyton sLAB) z możliwością odczytu przez komputer i możliwość odczytu danych z falownika.
  • #698 15082030
    putas
    Jeśli nie planujesz pomiaru napięcia i prądu z PV to nie ma znaczenia która wersja LK.
    Do pomiaru produkcji i zużycia domu oba są tak samo dobre.
    LK2,0 ma zaletę, za za chyba 11zł można kupić obudowę do montażu na szynę DIN35, czyli całość ładnie można zamknąć w rozdzielni obok licznika.
  • #699 15082277
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Ja dziś zakupiłem właśnie licznik Orno jednofazowy, też siedzę przed zakupem LK jednak instalacja będzie na garażu (jedna faza ) a licznik główny (3 fazowy ) w chałupie stąd nie mam zamiaru przekopywać łopatą kilkunastu metrów aby z/do LK ciągać kable z głównego licznika. Z założenia będzie tylko informacja o produkcji energii a nie konsumpcji.
  • #700 15082307
    putas
    Jeśli garaż jest w zasięgu domowego wifi to można powalczyć z podłączeniem LK do jakiegoś AP lub repeatera. I LK będzie bezprzewodowy, w sensie podłączenia do internetu.
  • #701 15082488
    marcinbbb
    Poziom 26  
    W tym przypadku nie jest problemem sieć internetowa ale instalacja i dodatkowe okablowanie do LK które będzie pokazywało bieżące zużycie prądu przez cały dom.
    Zgodnie z Monitoring naszych instalacji OZE - www.PVmonitor.pl
    z licznika głównego prowadzimy do LK opisany jako: przewód sygnałowy z wyjścia impulsowego - o ile ZE udostępni mi te dane.
  • #702 15082573
    putas
    Nie tak.
    Nie wykorzystujemy licznika ZE, który najczęściej jest w szafce na granicy działki.
    Zwłaszcza, że odczyt z tego licznika nie pokaże nam zużycia domu a tylko energię pobraną/oddaną do sieci.
    Na nasze potrzeby musimy mieć licznik produkcji (z inwertera lub z licznika przy inwerterze) oraz licznik całego zużycia domu - i tego ostatniego nie poda nam licznik ZE.
  • #703 15082744
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Jeśli dobrze zrozumiałem potrzebny jest dodatkwy licznik ( podlicznik ) montowany na 3 fazach w domu?
  • #704 15082855
    putas
    Tak.
    Jest to narysowane na naszym "schemacie".
  • #705 15082878
    marcinbbb
    Poziom 26  
    No i wracamy do mojego pierwszego postu, czyli z licznika zainstalowanego w domu na 3 fazach musiał bym przekopać kabel który bym podłączył z LK. Bo jak już pisałem instalacja 8m od domu będzie wisiała na garażu.
    Nie pali jak zrobi się cieplej to za jednym razem ocieplę rurę preizolowaną oraz wsadzę w peszel kable od czujników temperatury, sieciowy i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy.

Ale dziękuję za sprostowanie temat jasny i przejrzysty.
  • #706 15082895
    putas
    W sumie możesz to rozegrać jeszcze inaczej.
    Możesz zastosować dwa LK, jeden do wysyłki produkcji, drugi zużycia.
  • #707 15082928
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Koszty 2 LK + ewentualny dodatkowy licznik energii ( bo nie wiem czy ZE da ciągnąć dane z ich licznika ) są nieporównywalne do przekopania 8m szpadlem w wolnej chwili. W najgorszej sytuacji "rozepnę" kabel eth puszczony do sterownika ecoal kotła C.O. w gospodarczym bo tam mam 8 żył a niezbędne do sieci są 4.

Poczekamy zobaczymy, na chwilę obecną 95% elementów niezbędnych do uruchomienia instalacji mam na miejscu.
  • #708 15082998
    putas
    Wiadomo, że lepiej i taniej jest dać jeden LK.
    Dodatkowego licznika nie unikniesz, bo nawet jak ZE udostępni odczyty, to i tak nic one nam nie dadzą. Musi być dodatkowy licznik do pomiaru zużycia domu.

Co do kabla sieciowego to masz rację, do działania sieci wystarcza 4 żyły.
    Za parę złotych można kupić gotowe "przejściówki".
    Do routera podłączasz specjalny rozgałęźnik (jakieś 10zł) na dwie wtyczki, potem przechodzisz dalej jednym kablem (8 żył) i potem znowu taki specjalny rozgałęźnik, do którego podłączasz dwa urządzenia sieciowe.
  • #709 15083034
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Zakładałem pewnie błędnie że zainstalowany licznik od ZE będzie miał te złącze pod które podłącze 2 kabelki i podłącze je do LK i to licznik od ZE będzie raportował do LK zużycie domu. Ale jeśli jest potrzebny dodatkowy licznik 3f za 150 PLN raczej daruje sobie ten wydatek szczególnie że na przedpokoju już nie mam miejsca na bezpieczniki/przełączniki/liczniki ( od sufitu mam już 4 sekcje jedno pod drugim )
  • #710 15083181
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    a nie lepiej zastosować licznik dwukierunkowy ?

Dodano po 4 [minuty]:

@marcinbbbJaki ty masz inwerter?
  • #711 15083202
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ale tu znów w gospodarczym/garażu mam tylko 1 fazę na której chodzi kocioł c.o. + pralka i jakieś oświetlenie. Pozostałe 3 fazy są 8m dalej w budynku mieszkalnym, więc licznik 2 kierunkowy zainstalowany w gospodarczym pokaże tylko to co pobiera ta konkretna faza a nie dom. Niestety na domu mam już zainstalowane solary do wody i instalacja PV musi wylądować na bud. gospodarczym/garażu.
  • #712 15083245
    putas
    sikor napisał:
    a nie lepiej zastosować licznik dwukierunkowy ?

No ale co nam da odczyt z dwukierunkowego?
    Przecież my potrzebujemy osobno produkcję i osobno zużycie domu.
    Z dwukierunkowego zainstalowanego na granicy działki tego nie otrzymamy.
    Otrzymamy tylko odprowadzanie nadwyżki do sieci i pobór niedoborów z sieci. A to przecież nie to samo co produkcja i zużycie domu.
  • #713 15083395
    sikor
    Poziom 19  
    Dlatego pytałem jaki ma inwerter
    Bo licznik z inwertera + dwukierunkowy załatwia sprawe wszystkich pomiarów.
  • #714 15083406
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Inwerter to Goodwe 3000 ns.
  • #715 15083408
    sikor
    Poziom 19  
    masz wifi w tym inwerterze?
  • #716 15083430
    marcinbbb
    Poziom 26  
    tak wifi wbudowane
  • #717 15084156
    doopa
    Poziom 14  
    putas napisał:

No ale co nam da odczyt z dwukierunkowego?
    Przecież my potrzebujemy osobno produkcję i osobno zużycie domu.
    Z dwukierunkowego zainstalowanego na granicy działki tego nie otrzymamy.
    Otrzymamy tylko odprowadzanie nadwyżki do sieci i pobór niedoborów z sieci. A to przecież nie to samo co produkcja i zużycie domu.

Tak się zastanawiam :) nad tymi licznikami i wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę.
    do sensownego monitorowania prądu potrzebne są dwa liczniki a trzeci pomiar powinien wyjść z matematyki, i tak:
    PV>D to D=PV-ZE
    PV<D to D=PV+ZE

Zgadza się?
    I najsensowniejszy pomiar - zgodny z rachunkami powinien być z licznika ZE i drugiego ale to już mniej ważne którego...
    A liczenie z wszystkich trzech pozwoliłoby zobaczyć straty :)
  • #718 15084247
    nowex
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    doopa napisał:

A liczenie z wszystkich trzech pozwoliłoby zobaczyć straty :)

Albo skumulowany błąd wszystkich :)
  • #719 15084581
    putas
    doopa napisał:
    Tak się zastanawiam :) nad tymi licznikami ...

Może i tak, ale licznik ZE najczęściej jest poza naszą działką i problem z prowadzeniem dodatkowych przewodów do ciągnięcia danych. Poza tym ZE niezbyt chętnie udostępniają ostęp do licznika, bo to w końcu ich licznik, a nie nasz. I jak coś nawali to czyja wina? Twoja czy złośliwego pecha, że zepsuł licznik?
    Montując u siebie swoje dodatkowe liczniki wydasz tylko 200-300 zł i możesz z nimi robić wszystko.
  • #720 15084600
    doopa
    Poziom 14  
    jak najbardziej :)
    tylko że odczyty mogą się potem różnić od tego co dostaniemy na rachunku
    ale powiedzmy że to wszystko w granicach tolerancji :)
    U mnie to będzie wyglądało tak :)
    licznik zużycia 150 ;) licznik produkcji 150 LK 150 czyli 450

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy polskiego serwisu PVmonitor.pl do zdalnego monitoringu instalacji OZE/PV, który ma zbierać dane produkcyjne bez drogich dataloggerów. Początkowo testowano odczyt z inwertera przez RS485 oraz wysyłkę danych z Lan Kontrolera (LK) z licznikiem impulsowym, a później rozszerzono obsługę o pliki CSV, FTP i możliwość przekierowania danych z innych loggerów. Ustalono prosty interfejs HTTP GET do przesyłania parametrów takich jak energia dzienna, napięcie i prąd paneli, a serwis zaczął przyjmować kolejne instalacje, także off-grid i z różnych źródeł. W trakcie rozwoju dodano wykresy, rankingi, mapę instalacji, widget Android oraz możliwość monitorowania zużycia energii w domu. Omawiano też problemy praktyczne: dobór licznika impulsowego, wersje firmware LK, ograniczenia Webboxa, pobór mocy urządzeń, dokładność pomiarów oraz potrzebę automatyzacji i wsparcia dla małych instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA