logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC/DC UC3843A w kamerze CCTV startuje tylko przy 23V Uwe

Miwhoo 18 Sty 2014 16:28 1305 3
REKLAMA
  • #1 13190890
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Witam.

Mam kamerkę CCTV z przetwornicą w zasilaczu.
    Przetwornica zbudowana na układzie UC3843A.

Objaw jest taki, że przetwornica ma kłopoty ze startem z poziomu niższych napięć [kamera ma dwie opcje zasilania: 24VAC i 12VDC], startuje ok. 23V a potem już trzyma na wyjściu 12VDC do poziomu 10VDC na wejściu.

Od 12VDC do napięcia przy którym rusza, słychać piszczenie, jak wystartuje, to jest cisza. Przy ok. 19VDC zmierzyłem napięcie na kondensatorach na wyjściu i widać, że napięcie na nich rośnie, dochodzi do 5VDC, po czym wszystko startuje i za chwilę już jest 12VDC.

Zauważyłem też, że jak się ją dłużej przytrzyma na 19-20V Uwe, to też wystartuje, z tym, że trwa to sporo dłużej...

Z góry dzięki za wszelaką pomoc...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13191012
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jeśli przetwornica już dłuższy czas pracowała, mogły wyschnąć kondensatory elektrolityczne - spotkałem się z takim przypadkiem w sieciowej przetwornicy flyback na UC3843.
  • REKLAMA
  • #4 13191396
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Właśnie w tym cały problem, że kondensatory nie są napuchnięte, chyba, że faktycznie wyschły, bo kamerka pracowała 24/7 prawie 4 lata...

Wszystkie, kamery które mam, zachowują się w ten sam sposób, a uszkodzenia przetwornic nie są widoczne.

Odnośnie zdjęć:

Przetwornica DC/DC UC3843A w kamerze CCTV startuje tylko przy 23V Uwe Przetwornica DC/DC UC3843A w kamerze CCTV startuje tylko przy 23V Uwe

Mam też kilka szt. 230VAC/12VDC, które też nie żyją i nie ma widocznych uszkodzeń :(

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Znalazłem podobny temat, poczytałem i przetwornica ruszyła...
    Problemem okazały się kondensatory, a w szczególności ten na 7 nóżce układu UC3843A [Vcc]. Po podmiance "na szybko" nic nie piszczy i startuje od 10,5V na zasilaniu...

Przetwornica DC/DC UC3843A w kamerze CCTV startuje tylko przy 23V Uwe

Teraz zostało tylko uporządkować wszystko i wlutować "na gotowo".
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
REKLAMA