Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TDA2030 - Po złożeniu cisza.

19 Sty 2014 11:02 3234 24
  • Poziom 13  
    Witam, jako że zacząłem zabawę z wytrawianiem płytek to chciałem poskładać dla zabawy jakiś wzmacniacz, wybór padł na tani TDA2030A. Schemat oraz wzór płytki wziąłem z tematu:
    Trzy zastosowania TDA2030

    Wybrałem układ dla pojedynczego zasilania

    TDA2030 - Po złożeniu cisza.

    TDA2030 - Po złożeniu cisza.

    Płytkę wytrawiłem polutowałem. Jako że nie miałem rezystora R6 =1 oraz kondensatora C5 =220n to rezystor dałem 1,5R oraz dwa kondensatory MKT 100n (równolegle, czyli razem 200n). A także zamieniłem diody na 1N4007. Ale wydaje mi się że to chyba aż takiego wpływu mieć nie powinno.

    Układ na początku zasilałem (na początek z zasilacza WEP PS-1502DD on daje napięcie na wyjściu 15V i prąd do 2A czyli 30W mocy. Przed uruchomieniem go na wyjście podłączyłem głośnik (bo naczytałem się że lubią się palić bez obciążenia.
    Załączyłem układ, no i zero reakcji na sygnał wejściowy, TDA w ogóle się nie grzeje, wg zasilacza prąd pobierany to około 20mA. Dodałem do zasilania największy kondensator jaki miałem 4700uF. Nic to nie zmieniło.

    Zamiast zasilacza zastosowałem jakiś transformator z mostkiem prostowniczym którego kiedyś użyłem do zasilania wiertarko wkrętarki. Tak więc poskładałem trafo, mostek, i kondensator (to miał być układ zasilania) objawy te same TDA zimny zero reakcji na sygnał. Dopiero jak zacząłem dotykać pinu nr 2 scalaka to w głośnikach było buczenie, pobór prądu wzrastał, a scalak zaczął się grzać. pokusiłem się nawet o podanie sygnału bezpośrednio na pin nr 1 (ten wejściowy) wtedy efekt był szum z głośników a w tle cichy sygnał (muzyka) ale bardzo przytłumiony. Jak wymieniłem TDA na drugi to objawy były te same.

    Mam nadzieję że udzieliłem wszystkich ważnych informacji

    Macie jakieś propozycje co może być nie tak?
  • Poziom 38  
    Rezystor R5 sprawny? Wygląda, że trzeba podmienić TDA..
  • Poziom 13  
    Tak rezystory sprawne. Wszystkie elementy nowe, ale sprawdziłem i są sprawne.
    To twierdzisz że obydwie kostki TDA padnięte ?
  • Poziom 38  
    Jak wszystko połaczone jak należy, to prawdopodobnie- to ma chodzić.
    R5 zwieksz do 150 kom. sprawdz napięcie na nodze 1, może któryś rezystor jest uszkodzony, lub zwarty elektrolit.
  • Poziom 13  
    Zamieniłem R5 na 150kom i teraz jak go włączę to jest jedno wielkie charczenie, zmieniła się też sytuacja bo gdy dotykam toru wejściowego układ (pin 1) całego układ, to że tak to nazwę słychać to w głośniku. Ale nadal podpięcie jakiegokolwiek sygnału audio nic nie daje, ciągłe buczenie. Wezmę jeszcze sprawdzę to napięcie na nodze 1 TDA
  • Poziom 34  
    Daj schemat zasilacza.
  • Poziom 13  
    Zmierzyłem napięcie na nodze 1, ale to jest ten tor sygnałowy i tam w zasadzie nic nie pokazuje jakieś znikome wartości, jeszcze pokusiłem się o pomiar na nodze 2, a tam jest połowa napięcia zasilania.

    Wawrzyniec, mówisz to może pomóc ?
  • Poziom 22  
    Kolego budowniczy. Zdjęcia od strony druku i elementów.
  • Poziom 34  
    Na 1 ma być połowa nap. zasilania - dzielnik R1 R2. Sprawdź nap. w punkcie R1 R2 R3, ma być połowa Uz i to samo na nodze 1
  • Poziom 38  
    Radoslaw88 napisał:
    Zmierzyłem napięcie na nodze 1, ale to jest ten tor sygnałowy i tam w zasadzie nic nie pokazuje jakieś znikome wartości, jeszcze pokusiłem się o pomiar na nodze 2, a tam jest połowa napięcia zasilania.

    Wawrzyniec, mówisz to może pomóc ?

    Tor sygnałowy- ale jest spolaryzowany od napięcia zasilania i należy sprawdzić wszystkie rezystory dzielników.
    Rezystor R5 ustala wzmocnienie- trzeba go dobrać.
    Skoro charczy przy dotykaniu nogi 1 to znaczy że wzmacniacz działa i popełniłeś jakieś bledy na wejściu ( może brak masy) że sygnał audio nie dociera do wejścia układu TDA.
  • Poziom 13  
    Wawrzyniec napisał:
    Daj schemat zasilacza.


    Napisałem że korzystam z zasilacza W.E.P PS1502DD+, do niego na wyjściu dołączyłem kondensator 4700uF.

    kwantor, okazało się że kabel sygnałowy był walnięty i nie ma masy, więc teraz sygnał jakoś dociera, znaczy się reaguje w jaki sposób na sygnał audio tylko jest to czyste charczenie na daną chwile
  • Poziom 34  
    Nie będę się powtarzał.
    Wawrzyniec napisał:

    Na 1 ma być połowa nap. zasilania - dzielnik R1 R2. Sprawdź nap. w punkcie R1 R2 R3, ma być połowa Uz i to samo na nodze 1

    Jeżeli na 1 jest 0V, to charczy, bo przenosi tylko 1 połówkę sygnału, i to same szczyty (ujemne napięcie w stosunku do drugiego wejścia).
  • Moderator Samochody
    Jakie masz napięcie między R1 i R2 (ew. między R3 i C2) względem masy, a jakie masz na pinie 1 TDA?
  • Poziom 34  
    tzok napisał:
    jakie masz na pinie 1 TDA?

    Radoslaw88 napisał:

    Zmierzyłem napięcie na nodze 1, ale to jest ten tor sygnałowy i tam w zasadzie nic nie pokazuje jakieś znikome wartości
  • Poziom 13  
    Wawrzyniec napisał:
    Nie będę się powtarzał.
    Wawrzyniec napisał:

    Na 1 ma być połowa nap. zasilania - dzielnik R1 R2. Sprawdź nap. w punkcie R1 R2 R3, ma być połowa Uz i to samo na nodze 1

    Jeżeli na 1 jest 0V, to charczy, bo przenosi tylko 1 połówkę sygnału, i to same szczyty (ujemne napięcie w stosunku do drugiego wejścia).


    Sory że musiałeś się powtarzać, ale postu nie miałem przeczytanego (miałem otwarte okno pisania postu w czasie gdy ty już zapostowałeś)

    Między Rezystorami R1 i R2 mam połowę wartości zasilania, na pinie 1 TDA też połowa. Wcześniejszy pomiar brałem dla masy z uszkodzonego kabla. Tak więc napięcia wyglądają na dobre.


    Sikorkam, posty nabijaj gdzie indziej!! Nie pomagasz!
  • Poziom 34  
    Jeżeli dalej charczy głośno po podaniu sygnału audio to może układ ma za duże wzmocnienie (za duży R5), lub podajesz za duży sygnał na wejście i przesterowujesz go. Albo spada nap. zasilania.
  • Poziom 13  
    Wawrzyniec napisał:
    Jeżeli dalej charczy głośno po podaniu sygnału audio to może układ ma za duże wzmocnienie (za duży R5), lub podajesz za duży sygnał na wejście i przesterowujesz go. Albo spada nap. zasilania.


    sygnał podawałem z telefonu ustawiłem nawet minimalna siłe dzwieku.

    znaczy sie to jest takie jakby skrzypienie (coś ala duże zniekształcenia), jak mowiłem dotkniecie palcem na wejscie CAŁEGO układu skutkuje buczeniem (czyli tak jak powinno byc z tego co mi wiadomo) jutro pokombinuje z tym rezystorem R5 moze wstawie jakis potencjometr i sprobuje wyregulowac jak to nie pomoze to pokombinuje z zasilaniem:) jutro napiszę.
  • Poziom 34  
    Nie, obciąż wyjście telefonu np słuchawkami, albo równolegle do wyjścia telefonu podłącz opornik np 100 om. Możliwe że to telefon z nieobciążonym wyjściem tak zniekształca, albo podłącz na wejście wzmacniacza potencjometr o oporności porównywalnej do oporności słuchawek (tel musi mieć wyjście obciążone). Ślizgacz pot. na IN, masa wiadomo, a we pot. bezpośrednio pod telefon (bez kondensatora), wtedy będziesz miał możliwość regulować poziom sygnału i obciążysz wyjście telefonu.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Zasilanie zblokuj kondensatorem np MKT 220nF, oraz ceramicznym np 100 nF, nie wiadomo czy się nie wzbudza.
    R6 powinien być bezindukcyjny- może kawałek drutu oporowego.
    Ten R5 zmniejsz teraz do 50 kom.
  • Poziom 34  
    kwantor napisał:
    nie wiadomo czy się nie wzbudza

    Raczej nie, bo by się mocno grzał. Raczej brak zasilania stopnia końcowego mcz. w telefonie, po to moja propozycja opornika (jako obciążenie wzm. w telefonie i zasilenie jego końcówki). Czasami taka jest rol głośnika we wzm. mcz. małej mocy. (Nie znam konfiguracji wzm w jego tel i nie wiem czy takie rozwiązania są stosowane w telefonach - to moje przypuszczenia, bo np w niektórych radiach bateryjnych takie rozwiązanie było kiedyś stosowane. TDA2030 - Po złożeniu cisza.
    Może ma taki układ wzm w tel. Mówię o sposobie podłączenia głośnika, a nie o scalaku.
  • Poziom 13  
    Dobra, to tak na początek poinformuję wszystkich że Wzmacniacz działa, okazało się ze jak był na początku poskładany to wszytko było ok, tylko ten wadliwy kabel doprowadzający sygnał audi wprowadził tyle zamieszania. Ze względów montażowych i braku kondensatora C5 o wartośc 220n dałem 100n, a sprzęt gra. I jeszcze na wejście wzmacniacza zastosowałem rezystor 150k (na każdy kanał).

    Tak więc dziękuję za poświęcenie wszystkich osób, na pewno wiele mnie to nauczyło:)


    Ale mam jeszcze jedno pytanie tak przy okazji. Aktualnie układ zasilam napięciem 15V, pobór prądu to 30mA (wg wskaźników zasilacza) Ale jak podłączyłem zasilanie z trafo około 20V (po wyprostowaniu) to słyszalna moc całego układu pozostawała taka sama. To jak to jest z tym zasilaniem? (Bo pomijam fakt że układ działał nawet przy napięciu 4,4V (nadal mówie o pomiarach zasilacza z którego korzystam).
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Aby grał głośniej po zwiększeniu nap zasilającego musisz mu zwiększyć sygnał sterujący, wzmacniacz wraz ze wzrostem nap zasilającego nie zwiększa automatycznie wzmocnienia (sprzężenie ujemne zwrotne - R5) tylko możliwą do uzyskania moc.
  • Poziom 13  
    Wawrzyniec
    Jeżeli dobrze rozumiem, to do większej mocy mam dwie drogi, jedna to zmniejszyć wartość rezystancji którą obecnie dodałem na wejściu (ten rezystor 150k o którym wspominałem), lub też zwiększenie wartości R5, zgadza się czy jeszcze trochę pomieszałem?
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Do regulacji głośności na wejściu stosuje się potencjometr (zazwyczaj 10k-47k) włączony jako dzielnik napięcia. Moc wzmacniacza zależy od impedancji obciążenia, gdyż wzmocnienie jak i graniczna wartość napięcia zasilania są stałe. Wzmacniacz ma wzmocnienie napięciowe, czyli n-razy wzmacnia podane napięcie wejściowe, na przykład jeśli ma wzmocnienie 10V/V to jak podasz na wejście sinus 1Vpp to na wyjściu dostaniesz sinus 10Vpp, musisz tylko pilnować, żeby nie przesterować wzmacniacza, tj. żeby amplituda napięcia wejściowego razy wzmocnienie nie przekraczała max napięcia wyjściowego (w przybliżeniu napięcia zasilania lub 1/2 napięcia zasilania przy pojedynczym napięciu zasilającym).
  • Poziom 13  
    Myślę że temat wyczerpany :) Także do zamknięcia. Serdecznie dziękuję wszystkim osobą które wniosły coś konkretnego do tematu. Pozdrawiam :)


    Jeżeli ktoś chciał by coś jeszcze mi zasugerować lub podpowiedzieć to teraz już proszę o PW.

    Temat zamknięty.