logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5FL - Dodatkowe zabezpieczenie - immobilizer "pstryczek elektryc

17 Sty 2014 17:00 7110 25
REKLAMA
  • #1 13187477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 13189083
    czukcza
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Możesz jeszcze przeciąć kabel łączący immo z komputerem wtedy jeżeli nie przytrzymasz łączącego go włącznika chwilowego (impulsowy) przez 3 sekundy w momencie włączenia stacyjki to autko odpali ale po około 10 sek. zgaśnie. Włącznik umieszczasz gdzieś pod fotelem lub deską i gotowe.
  • #3 13189383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 13189437
    czukcza
    Poziom 14  
    Nie myślę tutaj o przerwaniu komunikacji pomiędzy immo a komputerem Ty w swoim autku chyba masz immo w liczniku musiałbyś sprawdzić schemat u mnie w sharanie (grupa VW) mam osobno immo i osobno kompa i tak jest wszędzie komunikacja w moim autku między immo i kompem biegnie jednym cienkim czarnym kabelkiem. Trwa ona około trzy sekundy (musiałbym Ci zmierzyć) od momentu włączenia stacyjki i wtedy jeżeli jest komunikacja i kluczyk się zgadza to autko pali i jeździ, jak nie ma lub kluczyk się nie zgadza z immo ale przekręcił stacyjkę lub stacyjka jest na krótko to autko pali ale po około 10 sek gaśnie. Jeżeli włożysz inne imo z innym kompem to i tak jeżeli ktoś nie wie o zmianie w instalacji nie będzie komunikacji i autko zgaśnie zaskoczony złodziej nie będzie grzebał tylko teoretycznie da spokój.
  • REKLAMA
  • #5 13190016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 13193849
    czukcza
    Poziom 14  
    Tak powinien musisz według schematu sprawdzić który kabel jest komunikującym między immo i komputerem głównym.
  • #7 13194500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 13195372
    czukcza
    Poziom 14  
    Nie. Będziesz miał jedno immo. W kluczyku jest chip sczytywany przez stacyjkę, która jest sterowana komputerem immo w liczniku, ten komputer jeżeli sczyta prawidłowo kluczyk przesyła informację do komputera głównego sterującego silnikiem i wtedy wszystko działa. Jeżeli natomiast ktoś rozwala stacyjkę, lub łączy kable na krótko to komputer immo nie sczytuje kluczyka przez stacyjkę i nie potwierdza tego do głównego kompa i po zapaleniu po około 10 sek. silnik główny komputer wyłącza. Kiedyś z tego co wiem podmieniali głównego kompa i kompa od immo (dlatego utrudniono i dano kompa z immo do licznika) i swoim kluczykiem odpalali i odjeżdżali. Przeróbka polega na tym że przerywasz komunikację między komputerem immo w liczniku a głównym i wtedy nawet jak Ci ukradną kluczyki oryginalne ale nie będą znali położenia włącznika to nie odjadą bo silnik zgaśnie. Minusem jest że musisz za każdym włączeniem stacyjki a właściwie przed przytrzymać włącznik przekręcić stacyjkę trzymając go i puścić po około pięciu sekundach. Potem wszystko działa normalnie do wyłączenia stacyjki.
  • #9 13196208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 13196633
    czukcza
    Poziom 14  
    Tak zawsze po wyłączeniu stacyjki i ponownym uruchomieniu bez immo autko zapali na chwilkę i zgaśnie. Przynajmniej tak było u mnie ;). wystarczy przełącznik a właściwie przycisk, czyli trzymasz i łączy puszczasz rozłączone. Komputer nie będzie wywalał błędów, tzn może mieć zapis o nie sczytaniu immo ale to tylko zapis niczym nie skutkujący. Plusem rozwiązania jest to że gdy Ci znikną własne kluczyki i gość pójdzie z nimi na parking pod marketem poklika pilotem i zobaczy które kierunki migają wsiądzie i.... nie odjedzie :D
  • #11 13196723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 13196749
    czukcza
    Poziom 14  
    Jak chcesz sprawdzić ile będzie działał to wyciągnij z kluczyka na chwilkę chip i odpal bez niego auto może w Twoim wcale nie odpali ja mam starą chabetę z 96 roku.
  • REKLAMA
  • #13 13196799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 13196829
    czukcza
    Poziom 14  
    Czujnika Ci nie polecę bo nie wiem ja mam zrobione na normalnym małym przycisku wzbudzeniowym a kumpel na kontaktronie czyli pod plastikiem gdzieś przykleił kontrakton który jest na stałe rozłączony ale który po przyłożeniu magnesu łączy on przykłada na chwilkę magnes a potem odkłada minus więcej manualnie trzeba zrobić plus nic nie widać żadnych włączników. Co do pierwszego pytania TAK.
  • #15 13196919
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 13197827
    czukcza
    Poziom 14  
    Tu Ci nie pomogę bo sam musisz dobrać co do magnesu wożonego z kluczem pamiętaj że jak umiejscowisz kontaktron gdzieś dalej np pod siedzeniem czy po stronie pasażera to musisz ten magnes od klucza odpinać bo równocześnie musisz magnes przyłożyć i przytrzymać przez około 3sek i przekręcić kluczyk. Kolega ma na stałe magnes w aucie leży w popielniczce (on nie pali) i przykłada jak trzeba.
  • #17 13197906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 13199237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13199771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #20 13199931
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13199943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 13277123
    ciacho840
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    temat mnie zaciekawił i mam pytanie w związku z tym przełacznikiem impulsowym.
    czy ktoś podesle ktoś adres jaki można było by kupić (najbardziej odpowiedni)
  • #24 13279286
    ciacho840
    Poziom 12  
    a coś innego. Ten sb 5 mało dostępny.
  • #26 13280050
    ciacho840
    Poziom 12  
    ok zgadza się myślałem bardziej o takim zwykłym przełączniku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Passata B5 1.9TDI z 2001 roku poszukuje sposobów na dodatkowe zabezpieczenie swojego pojazdu, rozważając modyfikacje związane z gniazdem OBD2 oraz immobilizerem. Proponowane rozwiązania obejmują odcięcie komunikacji między immobilizerem a komputerem silnika, co ma na celu uniemożliwienie uruchomienia pojazdu bez przytrzymania dodatkowego przycisku. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując użycie impulsowego przełącznika oraz kontraktonu, który można umieścić w trudno dostępnym miejscu. Istnieje również obawa, że złodziej mógłby uruchomić auto na krótko, dlatego omawiane są różne metody zabezpieczeń, aby zminimalizować ryzyko kradzieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA