logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Teac CD-W516EB - trudności z nagrywaniem na nowe płyty CD-RW

rrobertoss 01 Kwi 2005 00:18 1060 6
REKLAMA
  • #1 1365831
    rrobertoss
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, mam mały problem ze swoją nagrywareczką mianowicie przy nagrywaniu płyt cd-rw bez uprzedniego podwójnego pełnego kasowania i nagrywania w najmniejszej prędkości mogę zapomnieć o poprawnym zapisie danych. Znaczy się nagrywarka czyta tą płytkę ale cd-rom LG lub odtwarzacz mp3 w samochodzie mają już problemy. Dotyczy to płyt tych po 3 zł bo mam płytę cd-rw z przed 3-ech lat i na niej nie ma już takich problemów (nie wliczając problemów związanych z rysami). Czyżby na nagrywareczke nadszedł już czas??
  • REKLAMA
  • #2 1365854
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Sprawa może dotyczyć także płyt, one też tracą żywotność. Objawia się to spadkiem prędkości kasowania, aż do braku możliwości skasowania RW. Z nagrywarkami sprawa ma się tak samo, dochodzi do tego jeszcze jakość nośnika. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1369579
    rrobertoss
    Poziom 12  
    Niestety wymiana bios-u nie pomogła. Chyba nawet jest jeszcze gorzej...
  • REKLAMA
  • #5 1377888
    lech69
    Poziom 13  
    Być może twoim problemem jest to że stosujesz płyty RW o zbyt dużej prędkości nagrywania. Jeżeli wymiana bios-u nie pomogła to kup płytkę dobrej firmy 1-4 lub 4-10 i na niej testuj nagrywareczkę.
    Bios oczywiście 2.0K
    Życzę powodzenia i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1378115
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    ja nie kupuje tanich plyt, a tym bardziej RW. jedynie TDK lub Verbatim inne nie wchodza w gre. kiedys kupywalem tanie plyty, ale ich zywotnosc byla do kilku nagran, poem zaczynaly sie problemy.
  • #7 1382080
    rrobertoss
    Poziom 12  
    Gdzieś wyczytalem że bios 2.0K nie nadaje sie do tego modelu, a juz wiem gdzie: http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=4013183934 , cytat:"UWAGA: Bios przeznaczony tylko dla nagrywarek wyposażonych fabrycznie w biosy z serii 2.0X." Moja niestety fabrycznie miała 1.0A :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Teac CD-W516EB, która ma trudności z poprawnym nagrywaniem na nowe płyty CD-RW bez uprzedniego pełnego, podwójnego kasowania oraz konieczności stosowania najniższej prędkości nagrywania. Nagrywarka odczytuje płyty, jednak urządzenia takie jak napęd CD-ROM LG czy samochodowy odtwarzacz MP3 mają problemy z odczytem danych. Starsze płyty CD-RW (około 3-letnie) działają bez problemów, co sugeruje zużycie nośników lub nagrywarki. W dyskusji wskazano, że problem może wynikać ze starzenia się płyt CD-RW, które tracą zdolność do kasowania i nagrywania, a także z jakości nośników. Zalecane jest używanie płyt renomowanych marek (np. TDK, Verbatim) o prędkościach nagrywania 1-4x lub 4-10x. Próba aktualizacji BIOS-u nagrywarki do wersji 2.0K nie przyniosła poprawy, a nawet pogorszyła sytuację, co może wynikać z niezgodności wersji BIOS-u z modelem nagrywarki (fabrycznie wersja 1.0A). Wskazano, że BIOS 2.0K jest przeznaczony tylko dla nagrywarek fabrycznie wyposażonych w BIOS z serii 2.0X, co nie dotyczy omawianego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA