logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczeń i różnicówek przy rozbudowie instalacji TN-C w garażu

rahid44 01 Sie 2016 13:16 3258 21
REKLAMA
  • #1 15842590
    rahid44
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie planuję podciągnąć sobie prąd od sąsiada który ma instalację typu TN-C.
    Mam mały garaż i jednak zależy mi na zastosowaniu różnicówek, więc planuję zrobić u siebie taką instalację: Dobór zabezpieczeń i różnicówek przy rozbudowie instalacji TN-C w garażu

W garażu planuję używać migomatu oraz różnego sprzętu o mocy kilku kw.
    Wszystkie przewody będą 2,5, a oświetlenie na 1,5.
    A teraz proszę was o pomoc z kilkoma sprawami:
    1. Czy wybrałem dobre zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe?
    2. Jakie dać różnicówki? Chodzi mi o parametry bo na pewno będą 3x 30mA tylko nie wiem jaka do siły?
    3. Czy mogę połączyć podział PEN ze starą sięcią odgromową?
    4. Czy przekroje przewodów są odpowiednie bo sąsiad raczej swojego 4x2,5 nie wymieni?
    5. Czy mogę zastosować jedną różnicówkę na cały układ czy lepiej 4?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:)
  • REKLAMA
  • #3 15842661
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    rahid44 napisał:
    Witajcie planuję podciągnąć sobie prąd od sąsiada

Niema się co publicznie chwalić taki zabieg jest zabroniony.
    Co do samej instalacji wszystko niewłaściwie.
  • #4 15842666
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    @rahid44Migomat masz na 3F?
  • REKLAMA
  • #5 15842670
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    rahid44 napisał:
    Wszystkie przewody będą 2,5

Zapomnij o tym. Już po tej ilustracji widać, że twój pomysł leży od podstaw.
    Dlaczego?
    Gdyż twój przewód zasilający (4x2,5) nie spełnia żadnych podstawowych wymagań.
    rahid44 napisał:
    1. Czy wybrałem dobre zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe?

Złe. Nie ze względu na wartość a ze względu na brak obliczeń. Zabezpieczenia dobiera się do przewodów a nie przewody do zabezpieczeń.
    rahid44 napisał:
    2. Jakie dać różnicówki? Chodzi mi o parametry bo na pewno będą 3x 30mA tylko nie wiem jaka do siły?

W jakim celu i do czego te wyłączniki?
    rahid44 napisał:
    3. Czy mogę połączyć podział PEN ze starą sięcią odgromową?

Przewód PEN, aby go tak nazwać, musi spełniać pewne wymagania. Twój tego nie spełnia.
    Nie możesz z "siecią" odgromową łączyć przewodu "PEN". Co innego z uziemieniem ale o tym mowy nie ma tutaj.
    rahid44 napisał:
    4. Czy przekroje przewodów są odpowiednie bo sąsiad raczej swojego 4x2,5 nie wymieni?

Brak obliczeń - nie wiemy.
    rahid44 napisał:
    . Czy mogę zastosować jedną różnicówkę na cały układ czy lepiej 4?

To zależy od tego co chcesz uzyskać.

Ogólnie reasumując:
    Brak obliczeń (dobory zabezpieczeń/przewodów/kabli).
    Brak typów i przekrojów kabli/przewodów.
    Brak informacji o sieci zasilającej, budynek z siecią TN-C nic nie mówi (jak jest w warunkach przyłączeniowych).
    Co z umową z ZE?
    itd.
  • #6 15842760
    rahid44
    Poziom 9  
    Migomat mam 1f (6kW), ale będę chciał kupić mocniejszy na 3f dlatego pytam się o dobór zabezpieczeń, żebym czasem nie kupił za mocnego
    Przewody 4x2,5 to YKY(miedź), reszta to YDY(miedź).
    W głównym budynku jako zabezpieczenie przedlicznikowe jest 25A.
    Rozdzielenie PEN jest uziemione gdyż ze starej instalacji odgromowej zostało tylko uziemienie, do którego właśnie planuję podłączyć PEN.
    Różnicówki tylko do ochrony przeciwporażeniowej. Po prostu czytając to forum każdy twierdzi, że lepiej zabezpieczyć każdy obwód z osobna, ale mi by nie przeszkadzało gdyby w wyniku zadziałania różnicówki wszędzie odcięło zasilanie.
    Dlatego proszę o pomoc gdyż nie wiem czy przewód 4x2,5 nie jest za cienki?
  • #7 15842817
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    rahid44 napisał:
    nie wiem czy przewód 4x2,5 nie jest za cienki?

Jest za cienki. Przekrój 2,5mm² to za mało na PEN.
    Minimalny przekrój PEN to 10mm² Cu i 16mm² Al.
  • #8 15842843
    rahid44
    Poziom 9  
    W takim wypadku gdy dam większy przewód PEN to czy będzie ok?
  • #9 15842851
    retrofood
    Ocena: 4785
    rahid44 napisał:

Nie będzie. Sąsiad ma za mały przekrój przewodów, za duże są też odległości. Żadne zabiegi cudów nie zdziałają, Twoje pomysły są wyssane z palca.
  • #10 15842883
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    rahid44 napisał:
    Witajcie planuję podciągnąć sobie prąd od sąsiada który ma instalację typu TN-C.

Po pierwszych twoich pracach spawalniczych sąsiad zapewne zmieni zdanie i wymówi ci podłączenie zasilania.
    rahid44 napisał:

A sąsiadowi też wymienisz ? Kolego policz i pomyśl dlaczego nie zgłosić sprawy do ZE i zrobić zasilanie z przed sąsiada i licznik oddzielny, bo na chwilę obecną to się nawet nie zająknąłeś o rozliczeniach z sąsiadem .
  • #12 15843472
    rahid44
    Poziom 9  
    Poprawka 25A jest za licznikem. A sąsiad spawa sam grube profile i nie narzeka. Ma na zewnątrz gniazdo na siłe i jeszcze jeden sąsiad spawa z tego gniazda na przedłużaczu 20m dalej. Czy uważacie że takim sposopem zjara przewód zasilający?
  • #13 15843487
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Odpowiedź masz w poście #7.

Dodatkowo, nie bardzo rozumiem dlaczego nie chcesz wystąpić o własny licznik i przydział mocy.
  • REKLAMA
  • #14 15843890
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    rahid44 napisał:
    Dlatego proszę o pomoc gdyż nie wiem czy przewód 4x2,5 nie jest za cienki?

Dobór kabli (przewodów) i zabezpieczeń wykonuje się ze względu na następujące warunki:
    - obciążalność prądowa długotrwała,
    - przeciążalność,
    - warunki zwarciowe,
    - samoczynne wyłączenie zasilania,
    - spadek napięcia,
    - spadek napięcia w czasie rozruchu silnika (jeśli występują silniki),
    - minimalny przekrój ze względu na wytrzymałość mechaniczną,
    - minimalny przekrój przewodu PEN (tylko w układzie TN-C),
    - warunki środowiskowe,
    - liczba faz,
    - selektywność działania zabezpieczeń.

Każdy warunek należy potwierdzić obliczeniami i odniesieniem do konkretnej wartości z norm. Większość można znaleźć w normie wieloarkuszowej o numerze 60364 (różne arkusze, różne przedrostki PN-IEC albo PN-HD). Opis sprawdzania tych warunków można znaleźć też w literaturze - np. w książce "Instalacje elektryczne" prof. Henryka Markiewicza.
  • #15 15844026
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Jako ciekawostkę podam, że już w drugiej połowie lat 60-tych niektóre nasze rodzime książki podawały, że symbol "0" jest nieprawidłowy i należy przewód zerowy oznaczać jako "N". Wtedy zero było zerem i nie ważne czy było zerowanie czy uziemienie - chodziło o potencjał względem fazy, a nie ochronę taką czy ową. To zupełnie inna para kaloszy, teraz widać odbija się to czkawką.
    Temat dla elektryków historyków, a nie dla amatora, który robi nową fuszerkę w 2016r. a`la Gomułka lub Gierek.

Skupimy się na wątku przewodnim czy nie?
  • #16 15844174
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 15844183
    retrofood
    Małolepszy napisał:

TWK napisał:
    - minimalny przekrój ze względu na wytrzymałość mechaniczną,
    W większości przypadków zbyteczne a zwłaszcza u autora. Wytrzymałość mechaniczna miałaby może znaczenie jakby był dawany przekrój 0.5mm² a nie jak u autora 2.5mm² jest za mały. Chyba nikt po tym przewodzie-kablu nie będzie jeździł traktorami czy rozciągał między słupami.

Zapytam tak. Co Cię upoważnia do wydawania takich opinii, masz doświadczenia eksperta? Jeśli nie - to co uprawiasz jest dziecinadą.
    W większości przypadków poduszki powietrzne w samochodach są niepotrzebne. Jeżdżę już kilkadziesiąt lat i nigdy żadna mi się nie przydała. A koszt ich instalacji w każdym aucie jest niemały.
  • #18 15844434
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3471
    Małolepszy napisał:
    Wytrzymałość mechaniczna miałaby może znaczenie jakby był dawany przekrój 0.5mm² a nie jak u autora 2.5mm² jest za mały. Chyba nikt po tym przewodzie-kablu nie będzie jeździł traktorami czy rozciągał między słupami.
    Na tej samej zasadzie funkcjonuje wymóg na minimalny przekrój przewodów w instalacji 1,5mm2.
    Co wcale nie oznacza, że jak do oświetlenia zastosujemy 3x1,0mm2, to w przewodzie oświetleniowym nie będzie L1,nie będzie N.,nie będzie PE.
    Dlaczego -bo nie spełniliśmy wymogu normy.

Sformułowanie jest ogólne i niefortunne.
    Nie poczuje zwiercenia 10mm2 który jest pod tynkiem.
    (tak jak zwierciiśmy w latach 80-tych stalową rurę gazową w ścianie pod tynkiem).
    Tekst należy rozumieć, że wymóg na przekrój 10mm2 w Cu nie ma związku z parametrami elektrycznymi instalacji.

[/b]To wcale nie oznacza, że jak do oświetlenia zastosujemy 3x1,0mm2, to w przewodzie oświetleniowym nie będzie L1,nie będzie N.,nie będzie PE.
    Dlaczego -bo nie spełniliśmy wymogu normy.

Dodano po 28 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Dziwne - ja mam inne informacje :
    Twój cytat to cytat z PBUE.(albo z książki, PBUEz6 nie posiadam.)
    Przepis wcześniejszy od rozporządzenia z roku 1999(kol Reszka).
    Obecnie na przyłącza nie mamy doprowadzonego zera.
    Sieci rozdzielcze zostały zmodernizowane i na przyłączach jest PEN.
    Cytat kolegi Reszka wskazuje na to, że ustawodawca zerowaniem nazywa używanie przewodu PEN.
    Ps. Do moderatora: jeżeli władza uważa,że jest potrzebny nowy temat ,to proszę otworzyć i przenieść posty do tego wątku.
  • REKLAMA
  • #19 15844645
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Małolepszy napisał:
    A to dajecie metodą kopiuj-wklej.
    Nie ma co przepisywać tych zasad, więc racja, że je wklejam. Od dawna są takie same i trzeba je uwzględnić. Dobierając przewód/kabel po kolei trzeba sprawdzić te zasady, wykonać obliczenia (niejednokrotnie zmieniając typ kabla w ich trakcie i zaczynając liczenie od początku). Tak się to robi i na posiadaniu tej wiedzy zarabia projektant instalacji elektrycznych. To, że akurat jakiś warunek przewód autora spełnia, to nie znaczy, że on nie istnieje. A opisanie kompletnych zasad doboru przewodów i zabezpieczeń to kilka rozdziałów w książce, a nie jeden post na forum. Tylko sygnalizuję, jak podejść do takiego zadania. Daję wędkę, a nie rybę... Jednak jeśli ktoś kaleczy się przy zakładaniu robaka na haczyk, to lepiej niech pójdzie do sklepu rybnego i sobie kupi gotową, wędzoną rybę...
  • #20 15844658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 15844764
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    CYRUS2 napisał:

Oczywiście i dlatego ma to zrobić z przyłącza , a nie z garażu sąsiada .
  • #22 15844776
    retrofood
    Krzysztof Reszka napisał:
    CYRUS2 napisał:

Oczywiście i dlatego ma to zrobić z przyłącza , a nie z garażu sąsiada .

Jest to doskonałe podsumowanie dyskusji, dlatego temat uważam za wyczerpany. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planowanej rozbudowy instalacji elektrycznej w garażu, zasilanej z sąsiedniej instalacji TN-C. Użytkownik pyta o dobór zabezpieczeń nadmiarowo-prądowych oraz różnicówek, a także o odpowiednie przekroje przewodów. Odpowiedzi wskazują na niewłaściwy dobór przewodów (4x2,5 mm²) oraz brak obliczeń dotyczących zabezpieczeń. Uczestnicy forum podkreślają, że minimalny przekrój przewodu PEN powinien wynosić 10 mm² dla miedzi, a także sugerują, aby użytkownik rozważył uzyskanie własnego przyłącza elektrycznego zamiast korzystania z instalacji sąsiada. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia obliczeń dotyczących obciążalności prądowej i warunków zwarciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA