logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewody zasilające spawarek falują się - przyczyna w instalacji TN-C?

123XmaX 29 Sty 2014 21:22 3123 7
REKLAMA
  • #1 13237063
    123XmaX
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam!

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale chyba tak.

Mam dziwny problem w pracy. Kilka tygodni temu została oddana nowa, zmodernizowana hala. Została wymieniona część instalacji: gniazda, przewody, rozdzielnie zostały bez zmian (układ TN-C).
    Gniazda osadzone są w skrzynkach: 2x 32A -siła, 2x 16A - 230V co daje łącznie 96A na skrzynkę. Skrzynki połączone są za pomocą szyny i tu jest pierwszy błąd konstruktora. Do szyny podłączonych jest 8 skrzynek (8*96A), a prąd znamionowy szyny to 100A. Czyli nie jest w stanie wydoić. I przy kilku spawarkach REHM, BESTER spawarki zaczyna dusić. Przez co spawanie jest niemalże nie możliwe.
    Od niedawna zauważyłem, że przewody od spawek wyglądają tak, jakby je ktoś owiną o cienki pręt i zostawił na dłuższy czas, tak aby przewód się odkształcił. Już 80% przewodów od spawarek wygląda tak samo. Gdy spawarka nie jest używana przewody wiszą swobodnie na haczyku.
    Długość przewodów od spawarki to ok. 10M, 5x 4mm2. Skrzynki są połączone przewodem 5x 10mm2. Rozdzielnie nie grzeją się.
    Czy ktoś wie o co może chodzić?

Jeśli czegoś zapomniałem, proszę pisać. Postaram się odpisać.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13237387
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Prawdopodobnie część prądu spawania płynie przez przewód ochronny.
    Jeżeli spawarka ma kontakt elektryczny z elementem spawanym przez metalową podłogę, wtedy, jeżeli kabel masowy jest za cienki, ma słaby kontakt , lub jest za daleko od miejsca spawania, to część prądu płynie przez kabel zasilający do rozdzielki a tam PEN jest pewnie połączony z uziemieniem i konstrukcją hali.
  • REKLAMA
  • #3 13237566
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Instalacja nie jest na pewno wykonana poprawnie - uwzględniając nawet niezbyt duży współczynnik jednoczesności, szynoprzewód jest stanowczo za słaby. Ja budujac ostatnio halę na własne potrzeby na każdym ze słupów zawiesiłem rozdzielkę 2x32A 3~+4x16A 1~ i zasiliłem (każdą osobnym) YKY 5x16mm2, zabezpieczenie D0II 63A.
    Co do przewodów to możliwe są trzy powody: pracownicy zwijają przewód po pracy a potem zamiast rozwinąć tylko go rozciągają, dalej możliwe jest też naciąganie przewodów lub też zaolejenie objawiające się spuchnięciem powłoki przewodu. Stawiam na pierwszą przyczynę.
  • #4 13242828
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Koniecznie posprawdzaj podajniki drutu czy nie mają przebicia z plusa do obudowy. Jeżeli tak jest prędzej czy później pojarasz PE.
  • REKLAMA
  • #5 13254190
    123XmaX
    Poziom 13  
    Wcześniej mieliśmy problem z palącymi się przewodami PE w tych skrzynkach z gniazdami. Brakowało izolatora między obudową, a podajnikiem drutu. Problem został naprawiony - z tym przewodem PE. Już od jakiegoś czasu z palącym się przewodem PE jest spokój.
    Spawarki REHM są nowe.

Dodam, że przewody zasilające spawarki, które miały po 3 lata+ wyglądały normalnie dopóki spawarki nie zaczęły pracować na wyremontowanej hali.

Pozdrawiam!
    Dzięki za odp.!
  • #6 13254511
    budiet
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    A może jest problem z jedną fazą i spawarki działają tylko na 2 fazach, stąd większe obciążenie na tych 2 fazach i kable się grzeją.
  • REKLAMA
  • #7 13255474
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Proszę rozciąć jeden przewód i zobaczyć wewnętrzną izolacje żył i będzie wiadomo gdzie szukać przyczyny. ew dać zdjecia rozciętego przewodu.
  • #8 13304324
    123XmaX
    Poziom 13  
    budiet napisał:
    A może jest problem z jedną fazą i spawarki działają tylko na 2 fazach, stąd większe obciążenie na tych 2 fazach i kable się grzeją.

Spawarki REHM przy załączeniu "testują źródło" i jak coś im się nie spodoba to sypią błędami. Przepieliśmy niektóre skrzynki osobno do rozdzielni przewodem 10mm2. Jak na razie nic niepokojącego się nie dzieje. Także chyba problem rozwiązany.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem falujących przewodów zasilających spawarek w nowo zmodernizowanej hali, gdzie zastosowano instalację TN-C. Użytkownik zauważył, że przewody od spawarek, o długości 10m i przekroju 5x4mm2, deformują się, co może być spowodowane niewłaściwym podłączeniem skrzynek zasilających do szynoprzewodu o zbyt niskim prądzie znamionowym (100A dla 8 skrzynek 96A). Wskazano na możliwe przyczyny problemu, takie jak niewłaściwe podłączenie masy, naciąganie przewodów, czy problemy z jedną fazą. Po przetestowaniu i przepięciu niektórych skrzynek do rozdzielni przewodem 10mm2, problem został częściowo rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA