logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5FL - Dodatkowe zabezpieczenie - immobilizer "pstryczek elektryc

17 Sty 2014 17:00 7125 25
REKLAMA
  • #1 13187477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 13189083
    czukcza
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Możesz jeszcze przeciąć kabel łączący immo z komputerem wtedy jeżeli nie przytrzymasz łączącego go włącznika chwilowego (impulsowy) przez 3 sekundy w momencie włączenia stacyjki to autko odpali ale po około 10 sek. zgaśnie. Włącznik umieszczasz gdzieś pod fotelem lub deską i gotowe.
  • #3 13189383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 13189437
    czukcza
    Poziom 14  
    Nie myślę tutaj o przerwaniu komunikacji pomiędzy immo a komputerem Ty w swoim autku chyba masz immo w liczniku musiałbyś sprawdzić schemat u mnie w sharanie (grupa VW) mam osobno immo i osobno kompa i tak jest wszędzie komunikacja w moim autku między immo i kompem biegnie jednym cienkim czarnym kabelkiem. Trwa ona około trzy sekundy (musiałbym Ci zmierzyć) od momentu włączenia stacyjki i wtedy jeżeli jest komunikacja i kluczyk się zgadza to autko pali i jeździ, jak nie ma lub kluczyk się nie zgadza z immo ale przekręcił stacyjkę lub stacyjka jest na krótko to autko pali ale po około 10 sek gaśnie. Jeżeli włożysz inne imo z innym kompem to i tak jeżeli ktoś nie wie o zmianie w instalacji nie będzie komunikacji i autko zgaśnie zaskoczony złodziej nie będzie grzebał tylko teoretycznie da spokój.
  • #5 13190016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 13193849
    czukcza
    Poziom 14  
    Tak powinien musisz według schematu sprawdzić który kabel jest komunikującym między immo i komputerem głównym.
  • REKLAMA
  • #7 13194500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 13195372
    czukcza
    Poziom 14  
    Nie. Będziesz miał jedno immo. W kluczyku jest chip sczytywany przez stacyjkę, która jest sterowana komputerem immo w liczniku, ten komputer jeżeli sczyta prawidłowo kluczyk przesyła informację do komputera głównego sterującego silnikiem i wtedy wszystko działa. Jeżeli natomiast ktoś rozwala stacyjkę, lub łączy kable na krótko to komputer immo nie sczytuje kluczyka przez stacyjkę i nie potwierdza tego do głównego kompa i po zapaleniu po około 10 sek. silnik główny komputer wyłącza. Kiedyś z tego co wiem podmieniali głównego kompa i kompa od immo (dlatego utrudniono i dano kompa z immo do licznika) i swoim kluczykiem odpalali i odjeżdżali. Przeróbka polega na tym że przerywasz komunikację między komputerem immo w liczniku a głównym i wtedy nawet jak Ci ukradną kluczyki oryginalne ale nie będą znali położenia włącznika to nie odjadą bo silnik zgaśnie. Minusem jest że musisz za każdym włączeniem stacyjki a właściwie przed przytrzymać włącznik przekręcić stacyjkę trzymając go i puścić po około pięciu sekundach. Potem wszystko działa normalnie do wyłączenia stacyjki.
  • #9 13196208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 13196633
    czukcza
    Poziom 14  
    Tak zawsze po wyłączeniu stacyjki i ponownym uruchomieniu bez immo autko zapali na chwilkę i zgaśnie. Przynajmniej tak było u mnie ;). wystarczy przełącznik a właściwie przycisk, czyli trzymasz i łączy puszczasz rozłączone. Komputer nie będzie wywalał błędów, tzn może mieć zapis o nie sczytaniu immo ale to tylko zapis niczym nie skutkujący. Plusem rozwiązania jest to że gdy Ci znikną własne kluczyki i gość pójdzie z nimi na parking pod marketem poklika pilotem i zobaczy które kierunki migają wsiądzie i.... nie odjedzie :D
  • REKLAMA
  • #11 13196723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13196749
    czukcza
    Poziom 14  
    Jak chcesz sprawdzić ile będzie działał to wyciągnij z kluczyka na chwilkę chip i odpal bez niego auto może w Twoim wcale nie odpali ja mam starą chabetę z 96 roku.
  • #13 13196799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 13196829
    czukcza
    Poziom 14  
    Czujnika Ci nie polecę bo nie wiem ja mam zrobione na normalnym małym przycisku wzbudzeniowym a kumpel na kontaktronie czyli pod plastikiem gdzieś przykleił kontrakton który jest na stałe rozłączony ale który po przyłożeniu magnesu łączy on przykłada na chwilkę magnes a potem odkłada minus więcej manualnie trzeba zrobić plus nic nie widać żadnych włączników. Co do pierwszego pytania TAK.
  • #15 13196919
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 13197827
    czukcza
    Poziom 14  
    Tu Ci nie pomogę bo sam musisz dobrać co do magnesu wożonego z kluczem pamiętaj że jak umiejscowisz kontaktron gdzieś dalej np pod siedzeniem czy po stronie pasażera to musisz ten magnes od klucza odpinać bo równocześnie musisz magnes przyłożyć i przytrzymać przez około 3sek i przekręcić kluczyk. Kolega ma na stałe magnes w aucie leży w popielniczce (on nie pali) i przykłada jak trzeba.
  • #17 13197906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 13199237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13199771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #20 13199931
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13199943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 13277123
    ciacho840
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    temat mnie zaciekawił i mam pytanie w związku z tym przełacznikiem impulsowym.
    czy ktoś podesle ktoś adres jaki można było by kupić (najbardziej odpowiedni)
  • #23 13277565
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1055
    poszukaj na allegro SB-5
  • #24 13279286
    ciacho840
    Poziom 12  
    a coś innego. Ten sb 5 mało dostępny.
  • #25 13279691
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1055
    nie ściemniaj, oferta nr 3935001767
  • #26 13280050
    ciacho840
    Poziom 12  
    ok zgadza się myślałem bardziej o takim zwykłym przełączniku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Passata B5 1.9TDI z 2001 roku poszukuje sposobów na dodatkowe zabezpieczenie swojego pojazdu, rozważając modyfikacje związane z gniazdem OBD2 oraz immobilizerem. Proponowane rozwiązania obejmują odcięcie komunikacji między immobilizerem a komputerem silnika, co ma na celu uniemożliwienie uruchomienia pojazdu bez przytrzymania dodatkowego przycisku. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując użycie impulsowego przełącznika oraz kontraktonu, który można umieścić w trudno dostępnym miejscu. Istnieje również obawa, że złodziej mógłby uruchomić auto na krótko, dlatego omawiane są różne metody zabezpieczeń, aby zminimalizować ryzyko kradzieży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA